Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ η 21η Σεπτεμβρίου

Η 21 Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη ομώνυμη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης. Ο όρος «άνοια» αφορά στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, καταρχήν της μνήμης και ακολούθως του λόγου, της κρίσης και συνολικά της προσωπικότητας. Η νόσος περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1906 από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλόις Αλτσχάιμερ (1864-1915), εξ ου και η ονομασία της.

Όσο η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται σταδιακά και οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, όπως οι κοινωνικές σχέσεις, η φροντίδα του εαυτού και η οδήγηση. Με την πάροδο του χρόνου, οι δυσκολίες αυξάνονται σε σημείο που ο ασθενής εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους.
Οι υπάρχουσες φαρμακευτικές θεραπείες ελέγχουν μερικώς τα συμπτώματα, η νευροεκφυλιστική διεργασία όμως δεν ανακόπτεται και ύπουλα εξακολουθεί τη φυσική εξέλιξή της.

Οι πιθανοί τρόποι πρόληψης της ασθένειας σχετίζονται με τον έλεγχο των αγγειακών παραγόντων κινδύνου, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, του σωματικού βάρους, των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα και με την υγιεινή διατροφή. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και στη συγκεκριμένη ασθένεια, η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική γιατί παρέχει την δυνατότητα στον ασθενή να αρχίσει έγκαιρα τη φαρμακευτική και μη φαρμακευτική θεραπεία και να εκπαιδευτεί τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια του, ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την καθημερινότητά τους.

Τι λένε οι αριθμοί

Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 200.000 ασθενείς στην Ελλάδα και 50.000.000 παγκοσμίως. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 10.000 ασθενείς στην Κύπρο, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Αλτσχάιμερ, οι εξαρτημένοι ηλικιωμένοι που θα έχουν ανάγκη φροντίδας λόγω της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας, σχεδόν θα τριπλασιαστούν διεθνώς μέχρι τα μέσα του αιώνα μας, από 101 εκατομμύρια σήμερα, σε 277 εκατ. το 2050. Γενικά, από τη νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85.

Από τη νόσο Αλτσχάιμερ πάσχει, εξάλλου, όλη η οικογένεια. Αυτοί που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανοϊκούς ασθενείς και υπολογίζονται σε 400.000 στην Ελλάδα επωμίζονται δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό φορτίο.
© SanSimera.gr

© SanSimera.gr

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close