Top NewsΔήμοςΗ Πόλη Μας

Ποια έργα θα γίνουν σε Λακατάμια-Ανθούπολη κατά μήκος του Πεδιαίου

Αρκετά και σημαντικά έργα θα γίνουν κατά μήκος του Πεδιαίου στα δημοτικά όρια Λακατάμιας-Ανθούπολης (όπως και στους άλλους Δήμους τους οποίους διατρέχει ο ποταμός, δηλαδή Στρόβολο και Λευκωσία) στα πλαίσια του σχεδίου βιώσιμης αστικής ανάπτυξης το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα.

Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός του έργου παρουσιάστηκε στον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή και σε λειτουργούς του Τμήματος Περιβάλλοντος, από τους δήμους Λευκωσίας, Λακατάμιας και Στροβόλου, στα γραφεία του Δήμου Στροβόλου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τονίστηκε η σημασία της εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου διαχειριστικού σχεδίου για το γραμμικό πάρκο του Πεδιαίου, με στόχο τη δημιουργία ενός πράσινου άξονα που θα διασχίζει και θα συνδέει την πόλη. Σκοπός του έργου είναι να ενισχυθεί η βιοποικιλότητα εντός του αστικού ιστού και να βελτιωθεί η προσβασιμότητα και η συνδεσιμότητα του γραμμικού πάρκου Πεδιαίου. Παράλληλα, το έργο θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, με την εφαρμογή μεθόδων όπως οι λύσεις βασισμένες στη φύση, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καινοτόμων λύσεων, αλλά και μέσω της κατάλληλης πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Ο αρχικός προϋπολογισμός για το έργο ανέρχεται στα €26,8 εκατ., και οι τρεις δήμοι στοχεύουν να επενδύσουν ένα ποσό της τάξεως των €11 εκατ., για την πρώτη φάση του έργου, που αναμένεται να αρχίσει με την ολοκλήρωση της Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και των λοιπών σχετικών μελετών που αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του 2023.

Το έργο συμπεριλαμβάνεται στην Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης των έξι δήμων της αστικής Λευκωσίας (δηλ. των δήμων Λευκωσίας, Στροβόλου, Λακατάμιας, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου και Αγλαντζιάς) για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 και δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ.

Τα επόμενα βήματα αφορούν την ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων, την εξασφάλιση απαιτούμενων αδειών, την ετοιμασία εγγράφων διαγωνισμού, την προκήρυξη διαγωνισμού για υλοποίηση ανά φάσεις και την υπογραφή κατασκευαστικών συμβολαίων.

Η διάρκεια των κατασκευαστικών έργων αναμένεται να αρχίσει στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 και να ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου 2027. Η περιοχή μελέτης του έργου καλύπτει έκταση 11,2 χιλιομέτρων εκ των οποίων τα 5,1 χιλιόμετρα αποτελούν νέα πορεία. Προτείνεται η κατασκευή 14 νέων γεφυρών.

Πεζογέφυρες, πάρκα, περίπτερα, παιδικές χαρές, χώροι στάθμευσης, σημεία ξεκούρασης και πικ-νικ, (μετατρέπει κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική), δημιουργία info points με πινακίδα αφής, ενίσχυση της βιοποικιλότητας με ενδημικά είδη είναι μερικά από τα έργα που θα γίνουν στη Λακατάμια.

Συγκεκριμένα έργα

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΑΜΑ

Στον Άγιο Μάμα θα γίνει κάλυψη παραπόταμου (Αρκάτζι του Νομικού) με πεζογέφυρα που θα συνδέει το Γραμμικό Πάρκο με το Πάρκο Μιχαλάκη Σοφοκλέους. Στον κυκλικό κόμβο Ιωάννη Καποδίστρια θα γίνει ανύψωση και διαπλάτυνση της γέφυρας, (η οποία καθίσταται αδιάβατη όταν κατέλθει ορμητικός Πεδιαίος), θα φτιαχτεί πάρκο ποδηλατών, θα αναβαθμιστεί το υφιστάμενο αναψυκτήριο και θα γίνει παιδική χαρά.

Στην Ανθούπολη θα διαμορφωθεί διασταύρωση κάτω από τη γέφυρα Αγίου Γεωργίου, θα επεκταθεί ο πεζόδρομος-ποδηλατόδρομος προς Δευτερά, θα δημιουργηθούν πεζογέφυρα, γήπεδο καλαθόσφαιρας και φυσική παιδική χαρά, ενώ θα ετοιμαστεί εξέδρα θέασης απολιθωμάτων Τηθύος της θάλασσας που βρίσκονται στην κοίτη του ποταμού Πεδιαίου.

ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΜΑΓΚΛΗ

ΣΤΗΝ ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ

Νέοι κάδοι ανακύκλωσης

Σήμερα ο πεζόδρομος – ποδηλατοδρόμος στον Πεδιαίο ποταμό (Γραμμικό Πάρκο) είναι ο μεγαλύτερος στο νησί και εκτείνεται από το Δήμο Λευκωσίας, στους δήμους Στροβόλου και Λακατάμιας. Συνολικά 190.000τ.μ. αποτελούν νέες φυτεύσεις, ενώ θα εγκατασταθεί νέο δίκτυο φωτισμού LMS και πέραν των 500 έξυπνων αισθητήρων. Ανά 400 μέτρα θα τοποθετηθεί νέο δίκτυο κάδων ανακύκλωσης και ανά 1χλμ νέα σημεία πληροφόρησης. Σε αρχή και τέλος θα τοποθετηθούν πινακίδα αφής. Προβλέπεται, επίσης, η κατασκευή οκτώ νέων χώρων στάθμευσης και ένα σημείο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η κατασκευή επτά νέων δημοσίων τουαλετών, 8 νέα bike hubs, 12 νέα περίπτερα και αναψυκτήρια.

Related Articles

Back to top button
Close