ΑπόψειςΆρθρα

Πώς θα αντιμετωπίσουμε τα νέα τετελεσμένα;

Ανδρέας Μ. Βασιλείου*

Όλες οι κατά καιρούς έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και η δημιουργία και εδραίωση τετελεσμένων γεγονότων κατά ξηρά, θάλασσα και αέρα γίνονται στα πλαίσια της πολιτικής της Άγκυράς για επανάκτηση και έλεγχο της Κύπρου.

Δεν θα επαναλάβω τα όσα κατά καιρούς έγραψα εν λεπτομερεία αλλά να επανατονίσω ότι όσοι δεν αντιλαμβάνονται τα τουρκικά σχέδια όχι μόνον ζουν με ψευδαισθήσεις αλλά ακουσίως γίνονται και συνεργοί των Τούρκων.

Με τις κατά καιρούς διαμαρτυρίες μας στον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς όπως ήταν αναμενόμενο δεν κατορθώσαμε να αναχαιτίσουμε και να ματαιώσουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Θα αναφερθώ εν συνεχεία στους εν εξελίξει πρόσφατους τουρκικούς σχεδιασμούς για τη δημιουργία αυτή την περίοδο νέων τετελεσμένων.

  1. Ο επιχειρούμενος σταδιακός εποικισμός της Αμμοχώστου και η πλήρης περιφρόνηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (550/84) για παράδοση της περίκλειστης περιοχής της πόλης στα Ηνωμένα Έθνη και επιστροφή σε αυτή των νόμιμων κατοίκων της.

Χαρακτηριστική είναι η προκλητική δήλωση του τούρκου αντιπροέδρου Οκτάι που μας καλούσε «να ξεχάσουμε την Αμμόχωστο» και μας ευχήθηκε «περαστικά».

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν κόμπαζε ότι θα πραγματοποιήσει «πικ-νικ» στην πόλη μας.

  • Η δημιουργία μεγάλης ναυτικής βάσης στην περιοχή Τρικώμου-Μπογαζίου όπου θα ελλιμενίζονται τουρκικά πολεμικά σκάφη για να έχουν υπό τον έλεγχό τους την Κυπριακή ΑΟΖ και γενικά την Ανατολική Μεσόγειο και την ούτω καλούμενη «γαλάζια πατρίδα».
  • Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του παράνομου αεροδρομίου του Λευκονοίκου και ο πλήρης εκσυγχρονισμός του ώστε να αποτελεί μόνιμη βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) εξοπλισμένων ή μη αλλά και στάθμευση αεροσκαφών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Ο Ερτογάν ήδη εξήγγειλε ότι θα τελέσει «τα εγκαίνια» την 20ήν Ιουλίου όταν θα πραγματοποιήσει παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα εδάφη μας.

Διερωτώμαι λοιπόν εάν οι πολιτικές ηγεσίες Λευκωσίας και Αθηνών έχουν οποιαδήποτε σχέδια για ματαίωση των ενεργειών αυτών ή θα συρθούμε και πάλι σε μία νέα ούτω καλούμενη «άτυπη πενταμερή διάσκεψη» για εξεύρεση δήθεν «κοινού εδάφους» για συνέχιση του διαλόγου/διαπραγματεύσεων «κουβέντες του καφενείου» ως συνέβη και την προηγούμενη φορά με υποβιβασμένη την Κυπριακή Δημοκρατία σε «Ελληνοκυπριακή Αρχή» ή θα προβούμε απλώς σε διαμαρτυρίες για να εισπράξουμε και πάλι «επιταγές χωρίς αντίκρισμα»;

*Πρώην συνδικαλιστής

Related Articles

Back to top button
Close