ΕιδήσειςΚύπρος

Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής: Εργαλείο εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια

Πέραν των 14,000 ατόμων κάθε χρόνο επισκέπτονται το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, δίπλα από το Αρχηγείο Αστυνομίας, όπου προσφέρεται η ευκαιρία σε ένα ασφαλές περιβάλλον, παιδιά – αλλά και μεγάλοι – να γνωρίσουν τους κανόνες οδικής ασφάλειας, για τις διακινήσεις τους στο δρόμο.

Να μάθουν ακόμη, χρησιμοποιώντας τα αυτοκινητάκια με πετάλια που διαθέτει το Πάρκο, για το πώς είναι να οδηγεί κάποιος αυτοκίνητο και γιατί όχι, αν χρειαστεί να διορθώσουν εσάς, τους γονείς τους, όταν δεν τηρείτε τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης στο δρόμο.

Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, είναι προσομοίωση αστικού οδικού δικτύου, με δρόμους, φώτα τροχαίας, πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμια και διαβάσεις πεζών. Καλύπτει έκταση περίπου 15.000 τ.μ., με χώρους πρασίνου, ενώ διαθέτει και κλειστή αίθουσα διαλέξεων. Υπάγεται στο Γραφείο Πρόληψης, Διαφώτισης και Μελετών του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου και άρχισε τη λειτουργία του στις 17 Σεπτεμβρίου, 2001. Από τότε το επισκέπτονται πέραν των 14,000 ατόμων κάθε χρόνο.

Σκοπός και στόχος των επισκέψεων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής  είναι να βελτιώσουν τα παιδιά τις γνώσεις και ικανότητες τους σε θέματα οδικής ασφαλείας.

Σε όλα τα παιδιά που επισκέπτονται το πάρκο, γίνεται από εκπαιδευμένο προσωπικό της Αστυνομίας, θεωρητική ενημέρωση και πρακτική εξάσκηση για την ορθή χρήση του οδικού δικτύου ως πεζοί ή με αυτοκινητάκια τα οποία κινούνται με πετάλια ή και με ποδήλατα που διαθέτει το πάρκο, ανάλογα με την ηλικία τους.

Η Αστυνομία δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη συνεχή διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση, στην έγκαιρη και συστηματική ενημέρωση, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη εκείνων των δεξιοτήτων, που αναμένεται να συμβάλουν στη δημιουργία ορθής οδικής συμπεριφοράς και κουλτούρας.

Από φέτος, η εκπαίδευση στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής θα εφαρμόζεται σε νέα βάση, όπου μέσα από διαδραστικές πρακτικές, όπως είναι η χρήση γυαλιών προσομοίωσης, οι συμμετέχοντες στα προγράμματα, θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν νέα γνώση και ταυτόχρονα εμπειρίες, που αφορούν στην κυκλοφοριακή αγωγή.

Tο Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας, κατά τη σχολική χρονιά 2019 – 2020, συνεχίζει την παρουσίαση διαλέξεων και εργαστηρίων για την Οδική Ασφάλεια, σε μαθητές που φοιτούν σε ιδιωτικά και δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τα εργαστήρια είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικιακές ομάδες, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Παράλληλα, μέλη της Αστυνομίας, σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς και ομάδες εθελοντών,  πραγματοποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα διαλέξεις σε στρατόπεδα, πάντα σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των νέων του τόπου μας, στα θέματα οδικής ασφάλειας.

ΠΗΓΗ: facebook.com/cypolice

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close