Top NewsΣυνεντεύξεις

Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Καϊμακλιώτης: Είμαι ιερέας όλων

Δεν είμαι μόνο ιερέας της γειτονιάς μου ή ιερέας του χωριού, είμαι ιερέας όλων, υπογραμμίζει σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα μας ο Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Καϊμακλιώτης. Ο Πάτερ Παναγιώτης,  ο οποίος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην  κοινωνία, μας εξήγησε ότι ένα προσωπικό τάμα τον οδήγησε στο να κατασκευάσει το εκκλησάκι δίπλα στην οικία του στη Λακατάμια. Και ακολούθως έφτιαξε δίπλα σε χώρο πρασίνου μια μικρή όαση, όπως την αποκαλέσαμε, μια παιδική χαρά, όπου οι μικροί μπορούν να περάσουν ευχάριστα τις ώρες τους και οι μεγάλοι να συναναστραφούν με τους γείτονες.

Δίνει την εξήγηση γιατί έχει κερδίσει τον κόσμο, μικρούς και μεγάλους, λέγοντας μας ότι έχει μάθει ότι με κάθε άνθρωπο που είναι κοντά του πρέπει να προσαρμόζεται στη δική του ηλικία. Αποκαλύπτει επίσης γιατί πήρε μέρος σε τηλεοπτικές σειρές και πώς τον δέχθηκαν οι ηθοποιοί. Επισημαίνει  ότι ο κόσμος έχει αρκετά προβλήματα τα οποία δεν βγάζει προς τα έξω, ενώ οι νέοι ομολογούν ότι έχουν πρόβλημα επικοινωνίας με τους γονείς, τους οποίους δεν ακούνε.

Διαβάστε πιο κάτω την ενδιαφέρουσα συνέντευξη:

-Πώς φτιάχτηκε αυτό το εκκλησάκι πρώτα και στη συνέχεια δημιουργήσατε αυτή την παιδική χαρά θα λέγαμε, που είναι μια όαση στην περιοχή.

Το εκκλησάκι ήταν ένα τάμα, προσωπικό, για την Παναγία μετά από μια θαυματουργική επέμβαση που δέχθηκα από την Παναγία Παντάνασσα. Είπα να φτιάξω αυτό το εκκλησάκι  αφιερωμένο σε Αυτήν για να της δείξω κι εγώ την εκτίμηση μου που μου πρόσφερε ξανά ζωή, εκεί που δεν θα είχα ζωή. Ο χώρος είναι χώρος πρασίνου του Δημαρχείου. Πήρα άδεια από τον τότε Δήμαρχο, Λουκά Ιατρού, το 2010 για να το φτιάξω. Φυσικά, βρήκα αρκετές αντιδράσεις από διάφορους και το Δημαρχείο και από τη γειτονιά μου εδώ, λόγω του ότι ήταν χώρος πρασίνου κι ήταν δύσκολο να κάνουμε κάτι κτιστό μέσα.

Αλλά πιστεύω, πάλι από θαύμα της Παναγίας, δόθηκε άδεια από την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου  Λακατάμιας. Έγινε αυτό το εκκλησάκι κι ήταν όλα με δωρεές. Δεν έδωσα ούτε και ένα ευρώ από την τσέπη μου για να φτιάξω αυτό το εκκλησάκι.

-Δωρεές κατοίκων, εκκλησίας;

Ήταν δωρεές από εταιρείες βασικά. Από τη Δαλίκο, από την Κεντής, αλουμίνια από τον μ. Αντώνη Φανιέρο από την Αραδίππου, η ξυλεία ήταν από μια γιαγιά εις μνήμη του άνδρα της. Επίσης, παιδιά ιερέως από το Συνοικισμό Ανθούπολης ο οποίος εκοιμήθηκε έκαναν δωρεάν το εικονοστάσι και τις εικόνες, οι τοιχογραφίες από κάτοικους της γειτονιάς και έτσι φτιάξαμε το υπέροχο, για μένα, εκκλησάκι.

Μου δόθηκε η ευκαιρία την περίοδο του lockdown λόγω κορωνοϊού να φτιάξω αυτή την παιδική χαρά. Λόγω του ότι είμαι πολύτεκνος πατέρας με τέσσερα παιδιά δυσκολευόμουν αφάνταστα να τα κρατήσω σπίτι. Είπα να επεκταθώ προς το εκκλησάκι γιατί ο χώρος ο δικός μου δεν ήταν αρκετός. Άρχισα να φτιάχνω πρώτα τις κούνιες, μετά επεκταθήκαμε σε παιχνιδάκια, όπως τσουλήθρα, τραμπάλα, σπιτάκια για να παίζουν τα παιδιά. Στην κίνηση μου αυτή βρήκα και δωρητές, από το Νηπιαγωγείο «Μοντεσόρι» που μας έδωσε το πάτωμα καθώς και το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού το οποίο υπηρετώ, του Αγίου Επιφανίου Ορεινής που μας έχει χαρίσει το δάπεδο που τοποθετήθηκε κάτω από τις κούνιες. Συνέχεια ο κόσμος που έρχεται εδώ προσφέρεται να κάνει δωρεές, λέγοντας μου ‘Πάτερ τι θέλετε να κάνουμε κι εμείς’.

-Είδαμε ότι ο κόσμος, βασικά οι γείτονες, έρχονταν και βοηθούσαν την περίοδο του εγκλεισμού.

Ναι, ιδίως οι νεαροί του Λυκείου. Κοπέλες του Λυκείου Αγίου Γεωργίου που είναι γείτονες μας, καθώς και κορίτσια από την Τεχνική Σχολή Μακάριος Γ΄ όπου φοιτά η μεγάλη μου κόρη, βοήθησαν να βάψουμε τα κάγκελα τα οποία τοποθέτησα γύρω-γύρω από το χώρο για την ασφάλεια των παιδιών που έρχονται. Και γι΄ αυτό δέχθηκε καταγγελία στο Δημαρχείο ότι δήθεν έκανα το χώρο πρασίνου από δημόσιο σε ιδιωτικό. Ήλθαν εδώ άτομα του Δημαρχείου και μου είπαν ότι είχαν μια καταγγελία.  Εγώ τους είπα ότι ο χώρος δεν είναι ιδιωτικός.

Απεναντίας έρχεται αρκετός κόσμος εδώ γι΄ αυτό κι έβγαλα φωτογραφίες των παιδιών που έρχονται εδώ και παίζουν, αλλά δεν μπορώ να τις δημοσιεύσω γιατί είναι προσωπικά δεδομένα. Γύρω-γύρω από το εκκλησάκι έκανα νέα κάγκελα, δωρεάν από ένα ευλαβή άνθρωπο της γειτονιάς, ο οποίος με δικά του έξοδα και κόπο τα έφτιαξε.

-Είστε ιδιαίτερα δραστήριος και κοινωνικός στην κοινότητα της Λακατάμιας, παρόλο που υπηρετείτε σε άλλη εκκλησία. Ταυτόχρονα είστε και ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο. Πού οφείλεται αυτό πιστεύετε;

Τι να πω και να μην κατηγορηθώ… Γιατί ο ιερέας πρέπει να είναι ταπεινός. Έχω μάθει ότι με κάθε άνθρωπο που είμαι κοντά του πρέπει να είμαι κοντά στη δική του ηλικία. Πρέπει να είμαι με τους μεγάλους, μεγάλος, με τα παιδιά, παιδί, με τους μεσήλικες, μεσήλικας και γενικά κοντά σε όλες της ηλικίες. Δεν έχω χάσει-πιστεύω- το χιούμορ το οποίο το έχω νομίζω από την παιδική μου ηλικία. Ο κόσμος δεν θέλει πλέον τον ιερέα να κτίζει γύρω-γύρω τοίχους από τον ίδιο και να μη δέχεται και τον ταπεινό και τον φτωχό και τον πλούσιο, τον παθόντα κοντά του. Νομίζω είναι αυτό που κάνει και τους μεγάλους, και τους γονείς και τους παππούδες. Οι οποίοι έρχονται κοντά μας και λένε ‘πάτερ σε αγαπούμε γιατί είστε κοντά μας, δεν είσαι ο άνθρωπος που θα μας θυμώσει, θα μας κάνει παρατήρηση, δεν είσαι άνθρωπος με παρωπίδες. Έτσι, χαίρομαι γιατί μπορώ να προσφέρω είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο γιατί δεν είμαι μόνο ιερέας της γειτονιάς μου ή ιερέας του χωριού, είμαι ιερέας όλων. Γι΄ αυτό και με αποκαλούν ιερέα των διάσημων ή της showbiz  γιατί ασχολήθηκα με τους ηθοποιούς, συμμετείχα σε τηλεοπτικές  σειρές γιατί δεν ήθελα να δώσω άμφια για τις ανάγκες των σειρών όταν μου ζητήθηκαν. Πιστεύω ότι θα γινόταν βεβήλωση των αμφίων κι έτσι προτίμησα να πάω εγώ, να λάβω μέρος σε κάποιες σκηνές έτσι ώστε να μην παραποιούνται μερικά θρησκευτικά στοιχεία των μυστηρίων. Να μη  ξεχνάμε ότι τα μυστήρια της εκκλησίας είναι ευλογημένα από τον ίδιο τον Χριστό και μόνο ένας ιερέας μπορεί να τα κάνει.

-Έτσι ήλθατε σε επαφή με τους ηθοποιούς. Πώς δέχτηκαν ένα ιερωμένο σε μια τηλεοπτική σειρά;

Και με σεβασμό, μπορώ να πω, και με εκτίμηση. Για να κάνουμε μια σκηνή των 10 λεπτών χρειαζόντουσαν γύρω στις 3-4 ώρες γυρίσματα. Κι αυτές τις τέσσερις ώρες οι ηθοποιοί ήταν κοντά μου. Να μιλήσουμε για διάφορα θέματα που τους απασχολούσαν, ήλθαν πιο κοντά στην εκκλησία, έμαθαν πράγματα που δεν ήξεραν. Και μέχρι σήμερα, που λόγω του κορωνοϊού οι σειρές σταμάτησαν, έχω αρκετές επαφές με ηθοποιούς και μάλιστα ένας ηθοποιός με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι θέλει να τον παντρέψω. Μίλησε μαζί μου, ανοίχθηκε και γίναμε οικογενειακοί φίλοι. Έτσι ο γάμος θα γίνει τον Οκτώβρη.

-Ο κόσμος που έρχεται κοντά σας και σας μιλά, ποια είναι τα βασικά προβλήματα που τον απασχολούν;

Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία ο κόσμος δεν τα βγάζει προς τα έξω λόγω του ότι ντρέπεται. Όντως υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα και οικονομικά τα οποία επιφέρουν τα υπόλοιπα προβλήματα. Δημιουργούνται προβλήματα σχέσεων πλέον, λόγω του οικονομικού τσακώνονται αρκετά ζευγάρια, έρχεται ο χωρισμός, παραμελούν την οικογένεια. Ακόμη, δεν τεκνοποιούν λόγω του οικονομικού προβλήματος κι επειδή δεν έχουν κι εργασία. Αρκετός κόσμος καταφεύγει κοντά μας και λόγο  του ότι εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου είμαι και πνευματικός, στην εξομολόγηση βλέπω αρκετά τέτοια προβλήματα που δεν είναι να βγουν προς τα έξω. Ο κόσμος δεν ανοίγεται, μένει στο σπίτι, τα κρύβει, φοβάται να τα πει λόγο του ότι μπορεί να τον κατακρίνουν. Γιατί τον καιρό που είχαν την οικονομική  ευχέρεια και τις ανέσεις, πήραν και αυτοκίνητο και καλά ρούχα μάρκες π.χ. αλλά μένοντας τελευταία χωρίς δουλειά, εξακολουθούν να τα έχουν αυτά, αλλά κάποιος που τους βλέπει, λέει ‘α, αυτός δεν έχει πρόβλημα, τι ζητά;’ Όντως όμως υπάρχουν προβλήματα αρκετά.

-Κάνετε εξομολόγηση είπατε…

Μάλιστα, εξομολογώ κι εδώ στο εκκλησάκι και στο χωριό που υπηρετώ.

-Οι νέοι με τους οποίους είσαστε κοντά, τι ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν;

Οι Νέοι μας έχουν περισσότερο προβλήματα επικοινωνίας με τους γονείς. Δεν τους καταλαβαίνουν, όπως λένε. Δυστυχώς, λόγω των διάφορων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία είτε με τα ναρκωτικά, είτε με το κάπνισμα, είτε με τις σεξουαλικές επαφές, οι έφηβοι δεν δέχονται-δυστυχώς- να ακούν συμβουλές από τους μεγαλύτερους, από τους γονείς. Έχουν μια τάση φυγής από τους γονείς τους. Ευτυχώς τα δικά μου πνευματικά τέκνα δέχονται τη συμβουλή, και αρκετούς τους κρατώ κοντά. Σε άλλους μπορώ να δώσω μια ευλογία για κάτι μικρό ώστε να τους έχω κοντά μου και να μην τους χάσω. Αλλά, ναι όντως έχουμε αρκετά προβλήματα με τη νεολαία.

-Τι θα συμβουλεύατε γι΄ αυτό τους γονείς;

Αν έλθουν κοντά μου οι γονείς θα τους συμβουλεύσω να δουν τα παιδιά τους, να μην τους αποθαρρύνουν, να τους δέχονται με τα προβλήματα τους, όποια κι αν είναι, και με αγάπη και υπομονή όλα μπορούν να πάνε προς το καλύτερο.

-Γενικά θα θέλαμε να μας πείτε για την ζωή στην περιοχή μας, τη Λακατάμια. Μπορεί να γίνουν πράγματα, υπάρχει ποιοτική ζωή;

Απουσιάζει από την κοινότητα η πνευματική ζωή. Τι θέλω να πω: Βλέπω εδώ που έφτιαξα αυτή τη μικρή όαση, την οποία έχουν αποκαλέσει και «περιβόλι της Παναγίας». Ακούω από μικρά μωρά, 3-4 χρονών να ζητούν από τους γονείς τους να πάνε στο εκκλησάκι, εννοώντας να έλθουν να παίξουν. Λείπει ο χώρος της πνευματικής ζωής. Ο χώρος της παιδικής χαράς έξω από τους Ναούς, της παιδικής χαράς στους χώρους πρασίνου. Εδώ στη γειτονιά μου είμαι τώρα 19 χρόνια. Τώρα που έφτιαξα αυτό το χώρο, άρχισα να μαθαίνω τη γειτονιά μου. Κάνουμε μια μικρή κοινότητα χωρίς να το ξέρουμε και ερχόμαστε σε επαφή. Θα έλεγα ότι λείπει η επαφή του κόσμου. Με τα προβλήματα μας, τις δουλειές μας, στο τέλος της ημέρας κλεινόμαστε στο σπίτι, κι ασχολούμαστε με τα της οικογένειας. Διατροφή των παιδιών, ιδιαίτερα μαθήματα και έτσι χάσαμε την επαφή της γειτονιάς. Βλέπουμε όμως ότι όταν υπάρχει χώρος πρασίνου, έρχονται οι γονείς φέρνουν τα παιδιά και γνωρίζονται καλύτερα με τους γείτονες. Γίνεται έτσι καλύτερη κοινωνική επαφή, γνωρίζει ο καθένας καλύτερα και εξωτερικά και εσωτερικά τον γείτονα του και μαθαίνει ο ένας το πρόβλημα του διπλανού του.

-Πάτερ πέστε μας από πού κατάγεστε, πως ακολουθήσατε την ιεροσύνη και πώς φτάσατε ως εδώ.

Εγώ έχω γεννηθεί μετά την προσφυγιά, το 1979 από γονείς πρόσφυγες, Η μητέρα μου είναι από τη Μια Μηλιά και ο πατέρας μου από την Κοντέα Αμμοχώστου. Κατοικούσα στο  προσφυγικό συνοικισμό Ανθούπολης από το 1980 μέχρι και το 2001 που νυμφεύθηκα τη σύζυγο μου Χρυστάλλα, της οποίας και οι δυο γονείς κατάγονται από τον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας. Χειροτονήθηκα διάκος από τον τότε Χωρεπίσκοπο Τριμιθούντας Βασίλειο και νυν Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στις 6 Απριλίου το 2003 στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων στη Μακεδονίτισσα. Υπηρέτησα από το 2003 μέχρι και το 2006 στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ανθούπολη όπου εκεί μεγάλωσα… Έγινα ιερέας από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τον Β΄-ήμουν η πρώτη του χειροτονία- στις 3 Δεκεμβρίου 2006. Υπηρέτησα μέχρι τον Οκτώβριο το 2011 στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος απ΄ όπου και μεταφέρθηκα στο χωριό Άγιος Επιφάνιος Ορεινής λόγω του ότι ο ιερέας ήταν σε μεγάλη ηλικία και ήθελαν ένα νέο ιερέα. Πήγα εκεί, όπου έγινα Πρωτοπρεσβύτερος και Πνευματικός και υπηρετώ εδώ και εννιά χρόνια.

-Ο πνευματικός σας πατέρας ποιος είναι;

Ο πρώτος πνευματικός μου πατέρας είναι ο Πατήρ Μιχαήλ Ευθυμίου στον οποίο οφείλω το ότι είμαι σήμερα κληρικός. Το οφείλω  και στη γιαγιά μου, την μάνα της μητέρας μου η οποία με έπαιρνε από επτά χρονών στην εκκλησία. Μου γαλούχησε τον Χριστιανισμό, την ορθή πίστη, το σεβασμό προς τον κλήρο. Αγάπησα τον πατέρα Μιχάλη, αυτός με καθοδήγησε πνευματικά, με τοποθέτησε στην Ιερατική Σχολή. Από εκεί, όταν τέλειωσα, ο πάτερ Μιχάλης με έβαλε κοντά του, σαν παιδί του, κι εγώ τον είχα σαν πατέρα.

Τώρα, λόγω του ότι μεγάλωσα κι έφυγα από την ενορία, πνευματικός μου πατέρας τώρα είναι ο Αρχιμανδρίτης Πατήρ Εφραίμ Κυκκώτης στην Ιερά Μονή Κύκκου. Με καθοδηγεί και πνευματικά και τώρα που έγινε και εγώ πνευματικός πατέρας όταν έχω κάποια προβλήματα από την εξομολόγηση παίρνω συμβουλές απ΄ αυτόν.

-Τέλος ένα καταληκτικό σχόλιο.

Εύχομαι σε σας και στην ιστοσελίδα σας τα καλύτερα. Σας ευχαριστούμε που μέσω του σάιτ σας έχετε αναδείξει αυτό το χώρο γιατί απ΄ ότι είδα το θέμα που κάνατε είχε πολλή ανταπόκριση και διαβάστηκε από πάρα πολλούς. Να συνεχίσετε έτσι.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close