ΕιδήσειςΚύπρος

Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης λειψάνων του Αντιστράτηγου Στ. Καλπουρτζή

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Ιερό Ναός Της Του Θεού Σοφίας, στη Λευκωσία, η τελετή παράδοσης των λειψάνων του Αντιστράτηγου, Στυλιανού Καλπουρτζή, τα οστά του οποίου ταυτοποιήθηκαν, στο πλαίσιο του προγράμματος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου και Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.

Εξάλλου, ο Επίτροπος Προεδρίας θα παραστεί και στην τελετή αναχώρησης των λειψάνων από το κτήριο παλαιού αερολιμένα Λάρνακας.

Σε ομιλία του, στην τελετή επαναπατρισμού των οστών του ηρωικώς πεσόντoς κατά την τουρκική εισβολή του 1974 Αντιστράτηγου, Στυλιανού Καλμπουρτζή, ο Επίτροπος Προεδρίας έκανε λόγο για «απαράδεκτη στάση» που συνεχίζει να επιδεικνύει η Τουρκία στο θέμα των αγνοουμένων, σημειώνοντας ότι η στάση της «συνιστά πρόκληση απέναντι σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα».

Ανέφερε εκ νέου πως η πιο τραγική πτυχή της Κυπριακής τραγωδίας είναι αυτή των αγνοουμένων, για να σημειώσει πως το χρέος -ιδιαίτερα έναντι των συγγενών- είναι βαρύτατο.

Διαβεβαίωσε πως η Kυβέρνηση θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα τις προσπάθειες, με στόχο τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου στην Κύπρο.

Όπως πρόσθεσε «σαράντα επτά χρόνια μετά, εξακολουθούν να αγνοούνται 800 τόσοι συμπατριώτες μας, ενώ μεταξύ τους και 47 από τα 83 αδέλφια μας από την Ελλάδα, οι οποίοι ήταν στον αρχικό κατάλογο των αγνοουμένων».

Related Articles

Back to top button
Close