Top NewsΔήμοςΗ Πόλη Μας

Προκήρυξη διαγωνισμού για κατασκευαστικά/βελτιωτικά έργα στις Λεωφόρους Ιπποκράτους, Αργυρουπόλεως

Στην υλοποίηση ενός ακόμα σημαντικού έργου, το οποίο είχε εξαγγελθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προχωρά το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνών και Έργων, με την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για τη βελτίωση/κατασκευή των Λεωφόρων Ιπποκράτους και Αργυρουπόλεως και τμήματος της Λεωφόρου Τσερίου και Στροβόλου στη Λακατάμεια και στον Στρόβολο (Αρ. Διαγωνισμού: ΚΠΣ/01/2022/Ε(Α)). Το Έργο στοχεύει στην αναβάθμιση των οδικών υποδομών στις περιοχές Λακατάμειας και Στροβόλου και τη βελτίωση του οδικού δικτύου για διευκόλυνση όλων των χρηστών του.

Το Έργο βρίσκεται στην Επαρχία Λευκωσίας και θα συνδέσει τον υφιστάμενο κυκλικό κόμβο των Οικοδόμων (παρά το νέο ΓΣΠ) με τον Παρακαμπτήριο Λακατάμειας (Λεωφόροι Αργυρουπόλεως και Ιπποκράτους). Επίσης, περιλαμβάνει την αναβάθμιση του κύριου δρόμου που συνδέει το Τσέρι με τον Στρόβολο (Λεωφόροι Τσερίου και Στροβόλου).

Το Έργο αφορά την κατασκευή δρόμου τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας πλάτους 3,25m, κεντρική νησίδα πλάτους 2,20m, πεζοδρόμια πλάτους 2m εκατέρωθεν, λωρίδα πρασίνου πλάτους 1,10m εκατέρωθεν και ποδηλατόδρομο πλάτους 3m (πλάτος διατομής 24,5m) με συνολικό μήκος 6,2 χλμ περίπου, για τους άξονες Ιπποκράτους, Αργυρουπόλεως και Τσερίου-Στροβόλου. Περιλαμβάνεται επίσης δευτερεύον οδικό δίκτυο μήκους 0,65χλμ.

Στο Έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή τριών κυκλικών κόμβων, γέφυρα στον ποταμό Καλόγερο (με κατασκευή από μελέτη εργολάβου), σύστημα οχετών όμβριων υδάτων, τοποθέτηση υποδομών για εγκατάσταση οδικού φωτισμού, Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας, τοπιοτέχνηση και άρδευση και εγκατάσταση φώτων τροχαίας και φωτοελεγχόμενων διαβάσεων πεζών τύπου Pelican.

Το Έργο εμπίπτει στους Προϋπολογισμούς του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών, με συνεισφορά των Δήμων Στροβόλου και Λακατάμειας κατά 20%. Τα κατασκευαστικά σχέδια ετοιμάστηκαν από τον Κλάδο Μελετών του Τμήματος Δημοσίων Έργων, σύμφωνα με ρυθμιστικό σχέδιο του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Τελευταία ημερομηνία για την υποβολή προσφορών ορίστηκε η 29η Ιουλίου 2022.

Η διάρκεια κατασκευής είναι 130 εβδομάδες και η περίοδος ευθύνης ελαττωμάτων 18 μήνες. Η έναρξη αναμένεται περί το τέλος του έτους 2022.

Το εκτιμώμενο κόστος του Έργου είναι € 26.418.000,00 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Ικανοποίηση και ευχαριστίες της Δημάρχου Λακατάμιας

Σε ανάρτηση της στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook η Δήμαρχος Λακατάμιας Δρ. Φωτούλα Χατζήπαπα εξέφρασε την ικανοποίηση της για την εξέλιξη αυτή σε ένα πάγιο αίτημα του Δήμου κι ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην προκήρυξη του έργου

“Πιστέψαμε στην αναγκαιότητα του έργου και το απαιτούσαμε σε κάθε μας συνάντηση με τους αρμοδίους από το 2017 και εντεύθεν. Πρόκειται για στρατηγικής σημασίας έργο, που θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση στην είσοδο της Λευκωσίας. Με την αποπεράτωση του έργου, η Λακατάμια παίρνει πλέον μιαν άλλη μορφή, αφού θα ανακατασκευαστεί και θα αναβαθμιστεί η Λεωφόρος Ιπποκράτους.

Η Λακατάμια, θα αποκτήσει μια σημαντική, εύκολη και γρήγορη πρόσβαση προς τον αυτοκινητόδρομο. Ποδηλατόδρομος, πλατιά πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών, δενδροφυτεύσεις, σεβασμός στο περιβάλλον και στην πράσινη ανάπτυξη είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά του νέου αυτού έργου.

Ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν για να υλοποιηθεί η προκήρυξη του έργου. Όλους, όσους ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο μας αίτημα. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, τον Υπουργό Εσωτερικών και όλους τους συνεργάτες τους. Ευχαριστώ ιδιαίτερα, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, και το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Το έργο, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του Υπουργείου, εμπίπτει στους Προϋπολογισμούς του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών με συνεισφορά των Δήμων Λακατάμιας και Στροβόλου κατά 20%.

Εύχομαι όλα να προχωρήσουν ομαλά και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα”.

Δρ Φωτούλα Χατζήπαπα

Δήμαρχος Λακατάμιας

Related Articles

Back to top button
Close