ΕιδήσειςΕλλάδα

Ο Ερντογάν έστειλε φρεγάτα στην Αν. Μεσόγειο-Ζήτησε από γαλλικό ερευνητικό να αποχωρήσει

Νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δημιουργεί η «μονομαχία» τεσσάρων γύρων που έγινε σε ζωντανή μετάδοση, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην Άγκυρα, μετά τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Η στάση του κ. Δένδια κρίνεται απολύτως επιβεβλημένη, καθώς έθεσε οριστικά στο περιθώριο το φοβικό σύνδρομο, όπου η Άγκυρα φωνάζει και η Αθήνα προσπαθεί να διατηρήσει την ευγένειά της απέναντι σε κάθε πρόκληση. Παράλληλα, δε, έδωσε τέλος στην υποκρισία στις διμερείς επαφές που επικρατούσε για πολλά χρόνια, προτάσσοντας την ειλικρίνεια που πρέπει να κυριαρχήσει από εδώ και πέρα.

Το ερώτημα, πλέον, που πλανάται είναι το εξής: «και τώρα τι;»

Στην Αθήνα είναι σαφές ότι ο τουρκικός εκνευρισμός θα εκδηλωθεί με κάποιον τρόπο, αν και είναι ασαφές πώς.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία συντάσσονται πλήρως με τη στάση του Ερντογάν και «βλέπουν» νίκη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο διπλωματικό και επιχειρησιακό πεδίο η Άγκυρα φαίνεται πως αναζητά ήδη διέξοδο.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, η γείτονα προχώρησε μια πρώτη επί του πεδίου αμφισβήτηση της Συμφωνίας οριοθέτησης  ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Την Πέμπτη, είχε εκδοθεί ελληνική NAVTEX 260/21 για ερευνητικές δραστηριότητες του γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους L’ ATALANTE στο Νοτιοανατολικό Κρητικό πέλαγος και στη Μεσόγειο σε συγκεκριμένα σημεία για τις 15, 16,17 και 18 Απριλίου.

Η περιοχή στην οποία πλέει και πραγματοποιεί τις έρευνες του το γαλλικό σκάφος είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έχει οριοθετηθεί με τη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου και σε δυο σημεία ανατολικά της γραμμής οριοθέτησης.

Είναι όμως περιοχή την οποία αμφισβητεί η Τουρκία και θεωρεί αυθαίρετα τουρκική υφαλοκρηπίδα και βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου και με τον αυθαίρετο  μονομερή ορισμό συντεταγμένων τις οποίες έχει καταγράψει σε επιστολή της στον ΟΗΕ τον περασμένο Μάρτιο, ως εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν δική τους NAVTEX( 0313/21) με την οποία δηλώνουν ότι η ελληνική NAVTEX είναι άκυρη καθώς «εκδόθηκε από αναρμόδιο Σταθμό, εμπίπτει σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και σε περιοχή που η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στον σταθμό της Αττάλειας».

Πάντως, σύμφωνα με το «Open», μόλις η Ελλάδα εξέδωσε σχετική NAVTEX, η Τουρκία έστειλε και φρεγάτα στην ευρύτερη περιοχή και ζήτησε από το γαλλικό πλοίο να αποχωρήσει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή όλες τις κινήσεις στην περιοχή, καθώς η ελληνική πλευρά θεωρεί πως το πλοίο βρίσκεται σε ύδατα δικής της ευθύνης, αφού η περιοχή εμπίπτει στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

ΠΗΓΗ: in.gr

Related Articles

Back to top button
Close