Τοπικά ΝέαΥγεία

Παγκόσμια ημέρα οστεοπόρωσης-Ύπουλη αλλά αναστρέψιμη

Η 20η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Οστεοπόρωσης. «Σιωπηλός κλέφτης». Αυτόν τον χαρακτηρισμό χρησιμοποιούν οι ειδικοί επιστήμονες για την οστεοπόρωση, μία πάθηση από την οποία εκτιμάται ότι υποφέρουν 20 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρώπη, και το πρώτο σύμπτωμα της οποίας είναι συνήθως το κάταγμα.

Η οστεοπόρωση είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα του οστού που οδηγεί σε αυξημένη ευθραυστότητα και συνεπώς σε αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Επηρεάζει περίπου το 50% των γυναικών άνω των 45 ετών και το 90% αυτών που είναι άνω των 75 ετών.

Η οστεοπόρωση δεν είναι αποκλειστικά «γυναικεία» πάθηση, αλλά προσβάλλει σημαντικό ποσοστό των ανδρών (προσβάλει 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 12 άνδρες). Δεν αφορά μόνο στην τρίτη ηλικία, αλλά μπορεί να πλήξει και νεαρά άτομα όταν υπάρχουν ιδιαίτερες καταστάσεις όπως οι διαταραχές διατροφής, συστηματικά νοσήματα κ.α. Η ασθένεια δεν δίνει συμπτώματα, ενώ όταν πλέον εκδηλωθεί είναι αργά.

Η συχνότητα της οστεοπόρωσης στον γενικό πληθυσμό των χωρών αυτών είναι 8% (γυναίκες 90%, άνδρες 10%), ενώ στο πληθυσμό άνω των εξήντα χρονών προσβάλλεται 25% των ατόμων (20% των γυναικών και 5% των ανδρών). Επειδή η δομή ηλικίας του πληθυσμού θα αλλάξει στο μέλλον -προβλέπεται ότι το ποσοστό των ατόμων, που θα έχουν ηλικία άνω των εξήντα χρονών θα αυξηθεί κατά 50%- θα αυξηθεί κατ` ανάγκη και ο αριθμός αυτών που υποφέρουν από οστεοπόρωση με αποτέλεσμα την όξυνση του κοινωνικοοικονομικού αυτού φαινομένου.

Η οστεοπόρωση, λοιπόν, είναι μία πάθηση που επιταχύνει τη φυσική απώλεια της οστικής μάζας -που συνοδεύει την ηλικία- μέχρι ο σκελετός γίνει τόσο πορώδης και εύθραυστος, ώστε τα οστά του να παθαίνουν κατάγματα με το παραμικρό ζόρισμα (π.χ. όταν σηκώσει κάποιος ένα βαρύ αντικείμενο) ή και αυτόματα κατάγματα χωρίς να προκληθούν από ένα σοβαρό τραύμα ή χτύπημα.

Πολλοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Απ΄ αυτούς, κάποιοι μπορούν να ελεγχθούν ενώ κάποιοι άλλοι, δυστυχώς, δεν μπορούν.

Το Pulse8 αυξάνει την πυκνότητα των οστών με απόλυτα υγιεί και φυσικό τρόπο καθώς σε νεότερες ηλικίες την προλαμβάνει. Ενημερωθείτε άμεσα. Μην αφήνετε την υγεία σας για αργότερα…

Πώς αντιμετωπίζεται

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η οστεοπόρωση αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται πλήρως με την έννοια της αποκατάστασης της οστικής μάζας. Υπάρχουν πλήθος φαρμάκων που συνεχώς βελτιώνονται και αυξάνονται και μπορούν όχι μόνο να σταματήσουν την οστική απώλεια, αλλά και να «χτίσουν» οστό, επαναφέροντάς το στα φυσιολογικά. Ακόμα πιο σημαντική είναι η πρόληψη, η οποία θα πρέπει να αρχίζει από την παιδική ηλικία, με τη σωστή διατροφή, πλούσια σε ασβέστιο, και την άσκηση εφ’ όρου ζωής. Επιπλέον, πρόληψη επιτυγχάνεται με την αποφυγή των παραγόντων κινδύνου όπως τον κάπνισμα, το αλκοόλ και ο υπερβολικός καφές.

Καταλήγοντας, οι ειδικοί του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης τονίζουν ότι η οστεοπόρωση είναι αναστρέψιμη, δεν απαιτούνται πολύπλοκες εξετάσεις για τη διάγνωσή της και «ο ενημερωμένος, ψύχραιμος ασθενής μαζί με τον ενημερωμένο και ευσυνείδητο γιατρό θα αντιμετωπίσουν άριστα το πρόβλημα».

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close