ΕιδήσειςΕλλάδα

Πακιστάν: Η 6η στρατιωτική δύναμη στον κόσμο προκαλεί την Ελλάδα στο Αιγαίο

Προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έχουν ξεκινήσει οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν, φυσικά με την πλήρη κάλυψη της φίλης και συμμάχου εδώ και δεκαετίες Τουρκίας και με πρόφαση πάντα κάποια κοινή στρατιωτική άσκηση.

Η αρχή έγινε στα μέσα Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της τουρκικής πολυεθνικής άσκησης Dogu Akdeniz όταν αεροσκάφος ναυτικής συνεργασία P-3 του Πακιστάν παραβίασε το FIR Αθηνών, αναγκάζοντας τα ελληνικά μαχητικά να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες αναγνώρισης και αναχαίτισης κατά πάγια τακτική και την ελληνική διπλωματία παράλληλα να διαμαρτύρεται στην αντιπροσωπεία του Πακιστάν στην Αθήνα, τονίζοντας τις απαράδεκτες ενέργειες.

Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, το Πακιστάν – που το 2018 υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία για απόκτηση 30 επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129 αλλά και τεσσάρων κορβετών κλάσης HEYBELIADA τουρκικής κατασκευής- απέκτησε ρόλο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα φρεγάτα του Πακιστάν, πάντα με τη συνοδεία τουρκικών πλοίων, πραγματοποίησε περιπολίες και ελέγχους σε εμπορικά πλοία δυτικά της Κύπρου. Είναι φανερό πώς η Τουρκία βλέποντας την Ελλάδα να αναπτύσσει αμυντικό άξονα με Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ με κοινά γυμνάσια, θέλει και εκείνη να προτάξει τις συμμαχίες και να μην δείχνει απομονωμένη και το Πακιστάν προσφέρεται για τέτοιες κινήσεις εντυπωσιασμού.

Ωστόσο, το Πακιστάν δεν είναι μία τυχαία στρατιωτική δύναμη. Διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός, (αν και πολλά από τα συστήματά του θεωρούνται ξεπερασμένα), και παραμένει σε ετοιμότητα λόγω της διαμάχης με την Ινδία. Κύριος προμηθευτής οπλικών συστημάτων είναι η Κίνα με την οποία διατηρεί επίσης στενούς δεσμούς, ενώ από το οπλοστάσιό του δεν απουσιάζουν όπλα εγχώριας, τουρκικής αλλά και αμερικανικής κατασκευής.

Συγκεκριμένα είναι η 6η δύναμη παγκοσμίως σε στρατιωτικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον ιστότοπο globalfirepower.com διαθέτει σε υπηρεσία εν ενεργεία 645.000 στρατιωτικούς και διαθέτει 550.000 έφεδρους. Από το σύνολο των δυνάμεων το 7% βρίσκεται ανεπτυγμένο στα σύνορα με την Ινδία.

Ο στρατός ξηράς του Πακιστάν διαθέτει 2.200 άρματα μάχης και 3.665 τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων. Το Πολεμικό Ναυτικό του αριθμεί 9 φρεγάτες, 5 υποβρύχια, και 11 περιπολικά πλοία. Η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν διαθέτει 1.342 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων 348 μαχητικά, 438 βομβαρδιστικά, 51 μεταφορικά, και 499 εκπαιδευτικά. Μεταξύ των αεροσκαφών βρίσκονται τα γνωστά γαλλικά Mirage (παλαιότερου τύπου από αυτά που υπηρετούν και στην ελληνική ΠΑ), αμερικανικά F-16 καθώς επίσης και το JF-17 που είναι μαχητικό συμπαραγωγής με την Κίνα. Το συγκεκριμένο προορίζεται μέχρι το 2030 να έχει αντικαταστήσει σχεδόν το σύνολο των μαχητικών που είναι σήμερα σε υπηρεσία. Επίσης έχει σε υπηρεσία υπάρχουν 322 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 55 επιθετικά. Τέλος, το Πακιστάν διαθέτει περίπου 100 με 130 βόμβες με πυρηνικές κεφαλές, ικανές να προκαλέσουν μεγάλο πλήγμα στον εκάστοτε εχθρό.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close