ΕιδήσειςΚύπρος

Περιορίζεται μέχρι τρεις η θητεία για Δημάρχους και για Κοινοτάρχες

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε οριακά σε νόμους τις δύο προτάσεις νόμου του Γιώργου Λιλλήκα για περιορισμό των θητειών των κοινοταρχών και δημάρχων σε αθροιστικά 3 θητείες.

Επίσης η Ολομέλεια ψήφισε ομόφωνα σε νόμο την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ ώστε οι επαναπατριζόμενοι  πολίτες της Δημοκρατίας  οι  οποίοι κατάγονται από τις κατεχόμενες περιοχές να δύνανται να εγγραφούν  στους  εκλογικούς καταλόγους  της  επαρχίας από  την  οποία  κατάγονται,  αντί στους  εκλογικούς καταλόγους της επαρχίας στην οποία διαμένουν μετά τον επαναπατρισμό τους.

Καταψήφισε τις προτάσεις νόμου του κ. Λιλλήκα για περιορισμό στις θητείες των μελών του Κοινοβουλίου και των σχολικών εφορειών, όπως και την πρόταση νόμου για την αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο όσων συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Καταψήφισε επίσης την πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ που στόχευε ώστε να  μη διεξάγεται προσωπική συνέντευξη, όπως ισχύει σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις  για  σκοπούς εγγραφής  προσώπων  στον  εκλογικό  κατάλογο .

Η Ολομέλεια καταψήφισε και την πρόταση νόμου που αποσκοπούσε σε  αναθεώρηση ορισμένων διατάξεις του οι οποίες διέπουν τη λειτουργία των εκλογικών κέντρων κατά τις Βουλευτικές εκλογές.

Εγγραφή Επαναπατρισθέντων

Σε ό,τι αφορά την εγγραφή των επεναπατριζόμενων ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι υφίστατο καταπάτηση δικαιωμάτων και εξέφρασε την άποψη ότι τιμά το κοινοβούλιο που θα δώσει απάντηση σε μια αδικία του παρελθόντος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι είναι πολύ σωστή νομοθεσία με την οποία διορθώνεται μια αδικία μετά από 45 χρόνια.

Αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο

Αναφορικά με την αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, διεξήχθη μακρά συζήτηση αναφορικά με το δικαίωμα αυτόματης εγγραφής σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της αποχής και κυρίως των νέων.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο καταψηφίστηκε η πρόταση νόμου είναι η τεχνική αδυναμία του συστήματος του Αρχείου Πληθυσμού να εγγράψει αυτόματα στον εκλογικό κατάλογο όσους συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Όπως αναφέρθηκε ένα τέτοιο εγχείρημα εμπεριέχει τον κίνδυνο να καταρρεύσει ο εκλογικός κατάλογος.Με βάση το νόμο που ψηφίστηκε με 22 ψήφους υπέρ και 21 εναντίον, πρόσωπο το οποίο έχει ήδη υπηρετήσει στο αξίωμα του κοινοτάρχη ή του μέλους κοινοτικού συμβουλίου για τρεις συνολικά θητείες να μη δύναται να επανεκλεγεί κοινοτάρχης ή μέλος κοινοτικού συμβουλίου, αντίστοιχα.

Με βάση το νόμο, πρόσωπα τα οποία διεκδικούν εκλογή σε κοινότητες με αριθμό εγγεγραμμένων εκλογέων που δεν υπερβαίνει τους εκατό εκλογείς, να εξαιρούνται από την εφαρμογή της προτεινόμενης ρύθμισης για περιορισμό των θητειών στο αξίωμα του κοινοτάρχη ή του μέλους κοινοτικού συμβουλίου.

Με βάση τον δεύτερο νόμο, πρόσωπο που ψηφίστηκε με 24 ψήφους υπέρ και 23  κατά, κάποιος μπορεί να υπηρετήσει στο αξίωμα του δημάρχου για τρεις συνολικά θητείες  ενώ όσον αφορά τις θητείες στο αξίωμα του μέλους δημοτικού συμβουλίου δεν τίθεται  οποιοσδήποτε περιορισμός.

Ο εισηγητής των προτάσεων νόμου Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι η φιλοσοφία των προτάσεων του είναι η ίδια με το νόμο που περιορίζει τις θητείες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι η μεγάλη παραμονή στην εξουσία, δεν συμβάλλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των θεσμών και η ανακύκλωση ανθρώπων δεν επιτρέπει να αφεθεί χώρος στους νέους. Συμπλήρωσε ότι η ψήφιση τους σε νόμους θα στείλει μήνυμα προς την κοινωνία ότι κάνουμε βήματα προς τον εκσυγχρονισμό των θεσμών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close