ΕιδήσειςΚύπρος

Προδρόμου: Ξεκινά την Δευτέρα η πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Ξεκινά την Δευτέρα το πρωί σε λύκεια της Λευκωσίας η πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και την παράδοση μαθημάτων σε πραγματικό χρόνο, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος ανέφερε παράλληλα ότι από την Τετάρτη θα ξεκινήσει από συγκεκριμένη ομάδα εκπαιδευτικών από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών επί του συγκεκριμένου προγράμματος.
 
Σε δηλώσεις, ύστερα από σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ και τους οργανωμένους γονείς, τους οποίους ενημέρωσε για τις αποφάσεις του Υπουργείου σε σχέση με τον κορωνοϊό, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «τη Δευτέρα το πρωί θα υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες στις διευθύνσεις των σχολείων ούτως ώστε να οργανωθεί αυτή η προσπάθεια».

Οι ηλεκτρονικές δυνατότητες υπάρχουν, επισήμανε ο κ. Προδρόμου, και  είναι η ώρα να τις αναπτύξουμε. «Είναι ένας φιλόδοξος στόχος, αλλά είναι κατά κάποιο τρόπο και η ευκαιρία να κάνουμε την κρίση -αυτή την κρίση που αντιμετωπίζουμε και την πρόκληση της επιδημίας- ευκαιρία για να εφαρμόσουμε στην πράξη τη δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης».

Ο  Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «Όχι απλά να δημοσιεύουμε υλικό όπως ήδη το κάνουμε, ήδη γίνεται και στον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) και σε ιστοσελίδες διαφόρων σχολείων και με αξιέπαινες πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών, ήδη αναρτάται υποστηρικτικό υλικό παιδαγωγικό υλικό. Ο στόχος όμως είναι πέρα από αυτή την υποστήριξη να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί άμεσα να επικοινωνήσουν με τα παιδιά που είναι στο σπίτι και να δώσουν παιδαγωγική υποστήριξη».

Με αυτόν τον τρόπο, σημείωσε ο κ. Προδρόμου, «θα χαθεί λιγότερος χρόνος, γιατί δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο κορωνοϊός να πλήξει και τη μάθηση και τη γνώση και το δικαίωμα των παιδιών μας στην εκπαίδευση».

Στο ΥΠΠΑΝ, πρόσθεσε, «κάνουμε όλες τις προεργασίες, σε συνεργασία και με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και με το ΡΙΚ -όσον αφορά ένα μέρος του προγράμματος που θα είναι τηλεοπτικά προγράμματα, ιδιαίτερα για τα μικρότερης ηλικίας παιδιά- αλλά και με όλους τους άλλους συντελεστές κάνουμε όλη την προεργασία, ούτως ώστε τη Δευτέρα το πρωί θα υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες στις Διευθύνσεις των Σχολείων για να οργανωθεί αυτή η προσπάθεια».

Θέλω να υπογραμμίσω ότι, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Προδρόμου, «όλα αυτά γίνονται χωρίς σε καμία περίπτωση να ριψοκινδυνεύσουμε την υγεία του οποιουδήποτε. Εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για λόγους υγείας θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια. Θα μπορέσουν, στη συνέχεια, να συνδράμουν από το σπίτι τους με τα ηλεκτρονικά μέσα. Επίσης θα δοθούν οδηγίες στις Διευθύνσεις των Σχολείων, ούτως ώστε εκπαιδευτικοί που είναι γονείς που έχουν ανάγκη για τη φύλαξη των παιδιών τους, λόγω της αναστολής της φοίτησης, να μπορέσουν  να διευκολυνθούν και να μείνουν και αυτοί σπίτι τους για να φυλάξουν τα παιδιά τους. Στα ίδια  τα σχολεία θα ληφθούν, επίσης, όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, γίνονται ενέργειες για να εγκατασταθούν ειδικά θερμόμετρα, συσκευές για την αντισηπτική προστασία κ.ο.κ.».

Ενημερώθηκαν, επισήμανε ο Υπουργός Παιδείας, «οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ενημερώθηκαν οι γονείς, υπογραμμίζουμε ότι αυτή η προσπάθεια γίνεται με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα. Είναι γνωστό ότι οι συνθήκες είναι ευμετάβλητες -αναλόγως των δεδομένων μπορεί να αλλάξουν οι αποφάσεις- αλλά με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας αυτή τη στιγμή θέτουμε τον στόχο για να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε στην πράξη τη δυνατότητα ηλεκτρονικής, εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που θα συμπεριλαμβάνει και την παράδοση μαθημάτων σε πραγματικό χρόνο».

Αναπτύσσουμε βέβαια την ίδια ώρα, πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, «και όλες τις τεχνολογικές δυνατότητες για την ασύγχρονη εκπαιδευτική επικοινωνία. Τη Δευτέρα το πρωί, πιλοτικά θα ξεκινήσουμε εφαρμόζοντας σε λύκεια της Λευκωσίας την πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος, όπου οι εκπαιδευτικοί θα επικοινωνήσουν με την τάξη τους και θα προχωρήσουν κάνοντας κανονικά το μάθημά τους».

Θα πρέπει βεβαίως να πούμε, επισήμανε ο Υπουργός Παιδείας, ότι είμαστε σε επαφή και με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και η ανάπτυξη αυτού του προγράμματος θα συμπεριλαμβάνει και επιμόρφωση -από την Τετάρτη ξεκινά η επιμόρφωση συγκεκριμένων ομάδων εκπαιδευτικών από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο».

Σημείωσε, επιπρόσθετα ότι «η διεξαγωγή αυτών των εργασιών θα γίνεται σταδιακά, με μέτρο, αναλόγως του τι χρειάζεται και βεβαίως η παρουσία των εκπαιδευτικών στο σχολεία θα απαντά στις εκάστοτε συγκεκριμένες ανάγκες. Δηλαδή, κανείς δεν έχει πει ότι οι εκπαιδευτικοί θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα να είναι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων στα σχολεία. Αυτό πιθανώς να μην χρειάζεται. Οι Διευθύνσεις των σχολείων, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα μας δώσουν το στίγμα για το πώς θα προχωρήσουμε τις επόμενες μέρες. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την πρωτοβουλία των σχολείων, την πρωτοβουλία των ίδιων των εκπαιδευτικών και βεβαίως όταν μιλάμε για αυτό το φιλόδοξο στόχο της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, εξ αποστάσεως, δεν είναι κάτι που θα κάνει μόνο του το Υπουργείο με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Υφυπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Είναι κάτι που είμαι βέβαιος ότι και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να κάνουμε μαζί και βεβαίως υπολογίζουμε πάρα πολύ στη συνεισφορά τους».


Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close