ΕιδήσειςΚύπρος

Πρόταση εκσυγχρονισμού για τα ΑΜΧ-30 της Εθνικής Φρουράς από ελληνική εταιρεία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας, εξειδικευμένης σε αμυντικά θέματα, doureios.com, η ελληνική εταιρεία EODH υπέβαλε πρόταση για εκσυγχρονισμό στην Κύπρο των γαλλικών αρμάτων ΑΜΧ-30 της Εθνικής Φρουράς.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Σάββας Δ. Βλάσσης:

Τον Δεκέμβριο του 2018, δημοσιεύματα στην Κύπρο αποκάλυπταν την μεταφορά στα κατεχόμενα μίας Επιλαρχίας αρμάτων Leopard 2A4 του Τουρκικού Στρατού. Διά του τρόπου αυτού αναβαθμίσθηκε έπειτα από δεκαετίες το αρματικό δυναμικό των δυνάμεων κατοχής, λόγω αντικαταστάσεως παλαιών αρμάτων για πρώτη φορά με άρματα που φέρουν πυροβόλο 120 mm. Η εξέλιξη απασχόλησε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) που εισηγήθηκε διάφορες προτάσεις.

Η προοπτική παραχωρήσεως μιας Επιλαρχίας αρμάτων Leopard 2A4 του Ελληνικού Στρατού, δεν προχώρησε για διαφόρους λόγους. Τον Σεπτέμβριο του 2019 όμως, η ελληνική εταιρεία EODH S.A. που ειδικεύεται στις θωρακίσεις καθώς είναι προμηθευτής της γερμανικής KMW του πακέτου θωρακίσεως που εγκαθίσταται στα άρματα Leopard 2, πραγματοποίησε παρουσίαση προτάσεως αναβαθμίσεως του άρματος ΑΜΧ-30Β2 που διαθέτει η Εθνική Φρουρά.

Καθώς τα άρματα του αντιπάλου με πυροβόλο 120 mm διακρίνονται από αυξημένη ισχύ πυρός, κύριο ζητούμενο από τον εκσυγχρονισμό των ΑΜΧ-30Β2 είναι η αναβάθμιση της ικανότητας εντοπισμού και προσβολής στόχων, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και των επιδόσεων, και η ενίσχυση του επιπέδου προστασίας, ως μια ορθολογική επιλογή από πλευράς σχέσεως κόστους προς όφελος. Με την απόκτηση νέων αρμάτων να έχει αποκλειστεί για διαφόρους λόγους, δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για το ΓΕΕΦ.

Η πρόταση που παρουσίασε η EODH, αφορούσε πλήρη εκσυγχρονισμό του ΑΜΧ-30 τόσο στον τομέα της ευκινησίας, της ισχύος πυρός και της προστασίας, με την εγκατάσταση σύνθετης συμβατικής και επιπλέον Θωρακίσεως Εκρηκτικής Αντιδράσεως (ERA) αλλά και αναβάθμιση του συγκροτήματος ισχύος και της αναρτήσεως του άρματος, για μεγαλύτερη ευκινησία.

Διαβάστε ολόκληρο το άθρο στην πηγή:

Related Articles

Back to top button
Close