Υγεία

Ο ΟΑΥ για συμπληρωμή και συνεισφορά στα φάρμακα

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας υπενθυμίζει ότι αποζημιώνει πλήρως το φθηνότερο διαθέσιμο φάρμακο και σε τέτοια περίπτωση ο δικαιούχος πληρώνει μόνο Συμπληρωμή ύψους €1 ανά φάρμακο. Ακόμα και αν συνταγογραφηθούν δύο συσκευασίες από το ίδιο φάρμακο λόγω αυξημένης δοσολογίας, η Συμπληρωμή παραμένει €1 και για τις δύο συσκευασίες.

Στην περίπτωση όπου ο ιατρός συνταγογραφήσει φάρμακο, άλλο από το φθηνότερο της κατηγορίας, θα πρέπει να καταβληθεί η διαφορά της τιμής από αυτό που αποζημιώνει πλήρως το ΓεΣΥ. Το ποσό αυτό ονομάζεται «Συνεισφορά ΙΙ» και καταβάλλεται επιπρόσθετα της Συμπληρωμής. Η Συνεισφορά ΙΙ προκύπτει δηλαδή όταν υπάρχει φθηνότερο ανταλλάξιμο φάρμακο. Η Συμπληρωμή και η Συνεισφορά ΙΙ φαίνεται στη συνταγή που εκδίδει ο ιατρός.

Η Συνεισφορά ΙΙ δυνατό να αλλάζει όταν προστίθενται φθηνότερα φάρμακα στην ίδια κατηγορία. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει διορθώσεις στις ομάδες ανταλλάξιμων φαρμάκων ώστε να είναι δικαιότερη η αποζημίωση μεταξύ διαφορετικών συσκευασιών. Αυτό έχει επηρεάσει κυρίως συσκευασίες των 14 δισκίων πρωτότυπων φαρμάκων στα οποία επανυπολογίστηκε η Συνεισφορά ΙΙ.

Είναι σημαντικό, όσοι δικαιούχοι δεν επιθυμούν να καταβάλλουν Συνεισφορά ΙΙ, να ενημερώνουν τον θεράποντα ιατρό τους ώστε να τους συνταγογραφεί φάρμακα με μηδενική Συνεισφορά ΙΙ. Εναλλακτικά, οι δικαιούχοι μπορούν να ζητούν από τον φαρμακοποιό τους να τους ενημερώνει σχετικά με τα φάρμακα που δεν έχουν Συνεισφορά ΙΙ και να του ζητούν να προβαίνει σε αντικατάσταση ώστε να πληρώνουν μόνο τη Συμπληρωμή που είναι €1.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close