ΕιδήσειςΚόσμος

Ο Μπλίνκεν αποκαλύπτει τι θα συζητήσει ο Πρόεδρος Μπάιντεν με τον Ερντογάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει την ευκαιρία στην συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, σε περίπου μία εβδομάδα, να εγείρει τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου, τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και άλλα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων των S-400. Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, καταθέτοντας την Τρίτη ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, για τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2022.
 
Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής, Μπομπ Μενέντεζ, για το τι κάνει η αμερικανική κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει σειρά προκλητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αφού ξεκαθάρισε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες του δημοκρατικού γερουσιαστή, είπε:

«Έχουμε εμπλακεί άμεσα με την Τουρκία για τα θέματα αυτά και μπορώ να πω με πεποίθηση ότι όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν δει τον πρόεδρο Ερντογάν σε περίπου μία εβδομάδα, θα είναι στην κορυφή και στο επίκεντρο της ατζέντας. Οι διαφορές μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που μόλις παραθέσατε, δεν αποτελούν μυστικό. Και σε πολλές πτυχές, η Τουρκία δεν ενεργεί όπως επιβάλλεται σε μία σύμμαχο, όπως δείχνει και η προμήθεια των S-400 από τη Ρωσία», ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «βαθιά ενοχλητικές» τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο σημείωσε πως «ικανοποιηθήκαμε βλέποντάς την να αποσύρεται από ορισμένες εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένων της απόσυρσης των πλοίων της από ύδατα τα οποία η Κύπρος θεωρεί μέρος της ΑΟΖ της και την διακοπή των γεωτρήσεων. Αυτά είναι θετικά».

Ο κ. Μπλίνκεν σημείωσε τις σοβαρές ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση των δημοσιογράφων στην Τουρκία, κάτι που θα εγείρει ο πρόεδρος Μπάιντεν στον Τούρκο ομόλογό του. Παρόλα αυτά επανέλαβε ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ η Τουρκία να παραμείνει «αγκυροβολημένη στη Δύση», σημειώνοντας την ευθυγράμμιση των δύο χωρών σε σειρά σοβαρών θεμάτων.

«Έχουμε σημαντικά και επικαλυπτόμενα με πολλούς τρόπους συμφέροντα στη Συρία, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στο Αφγανιστάν, στον χειρισμό της κακόβουλης επιρροής της Ρωσίας και του Ιράν, όμως θα πρέπει να εγείρουμε άμεσα τις διαφορές μας», είπε ο κ. Μπλίνκεν. Εισπράττοντας την παρατήρηση του γερουσιαστή Μενέντεζ, πως δεν μπορείς να «είσαι αγκυροβολημένη στη Δύση και να απομακρύνεσαι προς κάθε άλλη κατεύθυνση».

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μπομπ Μενέντεζ, χαρακτήρισε απίστευτο πως η Τουρκία αποτελεί σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας το πλήθος των δημοσιογράφων και δικηγόρων που είναι φυλακισμένοι.

Related Articles

Back to top button
Close