ΕιδήσειςΚύπρος

“Παρατηρητής των Δασών και της Υπαίθρου” από εθελοντικές οργανώσεις

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού-ΜΚΟ Γιάννης Γιαννάκη συμμετείχε σε ευρεία συντονιστική σύσκεψη των αρμοδίων Υπηρεσιών και Φορέων για πρόληψη των πυρκαγιών, της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφορικά με τα πρωτόκολλα και τους σχεδιασμούς.

▫️Το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ανακοινώνει την έναρξη του εθελοντικού Προγράμματος «Παρατηρητής των Δασών και της Υπαίθρου 2020», το οποίο εφαρμόζεται για δεύτερη συνεχή χρόνια σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου – Cyprus Fire Service και την Πολιτική Άμυνα Κύπρου Γενική Διοίκηση Πολιτικής Άμυνας Κύπρου – ΓΕΔΠΑ. Το πρόγραμμα στοχεύει σε Μη Κυβερνητικές και Εθελοντικές Οργανώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους ενεργοποιούν εθελοντές, με βάση το πρωτόκολλο του συγκεκριμένου προγράμματος και με σκοπό την πρόληψη των πυρκαγιών.

▫️Ο αναβαθμισμένος ρόλος του εθελοντισμού μέσω του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ, αναδεικνύεται και μέσα από τα σχέδια των αρμοδίων Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση των πυρκαγιών, «#Πυρσός» και «#Ήφαιστος», της Κυπριακής Δημοκρατίας.

▫️Στα σχέδια καθορίζεται ένας δομημένος τρόπος εμπλοκής εθελοντών σε μεγάλες έκτακτες καταστάσεις μέσω του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού, με τη δημιουργία ξεχωριστού Συντονιστικού για τους εθελοντές, τρόπων συνεργασίας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους, αλλά και το #Πρωτόκολλο το οποίο διασφαλίζει τη μεγίστη και κατάλληλη αξιοποίηση των εθελοντών, με πάντα πρώτο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

▫️Στόχος του Προγράμματος «Παρατηρητής των Δασών και της Υπαίθρου 2020», είναι η ενίσχυση της παρατήρησης στον τομέα της πρόληψης πυρκαγιών με τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών εστιών πυρκαγιών. Αξιοποιώντας δράσεις Οργανώσεων στην Ύπαιθρο και στα Δάση, υπολογίζεται ότι θα ενεργοποιήσουμε σε συνεργασία με τις Οργανώσεις, πάνω από 300 εθελοντές σε διάφορα σημεία της Κύπρου. Το πρόγραμμα είναι υποστηρικτικό εργαλείο προς τις δράσεις πρόληψης των Αρμοδίων Υπηρεσιών του Κράτους.

▫️Οργανώσεις οι οποίες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να το υποβάλουν γραπτώς στην ηλεκτρονική διεύθυνση npallikarou@papd.mof.gov.cy ή στο τηλ. 22400163. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οργανωμένα σύνολα με νομική οντότητα και όχι σε μεμονωμένους εθελοντές.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close