ΕιδήσειςΕλλάδα

Πυροσβεστική παρέμβαση Μέρκελ- Επικοινωνία με Μητσοτάκη, Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ είχε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με αφορμή την σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γερμανίδα καγκελάριο είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οποία σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση συζήτησαν για τις εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία, ενώ αξιολόγησαν και τις ενέργειες που έχουν γίνει στις συγκεκριμένες περιοχές ενώ θεωρείται απίθανο να μην αναφέρθηκαν και στο θέμα της κρίσης στο Καστελόριζο.

Οι επικοινωνίες της κυρίας Μέρκελ προφανώς εντάσσονται στην προσπάθεια διαμεσολάβησης της κυρίας Μέρκελ προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης καθώς υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί και η τριμερής συνάντηση του Βερολίνου.

Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ο ελληνικός στόλος στο Αιγαίο, μετά την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας χθες νωρίς το απόγευμα, οπότε και εκδόθηκε η παράνομη Navtex και η αποστολή του Oruc Reis για έρευνες ανάμεσα στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης και του Καστελόριζου, σε συνδυασμό με υπερπτήσεις στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και κυρίως οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται από χθες σε διαρκή ετοιμότητα καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις προθέσεις της Άγκυρας.

Η Αθήνα ενημέρωσε ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, καθώς και τις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας  ενώ προχώρησε σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα, καλώντας τη να τερματίσει τις προκλήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν, κατά την οποία δεν αποκλείεται να συζητήθηκε η τουρκική προκλητικότητα.

Στο διάβημα της Αθήνας απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέροντας προκλητικά ότι η περιοχή κοντά στο Καστελόριζο που δεσμεύει με την παράνομη navtex ανήκει στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τουρκικά πλοία αναπτύσσονται στο Αιγαίο, απέναντι από ελληνικά νησιά ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι οι προκλητικές και πλέον επικίνδυνες κινήσεις της Τουρκίας, οδηγούν σε θερμό επεισόδιο.

Προκαλεί ξανά η Άγκυρα : «Είμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας»

Στη σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ και το διάβημα για τη NAVTEX που δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κοντά στο Καστελόριζο, η Τουρκία απαντά στην Ελλάδα με μια νέα πρόκληση, καθώς ισχυρίζεται ότι η περιοχή ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Ειδικότερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, υποστηρίζει ότι  η περιοχή που δεσμεύει με την navtex για έρευνες με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, είναι εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη και στα οικόπεδα που έχει παραχωρήσει στην τουρκική εταιρία πετρελαίου. Επίσης αναφέρει ότι στην ίδια περιοχή στο παρελθόν έχουν γίνει έρευνες από το τουρκικό σκάφος σεισμικών ερευνών Barbaros.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, μάλιστα  χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστικές» τις ελληνικές θέσεις για την υφαλοκρηπίδα και αναφέρει προκλητικά πως δεν έχουν σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Επαναλαμβάνει παράλληλα τις εκκλήσεις στην Αθήνα για διάλογο, διαμηνύοντας ωστόσο ότι η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να σταματήσεις τις προκλητικές της ενέργειες.

ΠΗΓΗ: in.gr

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close