ΕιδήσειςΚύπρος

Ο Φόρος «έπιασε το πόδι» γιατρών, δικηγόρων και λογιστών

Έκρυβαν για χρόνια τα πραγματικά τους εισοδήματα από το Φόρο, γιατροί, οδοντίατροι, δικηγόροι, λογιστές και ελεγκτές, ωστόσο μετά από εφόδους, πιάστηκαν στα δίχτυα του Τμήματος Φορολογίας και διώχθηκαν ποινικά. Η ασυνέπεια των συγκεκριμένων επαγγελματιών, κάποιοι μάλιστα ετοίμαζαν τις φορολογικές δηλώσεις των πελατών τους, έρχεται στο φως λίγες ημέρες μετά από τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία 84 πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα (ΠΕΠ) δεν υπέβαλλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το Τμήμα Φορολογίας, στα πλαίσια της φορολογικής συμμόρφωσης της φορολογικής βάσης, προχώρησε σε εκστρατείες που αφορούσαν επαγγελματικές ομάδες που θεωρείται ότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Το Τμήμα Φορολογίας έβαλε στο στόχαστρο του, 1600 γιατρούς, οδοντίατρους, δικηγόρους και λογιστές – ελεγκτές, που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, διαπιστώνοντας πως μεγάλος αριθμός από αυτούς ήταν ασυνεπής στις υποχρεώσεις του. 

Κατά τους ελέγχους, οι φοροθέτες εντόπισαν τα εξής:

– Υπήρχαν κάποιοι φορολογούμενοι που δεν είχαν υποβάλει δήλωση εισοδήματος μισθωτού και αυτοεργοδοτούμενου τα τελευταία δέκα χρόνια, δηλαδή από το φορολογικό έτος 2008. Μάλιστα, δεν έφτανε που κάποιοι από τους συγκεκριμένους φορολογούμενους δεν ήταν συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, δεν δήλωναν τα εισοδήματα των εταιρειών τους, με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν ούτε εταιρικό φόρο. 

– Υπήρχε περίπτωση γνωστού επαγγελματία που ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία, ο οποίος είχε καταθέσεις εκατ. ευρώ στο εξωτερικό, οι οποίες δεν δικαιολογούνταν από τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που δήλωνε στο Φόρο. Οι λειτουργοί του Τμήματος Φορολογίας τον εντόπισαν στο πλαίσιο ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών με άλλα κράτη και αμέσως του επέβαλλαν πρόστιμο ενώ κλήθηκε να πληρώσει φόρους δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

– Υπήρχαν περιπτώσεις φορολογούμενων οι οποίοι, παρόλο που υπέβαλαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, δεν δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Αριθμός επαγγελματιών από τη συγκεκριμένη ομάδα, που έχουν μεγάλη πελατεία, στις φορολογικές τους δηλώσεις, δήλωναν πως είχαν εισοδήματα κάτω των €19.500, τα οποία δεν φορολογούνται. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, ο τρόπος διαβίωσης τους δεν δικαιολογούσε τα εισοδήματα που δήλωναν στον φόρο. Τα εισοδήματα, κάποιων από αυτούς είναι διπλάσια ακόμα και τριπλάσια από το αφορολόγητο εισόδημα. 

Αρχικά το Τμήμα Φορολογίας απέστειλε επιστολές στους επαγγελματίες καλώντας τους να διευθετήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο. Συγκεκριμένα καλούνταν να υποβάλουν όλες τις φορολογικές δηλώσεις τις οποίες δεν είχαν υποβάλλει και να πληρώσουν τις φορολογικές τους οφειλές. Λόγω του φόβου της επιβολής κυρώσεων, το 60% των ασυνεπών γιατρών, οδοντιάτρων, δικηγόρων, λογιστών και ελεγκτών, συμμορφώθηκαν. Υπέβαλλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις, τόσο για το φορολογικό έτος 2018, όσο και για τα προηγούμενη έτη, καταβάλλοντας, μάλιστα, και τη σχετική φορολογία.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, όταν εξέπνευσε η νενομισμένη προθεσμία, το Τμήμα Φορολογίας προχώρησε στην ποινική δίωξη εκατοντάδων φορολογούμενων. Πολλοί από αυτούς, με το που λαμβάνουν την ειδοποίηση από το δικαστήριο, μεταβαίνουν στο Τμήμα Φορολογίας προβαίνοντας σε εξώδικο διακανονισμό των οφειλών τους. Κάποιοι τις πληρώνουν όλες και κάποιοι άλλοι με δόσεις. Επίσης υποβάλλουν ηλεκτρονικά φορολογικές δηλώσεις για τα έτη που δεν είχαν υποβάλει προηγουμένως.

Η εκστρατεία διήρκησε περίπου ένα χρόνο

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εισέπραξε το Τμήμα Φορολογίας, λόγω των ελέγχων που πραγματοποίησε στους γιατρούς, οδοντίατρους, δικηγόρους και λογιστές – ελεγκτές. Η εκστρατεία διήρκησε περίπου ένα χρόνο. Το Τμήμα Φορολογίας δίνει έμφαση στη φορολογική συμμόρφωση των φορολογουμένων, γι’ αυτό προχωρεί αρχικά με την αποστολή επιστολών στους φορολογούμενους που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου και στη συνέχεια λαμβάνει τα απαραίτητα διοικητικά και άλλα μέτρα.

Ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, μιλώντας στον «Φ», ανέφερε πως η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης θα συμβάλει στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων του κράτους. Είπε επίσης πως, η φορολογική συμμόρφωση των φορολογούμενων στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες και συμπεριλαμβάνει όλα τα στάδια των φορολογικών υποχρεώσεων του φορολογούμενου. Όπως εξήγησε, η φορολογική συμμόρφωση, περιλαμβάνει την έγκαιρη και ορθή εγγραφή στο φορολογικό μητρώο, την υποβολή έγκαιρης και ορθά συμπληρωμένης φορολογικής δήλωσης και η πληρωμή των φόρων. 

Να σημειωθεί, πως οι φορολογικές υποχρεώσεις βαραίνουν με διαφορετικό τρόπο τον φορολογούμενο, αναλόγως της κατηγορίας στην οποία ανήκει. 

Ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας, κάλεσε για άλλη μια φορά τους φορολογούμενους να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις και να είναι συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

ΠΗΓΗ: Ο Φιλελεύθερος

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close