Top NewsΣυνεντεύξεις

Πέτρος Κουλέρμος: Εισηγηθήκαμε ανέγερση δυο νέων Δημοτικών στη Λακατάμια

Του Νίκου Νικολάου

Τη λειτουργία δυο νέων Δημοτικών Σχολείων στο Δήμο Λακατάμιας εισηγήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας η Σχολική Εφορεία Λακατάμιας, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα lakatamianews ο Πρόεδρος της Πέτρος Κουλέρμος. Όπως μας ανέφερε, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης που παρατηρείται στις περιοχές παρά το ΓΣΠ αλλά και στην περιοχή ΣΤΕΛΜΕΚ, κρίνεται αναγκαία η ανέγερση και λειτουργία δυο Δημοτικών Σχολείων.

Ο κ.  Κουλέρμος ανέφερε ότι ξεκίνησε ομαλά η νέα σχολική χρονιά, έκανε λόγο στα διάφορα έργα που γίνονται και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Εφορεία εξαιτίας της μείωσης του κονδυλίου που παραχωρείται από το Υπουργείο. Ανέφερε ακόμη ότι θα συντηρηθεί σύντομα το ιστορικό Α΄ Δημοτικό Σχολείο Λακατάμιας και αποκάλυψε επίσης ότι έγινε πρόταση από ιδιώτη για αναβάθμιση των γηπέδων των σχολείων Αρχαγγέλου, Αγίου Ιωάννου Χρυσόστομου και Λύκειο Αγίου Γεωργίου με δικά του έξοδα και κοινή χρήση τόσο από τα σχολεία τα πρωινά, αλλά και τον ίδιο κατά τα απογεύματα.

Να δούμε τις μας είπε ο κ. Κουλέρμος στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη:

-Άρχισε ομαλά κ. Κουλέρμο η νέα σχολική χρονιά;

«Θεωρούμε ότι άνκαι είχαμε πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για τις περιφράξεις και την εγκατάσταση θυροτηλέφωνων και φρουρών στα Δημοτικά και στο Λύκειο, καταφέραμε σε ένα μεγάλο βαθμό και φέραμε σε πέρας αυτή την προσπάθεια. Το Υπουργείο μας έδωσε το ποσόν και είχαμε ενώπιόν μας μια μεγάλη διαδικασία. Είμαι στην ευχάριστη θέση να  πω ότι εκτός ενός σχολείου, του Γυμνασίου Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου, στα υπόλοιπα 17 σχολεία της Λακατάμιας έχουν μπει οι περιφράξεις, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για τις θυροτηλεοράσεις και είμαστε σε προχωρούμε στην επιθεώρηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Είναι μια σημαντική απόφαση του Υπουργείου κι ήταν κάτι που έλειπε από τα σχολεία οι επιθεωρήσεις αυτές. Έχουμε κατακυρώσει την προσφορά σε ηλεκτρολόγο-μηχανικό ο οποίος επιθεωρεί τα σχολεία ένα-ένα. Στο Γυμνάσιο Αγίου Χρυσοστόμου έχει ήδη κατακυρωθεί η προσφορά και αρχίζουν τα έργα περίφραξης σύντομα.

Έχουμε εγκαταστήσει φρουρό στο Λύκειο, όπως ήταν η απόφαση του Υπουργείου, αλλά δυσκολευόμαστε πάρα πολύ και νομίζω και τα φαινόμενα που παρατηρούνται τελευταία για ενόχληση παιδιών του Δημοτικού (σε άλλα σχολεία εκτός του Δήμου μας) είναι σχετικά), γιατί οι προσφοροδότες δεν ενδιαφέρονται για να εργοδοτούν άτομο για μια ώρα το πρωί και μια το μεσημέρι. Θα δούμε πως θα χειριστούμε αυτό το θέμα.

Γενικά, βλέποντας και τους προϋπολογισμούς που έχουν εγκριθεί τελευταίως, η μείωση ή και αποκοπή των κονδυλίων συνεχίζεται, όπως στο κονδύλι για συντήρηση των κτηρίων, που είναι η βασική δουλειά των Σχολικών Εφορειών, όπως για αγορά επίπλων και εξοπλισμού, γεγονός που μας δυσκολεύει περισσότερο.

Η χρονιά έχει ξεκινήσει ομαλά στη Λακατάμια. Εμείς από την πλευρά μας στόχος μας είναι να παρέχουμε όσο το δυνατό καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή στα σχολεία, ώστε να μπορέσουν οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και τα παιδιά της Λακατάμιας να αφοσιωθούν στα μαθήματα και να μην έχουν να ασχοληθούν με οτιδήποτε άλλο.

-Υπάρχουν σχολεία στα οποία γίνονται έργα και μπορούν να θεωρηθούν ως εργοτάξια;

«Εργοτάξια με τη σημασία της λέξης όχι, αλλά δεν είμαστε από τις Σχολικές Εφορείες που θα λέμε όχι στη βελτίωση των υποδομών των σχολείων γιατί θα γίνουν εργοτάξια. Έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται μεγάλα έργα βελτίωσης, όπως π.χ. συντήρηση στο Α΄ Δημοτικό Λακατάμιας, ένα ιστορικό σχολείο. Πολύ σύντομα θα κατακυρωθεί προσφορά από το Υπουργείο Παιδείας και θα ξεκινήσουν τα έργα. Το πρώτο μας μέλημα όταν διεξάγονται εργασίες σε σχολεία, είναι η ασφάλεια. Άλλα έργα που γίνονται είναι εγκαταστάσεις κλιματιστικών στις κλειστές αίθουσες των Δημοτικών για να αποφεύγουμε τη μεγάλη ζέστη που επικρατεί για αρκετό διάστημα. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι από τα επτά Δημοτικά, στα πέντε έχει τοποθετηθεί κλιματισμός, ενώ σύντομα ξεκινά και η εγκατάσταση και στα άλλα δυο σχολεία. Επίσης γίνονται βελτιώσεις σε κλειστά στάδια Δημοτικών, όπως στο Δ΄ όπου αρχίζουν εργασίες καθώς παρατηρήθηκαν προβλήματα μόνωσης. Επίσης το ίδιο πρόβλημα είχαμε και στο Γυμνάσιο Αγίου Χρυσοστόμου και μετά από ταλαιπωρία ενάμιση χρόνου, διάστημα κατά τον οποίο ήταν κλειστή η αίθουσα λόγω και απαγορευτικού από το Υπουργείο Εργασίας, έχει λυθεί το πρόβλημα».

-Ο αριθμός των σχολείων όλων βαθμίδων στο Δήμο Λακατάμιας είναι ικανοποιητικός, δεδομένου ότι αυξάνεται συνεχώς ο πληθυσμός;

«Έχουμε στείλει επιστολή στο Υπουργείο με την οποία πληροφορούμε ότι δυο περιοχές της Λακατάμιας, παρά το ΓΣΠ και στην περιοχή ΣΤΕΛΜΕΚ, αναπτύσσονται ραγδαία και έχουμε υποδείξει την αναγκαιότητα δημιουργία Δημοτικών Σχολείων στις συγκεκριμένες περιοχές. Έχουμε τεκμηριώσει με αριθμούς τη θέση μας και εκ πρώτης το Υπουργείο φαίνεται ότι αντιμετωπίζει θετικά το θέμα. Απομένει πότε θα περιλάβει το Υπουργείο στους προϋπολογισμούς του την ανέγερση αυτών των σχολείων. Τα δυο Γυμνάσια που υπάρχουν θεωρούμε ότι ικανοποιούν τις ανάγκες των δημοτών με την προϋπόθεση ότι θα γίνεται καλύτερη κατανομή των μαθητών, γιατί στο Γυμνάσιο Αρχαγγέλου είναι κοντά στους 500 μαθητές και στον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο είναι κοντά στους 260. Υπάρχει και το γειτονικό μας Γυμνάσιο του Αγίου Στυλιανού, που εξυπηρετεί αρκετούς από τους μαθητές της Λακατάμιας».

-Πόσοι συνολικά είναι οι μαθητές σε όλες τις βαθμίδες στα σχολεία της Λακατάμιας;

«Συνολικά είναι 3864 μαθητές. Συγκεκριμένα στη Μέση Εκπαίδευση φοιτούν  1265 μαθητές, στη Δημοτική 2194 και στην Προδημοτική 405»

-Υπάρχουν ανοικτά γήπεδα σε σχολεία, όπως στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου, που είναι σε κατάσταση περασμένων εποχών και δεν εξυπηρετούν τους μαθητές. Σκοπεύετε να κάνετε κάτι;

«Έχουμε αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο για τα γήπεδα δυο Γυμνασίων και του Λύκειου, όπου έχουμε μεγάλους χώρους για αξιοποίηση. Έχουμε προχωρήσει σε ολοκληρωμένη εισήγηση στο Υπουργείο με προσφοροδότη, ο οποίος μας προσέγγισε και μας ανέφερε ότι θέλει να μετατρέψει το γήπεδο Γυμνασίου Αρχαγγέλου σε σύγχρονο γήπεδο με γρασίδι, αποδυτήρια, ταρτάν κλπ. με προϋπόθεση να χρησιμοποιείται τα πρωϊνά για τις ανάγκες του σχολείου  ώστε να αναβαθμιστεί και τα μάθημα της Γυμναστικής και το απόγευμα να το αξιοποιεί ο ίδιος. Προφορική πρόταση μας έκανε και για το Λύκειο Αγίου Γεωργίου. Δυστυχώς, το Υπουργείο Παιδείας, παρά τις πιέσεις μας, δεν μας έχει απαντήσει. Μας έχουν αναφέρει ότι θα αποφασίσουν για ένα γενικό πλαίσιο απόφασης για τα γήπεδα που μένουν αναξιοποίητα. Είναι τρία γήπεδα ανεκμετάλλευτα, τα οποία με καλό προγραμματισμό κι από δικής μας πλευράς αλλά και με μια στρατηγική την οποία θα αποφασίσει το Υπουργείο, μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος των μαθητών, οι οποίοι κάνουν Γυμναστική πάντα στις κλειστές αίθουσες».

Θα μπορούσε να ήταν δυο καλές επενδύσεις και να υπήρχε όφελος από τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με ασφαλιστικές δικλείδες ου είχαμε βάλει στην εισήγησή μας για να εκμεταλλεύονται καλύτερα τους χώρους οι μαθητές».

-Σε ποια προγράμματα έχει συμβολή η Σχολική Εφορεία;

«Λειτουργούν διάφορα προγράμματα στα σχολεία της Λακατάμιας, όπως τα επιμορφωτικά, το Ανοικτό Σχολείο, τα Ολοήμερα, οι επιτηρήσεις, το ΑΓΟ και συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς της Παιδείας. Θέλουμε κι επικροτούμε αυτές τις συνεργασίες. Πρώτον γιατί απασχολούνται οι δημότες της Λακατάμιας -από μικρή μέχρι μεγάλη ηλικία- δημιουργικά, τα απογεύματα και στον ελεύθερο τους χρόνο. Και δεύτερον, υπάρχει κινητικότητα στα σχολεία απογεύματα και βράδυ, ώστε να δυσκολεύει την παραβατικότητα με την πρόσκληση ζημιών στις εγκαταστάσεις».

-Η συνεργασία τους άλλους φορείς για τη λειτουργία των διάφορων προγραμμάτων πως είναι;

«Έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία με το Δήμο Λακατάμιας, με τον οποίο συνεργαζόμαστε άψογα σε πάρα πολλά ζητήματα. Καταλαβαίνουμε την οικονομική στενότητα-και τη δική μας αλλά και του Δήμου- που δυσκολεύει το έργο μας, όμως υπάρχει συνεργασία. Τα σωματεία δε της Λακατάμιας, όσα μας έχουν ζητήσει αίθουσες, τους δίνουμε για χρήση. Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να επιβάλλουμε μια μικρή χρέωση γιατί μας απέκοψαν κονδύλια, όπως π.χ. του συντηρητή, κι έτσι είναι ανάγκη να έχουμε κάποια έσοδα για τα λειτουργικά έξοδα. Η χρέωση είναι μικρή και έτσι βοηθούμε τα σωματεία να αναπτύξουν το έργο τους. Η συνεργασία με τους φορείς είναι πολύ καλή, σίγουρα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και εισηγήσεις».

-Ο προϋπολογισμός σας καλύπτεται πλήρως από το Υπουργείο Παιδείας;

«Ναι, τα μόνα άλλα έσοδα που έχουμε είναι από την ενοικίαση των κυλικείων και τα μικρά ποσά ενοικίασης για χρήση των κλειστών αιθουσών από τα σωματεία. Όμως, ναι κατά 95% περίπου ο προϋπολογισμός μας καλύπτεται από το Υπουργείο».

-Μια και ο λόγος για κυλικεία κατά τη λήξη σχεδόν της περσινής χρονιάς δημιουργήθηκε ένα θέμα με μια εγκύκλιο που στείλατε σε δασκάλους-καθηγητές με την οποία τους καλούσατε να προμηθεύονται τα καθημερινά από τις καντίνες. Έχει επιλυθεί το ζήτημα, αντιλαμβανόμαστε…

«Ήταν μια παρεξήγηση θα έλεγα. Ουσιαστικά εκείνο που θέλαμε να πούμε, γιατί στο τέλος η επιστολή γράφτηκε κάπως λανθασμένα, είναι ότι το φαινόμενο να υπάρχουν στους καθηγητικούς συλλόγους μικρές κουζίνες με διάφορα ηλεκτρικά αντικείμενα, είναι κυρίως θέμα ασφάλειας. Είχαμε κρούσματα ατυχημάτων και τώρα ο συνεργάτης μας, ο οποίος προβαίνει στους ηλεκτρολογικούς ελέγχους, μας υποδεικνύει ότι κάποιες πρίζες πρέπει να αφαιρεθούν διότι είναι επικίνδυνες. Το δεύτερο είναι ότι οι κυλικειάρχες είναι άνθρωποι μικρομεσαίοι που αναλαμβάνουν μια δουλειά για την οποία πληρώνουν την Εφορεία και εκείνο που έχουμε υποδείξει στα σχολεία είναι ότι θα ήταν καλά να υπάρχει μια συνεργασία με τον κυλικειάρχη. Είναι πολύ χαμηλές οι τιμές και αν επισκεφθείτε τα μεγάλα σχολεία θα δείτε τους διανομείς με τις μοτοσικλέτες να πηγαινοέρχονται, τόσο για τους μαθητές, όσο και τους μαθητές.

Υπήρξε μια παρεξήγηση στην εγκύκλιο, αλλά το έχουμε ξεπεράσει και έχει επιλυθεί το θέμα».

-Γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι στα κυλικεία;

«Υπάρχουν έλεγχοι, τους οποίους διενεργούν τα ίδια τα σχολεία, αλλά και εμείς σαν Σχολική Εφορεία. Επίσης γίνονται έλεγχοι από το Σύνδεσμο Καταναλωτών και το Υπουργείο Υγείας. Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή γιατί στη Λακατάμια δεν έχουμε ιδιαίτερα κρούσματα ούτε υγιεινής, ούτε αισχροκέρδειας. Τουλάχιστον στα δυόμιση χρόνια που είμαστε εδώ ως Σχολική Εφορεία δεν είχαμε τέτοια κρούσματα».

-Ποιο είναι γενικά το έργο των Σχολικών Εφορειών;

«Θεωρώ ότι ο θεσμός της Σχολικής Εφορεία επιτελεί αξιολάτρευτο έργο, υπάρχει αμεσότητα στην επίλυση των προβλημάτων, γιατί μπορεί να σπάσει π.χ. ένα τζάμι στις 10 το βράδυ και να παίζει ο συναγερμός. Εμείς έχουμε τους ανθρώπους οι οποίοι θα πάνε να επιληφθούν της κατάστασης. Τα σχολεία είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι έχουν καθημερινές ανάγκες

Η Σχολική Εφορεία Λακατάμιας εργοδοτεί πέραν των 150 ατόμων -καθαρίστριες, συνοδοί για παιδιά με ειδικές ικανότητες, τροχονόμοι κατά το ήμισυ με το Δήμο, τεχνικοί, στελέχωση των γραφείων μας, κηπουρό- και η δουλειά που γίνεται αξίζει πιστεύω περισσότερης προβολής, όχι των ατόμων, αλλά του συνολικού έργου που γίνεται. Είναι ένα θεσμός, ο οποίος με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που θα γίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να παραμείνει αυτόνομος ώστε να παράγει έργο και να έχει αυτή την αμεσότητα στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που δημιουργούνται στα σχολεία.

Αποστολή μας είναι υλικοτεχνική διαχείριση, κτιριακή αναβάθμιση, η συντήρηση, προμήθεια αλλά και αναβάθμιση εξοπλισμού, καθαριότητα, έργα υποδομής κ.ο.κ.  Άρα είναι πολύπλευρο το έργο μας

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close