ΕιδήσειςΚύπρος

Πιο φθηνό κατά 13% το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, μέσα στο πλαίσιο των σκοπών της ιδρύσεώς του, που είναι η προστασία και η πληρέστερη πληροφόρηση των καταναλωτών, διενήργησε έρευνα για το κόστος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Η έρευνα διεξάχθηκε από τις 10 μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2020.

Το συνολικό κόστος ενός Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για μια τετραμελή οικογένεια στη Λευκωσία υπολογίζεται στα €145 ευρώ και για μια εξαμελή οικογένεια €210 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα

Έγιναν συνολικά τρεις τιμοληψίες λιανικών τιμών. Τα σημεία πώλησης απ’ όπου λήφθηκαν οι τιμές, ήταν οι τέσσερις μεγαλύτερες υπεραγορές στη Λευκωσία, τέσσερις μικρότερες υπεραγορές και ένα συνοικιακό κατάστημα. Σημειώνεται ότι η έρευνα κάλυψε μόνο τη Λευκωσία και περιλάμβανε συνολικά 35 είδη τροφίμων και ποτών.

Για το 2020, σε σύγκριση με το 2019, παρατηρήθηκε μια γενική μέση μείωση των τιμών που περιλαμβάνονται στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι κατά 13%.

Σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί το κόστος ενός χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2020 και όχι για σκοπούς σύγκρισης μεταξύ των διαφόρων σημείων πώλησης. Όπως αναφέρεται, η έρευνα άρχισε ενωρίς για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι τιμές διαφοροποιούνταν όσο πλησίαζε η μέρα των Χριστουγέννων και αν κάποιες προσφορές προϊόντων θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν και μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η έρευνα επεξεργάστηκε τα στοιχεία με σκοπό τον υπολογισμό του κόστους  του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για έξι άτομα.

Στο κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού λήφθηκαν υπόψη και οι αναγκαίες ποσότητες κάθε είδους που συνήθως χρειάζεται μια εξαμελής οικογένεια. Ένα επιπρόσθετο κόστος 5% στο σύνολο του κόστους προστέθηκε για τα διάφορα συμπληρωματικά είδη που χρειάζονται στο τραπέζι, όπως, νερό, λεμόνια, άλας, λάδι, ξύδι, χαρτοπετσέτες κ.ά.

Με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας δεν παρατηρήθηκαν αυξήσεις στα προϊόντα της έρευνας από τις 10 Δεκεμβρίου μέχρι τις  21 Δεκεμβρίου που αυτή διήρκεσε.

Αριθμός ειδών που περιλάμβανε η έρευνα προσφέρονταν σε τιμές προσφοράς. Οι τιμές προσφοράς διατηρήθηκαν από την αρχή της έρευνας μέχρι το τέλος της και γι’ αυτό και λήφθηκαν υπόψη στο κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού ως είχαν.

Οι μόνες τιμές που αναμένεται ότι πιθανόν να διαφοροποιηθούν  μέχρι τα Χριστούγεννα είναι οι τιμές των λαχανικών αν και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση μέχρι τα Χριστούγεννα.  

Τέλος, σημαντικές διαφοροποιήσεις  παρατηρήθηκαν στα χριστουγεννιάτικα εδέσματα, αλλά επειδή τα είδη αυτά μπορούν να διαφέρουν αισθητά από την άποψη των υλικών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους, δεν μπορεί να θεωρηθεί η σύγκρισή τους αξιόπιστη.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close