ΕιδήσειςΚόσμος

Πάει σε νέες εκλογές το Ισραήλ

Προς νέες εκλογές οδεύει το Ισραήλ, μετά την απόφαση του επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτενού, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, να μην προσφέρει τη στήριξή του στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αλλά ούτε και στον αντίπαλό του, Μπένι Γκαντζ.

Ο Νετανιάχου και το Λικούντ και ο απόστρατος στρατηγός Μπένι Γκαντζ, επικεφαλής του κεντροδεξιού συνασπισμού Μπλε και Άσπρο, απέτυχαν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου και του Σεπτεμβρίου, με τη διορία κυβερνητικής εντολής που προσέφερε ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν στον Γκαντζ να εκπνέει τα μεσάνυχτα. Ο Λίμπερμαν, πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Νετανιάχου, κατηγόρησε τους δύο αντιπάλους του για την αδυναμία τους να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο Λίμπερμαν επανέλαβε χθες τη διαφωνία του με τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό το Λικούντ, η οποία θα περιελάμβανε στις τάξεις της τα κόμματα των ορθόδοξων Εβραίων, την επιρροή των οποίων στην πολιτική ζωή του Ισραήλ καταδικάζει ο ίδιος.

Ο ηγέτης του Ισραέλ Μπεϊτενού αρνήθηκε, επίσης, να συμμετάσχει σε κυβέρνηση που θα απολάμβανε τη στήριξη των αραβικών κομμάτων, τα οποία ο Λίμπερμαν έχει αποκαλέσει «πέμπτη φάλαγγα».

Ο πρόεδρος Ρίβλιν πρότεινε «εκ περιτροπής» πρωθυπουργία στους Νετανιάχου και Γκαντζ, με τον Νετανιάχου να λαμβάνει «άδεια» από τα καθήκοντά του σε περίπτωση που η Δικαιοσύνη τον παρέπεμπε για διαφθορά. Ο Νετανιάχου αρνείται τις κατηγορίες που ενδέχεται να του ασκηθούν για τρεις υποθέσεις χρηματισμού του. Ο Γκαντζ, από την πλευρά του, διαφωνεί με τη συμμετοχή υπερορθόδοξων κομμάτων σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, λέγοντας ότι φιλοδοξεί να σχηματίσει φιλελεύθερη κυβέρνηση, στα πρότυπα της πλειοψηφίας της κοσμικής ισραηλινής κοινωνίας.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close