ΕιδήσειςΚόσμος

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται την 31η Οκτωβρίου κάθε χρόνου, σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.

«Η αποταμίευση συμβάλλει στο ατομικό και γενικό καλό» είναι το πνεύμα που διέπει την Ημέρα.

Σε συνέδριο που πρωτοστατούσε ο Ιταλός καθηγητής Filippo Ravizza κήρυξε αυτήν την ημέρα σαν “Διεθνής Ημέρα Εξοικονόμησης ή Αποταμίευσης ή Λιτότητας ” με σκοπό την προώθηση αποταμίευσης σε όλον τον κόσμο. Έτσι στην προσπάθεια τους αυτή αποφάσισαν και ζήτησαν την βοήθεια των σχολείων , της Εκκλησίας ,καθώς και πολλών σωματείων πολιτιστικών, αθλητικών, επαγγελματικών, και ενώσεων γυναικών. Ο επίσημος εορτασμός ξεκίνησε από την επόμενη χρόνια, 1925, την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου σε ανάμνηση του συνεδρίου.

Οι εκπρόσωποι των 29 χωρών ήθελαν να φέρουν στη συνείδηση των ανθρώπων, την εξοικονόμηση χρημάτων σε παγκόσμια κλίμακα και την σημαντικότητα για την οικονομία η ατομική συνεισφορά.

Η ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης δεν γεννήθηκε από το τίποτα. Υπήρξαν μερικά παραδείγματα των ημερών που είχαν δεσμευτεί για την ιδέα της εξοικονόμησης χρημάτων, προκειμένου οι άνθρωποι να αποκτήσουν ένα υψηλότερο επίπεδο της ζωής και να εξασφαλιστεί και η οικονομία. Λίγο παλαιότερα στην Ισπανία, η πρώτη Εθνική Ημέρα Λιτότητας γιορτάστηκε το 1921. Σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η εμπιστοσύνη των λαών στην εξοικονόμηση έπρεπε να αποκατασταθεί δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς είχαν χάσει τις αποταμιεύσεις τους στη γερμανική νομισματική μεταρρύθμιση του 1923.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close