ΕιδήσειςΚύπρος

Προβληματισμός στην κυβέρνηση για την απειθαρχία του κοινού-Ανοικτό το ενδεχόμενο lockdown

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης για την μεγάλη απειθαρχία που παρατηρείται ανάμεσα στον κόσμο στην έκκληση  για να παραμείνουν σπίτι και να μην μετακινούνται άσκοπα. Χθες, στις λαϊκές αγορές αλλά και σήμερα στα πάρκα (το πάρκο Αθαλάσσας γέμισε  λες και είναι  Καθαρά Δευτέρα) μεγάλη μερίδα του κοινού έδειξε ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι  τα «μένουμε σπίτι» δεν είναι απλά ένα σύνθημα, αλλά πρέπει να γίνει τουλάχιστον για λίγες εβδομάδες τρόπος ζωής ώστε να μπορέσουμε σαν χώρα, σαν κοινωνία να σταματήσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες στη Λεμεσό παρόλο που ο Δήμος ανακοίνωσε ότι δεν θα λειτουργήσει λαϊκή αγορά, εντούτοις ο χώρος γέμισε από φθαρτέμπορους και κόσμο, σαν να μην συμβαίνει τίποτα…

Αύριο Δευτέρα (23 Μαρτίου) θα συνέλθει η διυπουργική επιτροπή στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με  τη μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα γίνε ανασκόπηση της κατάστασης και της συμπεριφοράς του κόσμου, μερίδα του οποίου φαίνεται δεν συγκινείται από τις εκκλήσεις για αυτοπεριορισμό στο σπίτι.

Όλα τα ενδεχόμενα πάντως είναι στο  τραπέζι. Μπορεί να ληφθεί απόφαση για lockdown, κάτι που δεν σημαίνει πλήρη απαγόρευσης κυκλοφορίας (θα επιτρέπεται σε τέτοια περίπτωση διακίνηση για ψώνια, για το γιατρό για το φαρμακείο) ή μπορεί να αποφασιστούν πιο αυστηρά μέτρα και να εκδοθούν νέα διατάγματα.

 Όμως το ζήτημα δεν είναι τα διατάγματα και τα αυστηρά μέτρα γιατί τέτοια έχουν παρθεί και μάλιστα αυστηρά. Το θέμα που τίθεται επί τάπητος είναι  η συμμόρφωση με τα διατάγματα και τα μέτρα. Κα μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μεγάλη συμμόρφωση από το κοινό.

Ο προβληματισμός που υπάρχει για το lockdown, είναι γιατί σε τέτοια απόφαση θα μηδενιστεί σχεδόν  η οικονομική δραστηριότητα., η οποία όπως λέγεται τώρα με τα μέτρα που ισχύουν βρίσκεται στο 30%.

Εκτός από τη συμπεριφορά κα την  υπακοή  του κόσμου στα διατάγματα, σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής θα διαδραματίσει και η εξέλιξη των κρουσμάτων δηλαδή κατά πόσο αυξήθηκαν  και που βρισκόμαστε όσον αφορά τη διαδικασίας ιχνηλάτησης τους.

Οι φωτογραφίες είναι από μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την κίνηση σήμερα στο Πάρκο Αθαλάσσας

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close