ΕιδήσειςΚύπρος

Προς υλοποίηση η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, (εγκρίθηκε από ΕΕ η επιδότηση εταιρειών)

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει εκ νέου ο σημαντικός και πολυπόθητος στόχος του Υφυπουργείου Ναυτιλίας αλλά και της Κύπρου γενικότερα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου και Ελλάδας. Την Παρασκευή, μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις που άρχισαν πριν από ένα χρόνο, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για την παροχή επιδότησης μεγίστου ύψους 6 εκ ευρώ ετησίως.
 
Αυτό ανακοίνωσε σε δημοσιογραφική Διάσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, η απερχόμενη Υφυπουργός Ναυτιλίας και νυν Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νατάσα Πηλείδου, δίνοντας λεπτομέρειες όσον αφορά τους όρους του διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί σύντομα ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η κα Πηλείδου αναφέρθηκε στην επιτυχία που σημείωσε η επανέγκριση του φορολογικού συστήματος της Κύπρου από την ΕΕ για ακόμη 10 χρόνια.  «Η εξέλιξη αυτή διασφαλίζει στην ναυτιλιακή βιομηχανία κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης», τόνισε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην αναβάθμιση της εικόνας της Κύπρου ως ναυτιλιακό κέντρο, στα μέτρα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του κυπριακού νηολογίου με την αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής και την απλούστευση των διαδικασιών εγγραφής πλοίων. Έμφαση δόθηκε, επίσης, στα μέτρα στήριξης της ναυτιλίας κατά την κρίση της πανδημίας.

«Θετική έκβαση είχε και η πολυπόθητη θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας», επεσήμανε η κα Πηλείδου. Μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες άρχισαν το Ιούλιο του 2019, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας έχει εξασφαλίσει την έγκριση της ΕΕ για την παροχή επιδότησης μέγιστου ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, με σκοπό την επαναλειτουργία της θαλάσσιας σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας.

Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού ημερομηνίας 3 Ιουλίου 2020, η λειτουργία της θαλάσσιας επιβατικής γραμμής μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας θεωρείται Υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κρατικά κονδύλια.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη θετική αυτή εξέλιξη», τόνισε η Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω, κα Νατάσα Πηλείδου. «Έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του έργου αυτού, αφού η εξασφάλιση της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κομβική και αποτελεί προϋπόθεση για τις περαιτέρω συναφείς ενέργειες. Ωστόσο, παραμένει ακόμα αρκετός δρόμος μπροστά μας καθώς επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή ανοικτού διαγωνισμού», εξήγησε η κα Πηλείδου.

Οι όροι των εγγράφων του διαγωνισμού έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., ώστε να διασφαλίζεται ότι η επιδότηση θα καλύπτει μόνο το κόστος που απαιτείται για τη διαχείριση της ΥΓΟΣ (δηλαδή μόνο το κόστος μεταφοράς των επιβατών και όχι του φορτίου), ότι δεν θα προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός και ότι θα αποφεύγεται η υπεραντιστάθμιση (overcompensation). «Η Σύμβαση Ανάθεσης που θα υπογραφεί με τον επιτυχόντα προσφοροδότη θα είναι για τρία χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα τρία χρόνια», ανέφερε η κα Πηλείδου.

Η Θαλάσσια Σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας θα πραγματοποιείται με επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο, Ro-Pax, το οποίο θα μεταφέρει επιβάτες και τα συνοδευόμενα αυτοκίνητά τους καθώς και φορτίο, και θα περιλαμβάνει το δρομολόγιο μετ’ επιστροφής από το λιμάνι Λεμεσού ή Λάρνακας προς Πειραιά και ενδεχομένως ένα ενδιάμεσο σταθμό. Το δρομολόγιο που θα εκτελείται μια φορά τη βδομάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Μάϊο – Σεπτέμβρη) και μια φορά κάθε δύο βδομάδες κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβρη – Απρίλη), αναμένεται να εμπλουτίσει τα διαθέσιμα μέσα μεταφοράς και να δημιουργήσει ένα νέο τμήμα της αγοράς για καταναλωτές/ταξιδιώτες προς/από την Κύπρο και την Ευρώπη.

«Στόχος του Υφυπουργείου Ναυτιλίας», σημείωσε η κα Πηλείδου «είναι όπως το εγχείρημα αυτό ενισχύσει τη συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Επί του παρόντος, το μόνο διαθέσιμο μέσο μεταφοράς προς και από την Κύπρο είναι οι αερομεταφορές».

Κλείνοντας, η κα Πηλείδου ευχαρίστησε την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη σχετική καθοδήγηση που πρόσφεραν και την άψογη συνεργασία τους.


Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close