ΕιδήσειςΚύπρος

ΠΡΟΣΟΧΗ: Φαινόμενα επαιτείας, απάτης κατά την περίοδο των εορτών

Με ανακοίνωση της η αστυνομία συστήνει προσοχή στο φαινόμενο που ανθεί της μέρες αυτές, δηλαδή της επαιτείας.

Χαρακτηριστικό των έντιμων πολιτών είναι η εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν προς άλλα πρόσωπα, ακόμη και αν δεν τα γνωρίζουν. Αποτέλεσμα είναι να πέφτουν εύκολα θύματα απάτης. Η πρόληψη και αποφυγή της εύκολης εξαπάτησής μας απαιτεί απλά να είμαστε επιφυλακτικοί σε προσεγγίσεις από άγνωστα μας πρόσωπα και να μην τηρούμε στάση τυφλής εμπιστοσύνης προς τον οποιονδήποτε άγνωστο.

Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, είναι πιθανόν να μας προσεγγίσουν άγνωστα πρόσωπα σε διάφορα πολυσύχναστα μέρη, στους δρόμους ή στις οικίες μας, ή ακόμη και σε διάφορα γκρουπ σελίδων στα ΜΚΔ, ζητώντας οικονομική βοήθεια, προβάλλοντας διάφορους ισχυρισμούς. Άλλη μορφή εξαπάτησης του κοινού αποτελούν περιστατικά πλανοδιοπώλησης μικροαντικειμένων, ως οικονομική βοήθεια προς τους πλανόδιους πωλητές.

Περαιτέρω, οι επιτήδειοι συχνά επιλέγουν να επισκέπτονται κατοικίες όπου διαμένουν ευάλωτα, ηλικιωμένα πρόσωπα, είτε για πλανοδιοπώληση αντικειμένων, είτε ζητώντας οικονομική βοήθεια με παρόμοιες ψευδείς προφάσεις. Η Αστυνομία προτρέπει όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού με οποιοδήποτε πρόσχημα.


Σε τέτοια περίπτωση προτρέπονται οι πολίτες να προσπαθούν να συγκρατήσουν τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα στοιχεία των οχημάτων με τα οποία διακινούνται, όπως ο αριθμός εγγραφής, η μάρκα οχήματος, το χρώμα κ.λπ., κάτι το οποίο βοηθά στον εντοπισμό των υπόπτων.

Καλείται γενικότερα το κοινό, εάν περιέλθει στην αντίληψή του οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση, η οποία φαίνεται να σχετίζεται με τα κρούσματα αυτά ή παρόμοιας φύσης, να επικοινωνεί με τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό ή με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον τηλεφωνικό αριθμό 1460 της Αστυνομίας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close