ΕιδήσειςΚύπρος

Ο τέως Πρόεδρος του Ανωτάτου προσέφυγε στη δικαιοσύνη για την περιουσία του στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Ο τέως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Δημήτριος Χατζηχαμπής, με προσφυγή του στο Διοικητικό Δικαστήριο διεκδικεί αποζημιώσεις για απώλεια χρήσης της ακίνητης περιουσίας του στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χατζηχαμπής σημειώνει ότι «σε ένα κράτος δικαίου τα δημόσια βάρη κατανέμονται σε όλους τους πολίτες και όχι σε μια μερίδα μόνο. Η Κύπρος, ως κράτος δικαίου, έχει ενσωματώσει την αρχή αυτή στο ίδιο της το Σύνταγμα, το οποίο προνοεί στο Άρθρο 24 ότι ‘Έκαστος υποχρεούται να συνεισφέρει εις τα δημόσια βάρη αναλόγως των δυνάμεων αυτού’. Η αρχή της ισότητας αναγνωρίζεται και ευρύτερα στο Άρθρο 28 του Συντάγματος».
 
«Από το 1960 που ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, το μεγαλύτερο δημόσιο βάρος του κράτους μας είναι οι συνέπειες της Τουρκικής εισβολής του 1974 και ιδιαίτερα η κατοχή πέραν του ενός τρίτου των εδαφών της, με αποκλεισμό των νομίμων κατοίκων και ιδιοκτητών των κατεχομένων περιουσιών και ανάλογη απώλεια της χρήσης τους. Για όσο καιρό δεν λύεται το Κυπριακό ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να επανακτήσουν την κατοχή και χρήση των περιουσιών τους, το κράτος έχει έτσι την υποχρέωση να κατανείμη αυτή την απώλεια χρήσης ως δημόσιο βάρος σε όλους τους πολίτες και όχι να την υφίστανται μόνο οι εκτοπισμένοι», είπε.

Η οικογένεια του κ. Χατζηχαμπή κατέχει μεγάλη ακίνητη περιουσία στην κατεχόμενη Αμμόχωστο μέρος της οποίας ανήκει στον ίδιο, περιλαμβανομένου ενός οικοπέδου στον Άγιο Μέμνωνα. Σύμφωνα με την προσφυγή,  η οικονομική απώλεια χρήσεως του εν λόγω οικοπέδου έχει εκτιμηθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η προσφυγή καταχωρήθηκε ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και ορίστηκε για ακρόαση στις 4 Φεβρουαρίου 2020.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close