ΕιδήσειςΚύπρος

Ο ΥΠΕΣ παρέλαβε 80 οικιστικές μονάδες, δωρεά της Πολωνίας

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρης παρέλαβε την Τετάρτη ως δωρεά 80 προπαρασκευασμένες οικιστικές μονάδες για τις ανάγκες του νέου Κέντρου Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας «Λίμνες» στην περιοχή Μενόγιας, ως πράξη αλληλεγγύης από την Κυβέρνηση της Πολωνίας.

Το νέο Κέντρο Φιλοξενίας δημιουργήθηκε για αιτούντες, των οποίων η αίτηση διεθνούς προστασίας εξετάζεται στο πλαίσιο της ταχύρρυθμης διαδικασίας. Όπως εξήγησε ο Υπουργός, για την αποτελεσματική εφαρμογή των επιστροφών θα δημιουργηθεί σύντομα δίπλα από το Κέντρο «Λίμνες» ένα προαναχωρησιακό κέντρο για τους αιτούντες των οποίων το αίτημα διεθνούς προστασίας θα έχει απορριφθεί.

Ανάφερε ο κ. Νουρής ότι πριν από ένα περίπου χρόνο, «όταν αρχίσαμε να συζητούμε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και για την ανάγκη πραγματικής και υποχρεωτικής αλληλεγγύης προς τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, η Πολωνική Κυβέρνηση, μέσω της Πρέσβεως της στην Κύπρο, πήρε την πρωτοβουλία να εφαρμόσει στην πράξη τη θεωρία, πίσω από τα κείμενα των νομοθετημάτων του Συμφώνου».

«Για εμάς, αυτό είναι το πραγματικό νόημα της αλληλεγγύης, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, κατά την οποία οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται με τον ίδιο ρυθμό, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη βεβαρημένο σύστημα ασύλου και υποδοχής στην Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. Υπουργός.

 Σημείωσε ότι τα τελευταία 4 χρόνια, η Κύπρος είναι το κράτος μέλος με τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων διεθνούς προστασίας σε αναλογία πληθυσμού, ενώ όπως υπογράμμισε, το ποσοστό των αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας αντιστοιχεί περίπου στο 4% του πληθυσμού της Κύπρου.

Ενημέρωσε ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2021, οι συνεχιζόμενες παράτυπες αφίξεις,   δείχνουν μια ανησυχητικά αυξητική τάση. «Η συνέχιση του μεγάλου αριθμού μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία αποτελεί τη βασική πρόκληση για την Κύπρο», είπε ο κ. Νουρής,  λέγοντας ότι πέραν του 70% των αιτούντων διεθνή προστασία προέρχονται απευθείας από την Τουρκία, ή μέσω των περιοχών που δεν βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από πλευράς της η Πρέσβης κα Irena Lichnerowicz Augustyn, μιλώντας για τις οικιστικές  μονάδες είπε ότι αποτελούν ένα δώρο τόσο ως καθήκον για ένδειξη αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και ως συνεισφορά για οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής, ανθρώπινης και ασφαλούς ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Η Πρέσβης αφού εξέφρασε τη χαρά  της που έστω και σε μικρό βαθμό, παρέχεται βοήθεια προς την Κύπρο, ανάφερε ότι η χώρα της υποστηρίζει τη χρήση μηχανισμών που περιορίζουν τις τραγωδίες στη Μεσόγειο Θάλασσα και μειώνουν τη μεταναστευτική πίεση στις χώρες της πρώτης γραμμής, όπως είναι η Κύπρος.

Related Articles

Back to top button
Close