ΕιδήσειςΚύπρος

Ποσό ύψους €372,600 ζητά η ΜΟΚΑΣ από τους καταδικασθέντες στην υπόθεση ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ

Την αίτηση της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) για δήμευση περιουσιακών στοιχείων των καταδικασθέντων στην υπόθεση  ΧΥΤΑ Πάφου και  ΧΥΤΥ Κόσιης συνολικού ύψους €372,600, εξέτασε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Το Κακουργιοδικείο έκρινε στις 07/02/2020 ένοχους τον πρώην Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, τον οικονομικό  διευθυντή του Δήμου Πάφου  Δημήτρη Πατσαλίδη,  τον Μιχάλη Πάντη, μηχανικό στο τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, τον Γεώργιο Κουλλαπή, πρώην μηχανικό στο  Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και την εταιρεία Helector Cyprus Ltd.

Οι κατηγορίες στις οποίες κρίθηκαν ένοχοι οι κατηγορούμενοι αφορούν στα αδικήματα της συνωμοσίας, του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροδοκίας, της επίδειξης εύνοιας από δημόσιους αξιωματούχους, της κατάχρησης εξουσίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Νομική Υπηρεσία, με ανακοίνωσή της, είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση ως «την σοβαρότερη υπόθεση χρηματισμού κρατικών αξιωματούχων και υπαλλήλων που παρουσιάστηκε ενώπιον της κυπριακής δικαιοσύνης».

«Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα ήταν όλοι δημόσιοι αξιωματούχοι και υπάλληλοι, οι οποίοι έλαβαν μίζες πέραν του €1.000.000, ώστε να προωθήσουν συμφέροντα της κατηγορούμενης εταιρείας Helector Cyprus Ltd που διαχειρίζετο τα δύο έργα», σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Νομική Υπηρεσία, την ημέρα της έκδοσης της απόφασης του Κακουργιοδικείου. 

Με την αίτηση της ΜΟΚΑΣ, ζητείται από το δικαστήριο η έκδοση διαταγμάτων δήμευσης για είσπραξη των εσόδων που παράνομα απεκόμισαν οι καταδικασθέντες από τη διάπραξη των αδικημάτων για τα οποία κρίθηκαν ένοχοι.

Συγκεκριμένα, από τον Ανδρέα Λουρουτζιάτη ζητείται η είσπραξη του ποσού των €138.000, από τον Δημήτρη Πατσαλίδη το ποσό των €124.600, από τον Μιχάλη Πάντη το ποσό των €10.000 και από τον Γεώργιο Κουλλαπή το ποσό των €100.000.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close