Υγεία

Πλάνο δράσης αντιμετώπισης τυχόν κρουσμάτων κορονοϊού

Πλάνο δράσης για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού εάν και εφόσον εντοπιστούν στην Κύπρο, έχουν καταρτίσει οι Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, σε συντονισμό με όλες τις εμπλεκόμενες αρχές της Δημοκρατίας.
 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού για την εξέλιξη της επιδημίας από τον νέο κορονοϊό 2019-nCoV στην πόλη Ούχαν, επαρχία Hubei, Κίνα, και της ανακοίνωσης των πρώτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ευρώπη, σημειώνουν ότι, σε συντονισμό με όλες τις εμπλεκόμενες Αρχές κατάρτισαν πλάνο δράσης.
 
Συγκεκριμένα, στο πλάνο δράσης περιλαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

  • Έκδοση ενημερωτικού δελτίου με οδηγίες προς ταξιδιώτες που επιθυμούν, παρά τις αντίθετες συστάσεις, να ταξιδέψουν προς Κίνα ή άλλες περιοχές όπου επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη κρουσμάτων κορονοϊού.
  • Ενημέρωση των αρμοδίων Αρχών στις πύλες εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας (αεροδρόμια και λιμάνια) και ετοιμασία πρωτοκόλλων αναγνώρισης ύποπτου περιστατικού που πιθανόν να εισέλθει στη χώρα.
  • Ενεργοποίηση πρωτοκόλλων μεταφοράς ύποπτου περιστατικού από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων.
  • Ετοιμασία ενημερωτικού δελτίου με σχετικές οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται κυρίως στα σημεία εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Ετοιμασία πρωτοκόλλου διερεύνησης ύποπτου περιστατικού συμπεριλαμβανομένης της εργαστηριακής εξέτασης για επιβεβαίωση του κρούσματος.
  • Ετοιμασία οδηγιών πρόληψης μετάδοσης του ιού στους χώρους παροχής υγείας.
  • Ενεργοποίηση ομάδας δράσης από τη Μονάδα Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας για καθημερινή παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας και άμεσης αναβάθμισης των μέτρων όπου και εάν παραστεί ανάγκη.   

Καλούνται οι πολίτες που προτίθενται να ταξιδέψουν σε περιοχή όπου καταγράφηκαν κρούσματα να παρακολουθούν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για τις εξελίξεις αναφορικά με τον ιό, να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών των περιοχών αυτών και να εφαρμόζουν τα ατομικά μέτρα προστασίας.

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας παραμένουν σε επαγρύπνηση και σε επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), είναι σε ετοιμότητα για εφαρμογή νεότερων οδηγιών που πιθανόν να προκύψουν.  

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close