Υγεία

Πώς τεκμηριώνονται τα δεδομένα μετά τον covid εμβολιασμό -Tι επισημαίνει ο Δρ. Παυλίδης

Η μάχη μας εναντίον της Covid 19 συνεχίζεται, έχοντας ως κυρίαρχη παράμετρο το θέμα των μεταλλάξεων και το δεδομένο ότι πλέον ένα δυναμικά αυξανόμενο μέρος του πληθυσμού είναι πλέον εμβολιασμένο. Ο Δρ. Στέφανος Παυλίδης, Διδακτορικός Ερευνητής, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου SynCollect και Διευθυντής των Pavlides Labs παγκύπρια, καταθέτει την άποψη του για την εγκυρότητα και αξιοποίηση των στατιστικών δεδομένων.

  • Τώρα που ο εμβολιασμός του πληθυσμού έχει φτάσει σε μεγάλα ποσοστά έχουν καταγραφεί κάποιοι συσχετισμοί με στοιχεία από νοσούντες;

Σίγουρα, και αυτό άλλωστε είναι μια φυσική συνεπακόλουθη διαδικασία σε κάθε περίπτωση μιας ασθένειας. Πολύ δε μάλλον περισσότερο αναφορικά με την πανδημία της covid, θα έπρεπε, και ήδη έχει συμβεί, να συλλέγονται και να τυγχάνουν ανάλυσης και επεξεργασίας όλα τα δεδομένα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε συσχετισμούς και τάσεις. Έτσι, θα μπορέσουμε στη συνέχεια να αξιολογήσουμε πιο ουσιαστικά τις επόμενες κινήσεις μας, αλλά και να διαχειριστούμε άμεσα ιατρικά θέματα και θέματα νοσηλείας, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο χειρισμό της κατάστασης.

– Τα στοιχεία αυτά διαθέτουν αξιοπιστία;.

Αυτό πρέπει να θεωρείται αυτονόητο για κάθε επιστημονική έρευνα και αξιολόγηση. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι, μέθοδοι, πρωτόκολλα που ακολουθούνται. Η ουσία της επιστημονικής σκέψης βρίσκεται εδώ. Στην ορθολογική, τεκμηριωμένη και μέσα από διαδικασίες παρουσίαση στοιχείων.

– Τι μπορεί κανείς να εντοπίσει πλέον στα αντίστοιχα στοιχεία και δεδομένα;

Ένα από τα στοιχεία που επιβεβαιώνεται είναι το ότι ο εμβολιασμός ως διαδικασία έχει βοηθήσει ουσιαστικά στην καταπολέμηση της νόσου. Συγκεκριμένα, η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα δε συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση στις νοσηλείες και στους θανάτους, ευτυχώς. Αυτό δε μπορεί παρά να αποτελεί ένα θετικό μήνυμα, μια επιβεβαίωση ουσιαστικά της μεγάλης επιστημονικής προσπάθειας, που ας μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησε με την έρευνα για τα εμβόλια, συνέχισε με την παραγωγή τους και ολοκληρώνεται πλέον πρακτικά και ουσιαστικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

– Πόσο σημαντικό μπορεί να είναι κάτι τέτοιο;

Ας μην ξεχνάμε ότι δυστυχώς, μέχρι τώρα η ανθρωπότητα έχει πληρώσει ένα τίμημα που αριθμεί σε πάνω από 4 εκατομμύρια νεκρούς. Πρόκειται πραγματικά χωρίς υπερβολή, για ένα πόλεμο. Σε αυτόν τον πόλεμο είμαστε πλέον εξοπλισμένοι, καθώς τα στατιστικά στα οποία αναφερόμαστε δείχνουν ότι για να πετύχουμε να διαφυλάξουμε όσες περισσότερες ζωές μπορέσουμε, έχουμε χορηγήσει κατά πολύ πέραν των 3 δισεκατομμυρίων εμβολίων. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί των μεγεθών του πολέμου που διεξάγουμε και στην ουσία επιβεβαιώνουν μια τιτάνια προσπάθεια του ιατρικού, επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού μέσα από διατεταγμένα συστήματα υγείας και κρατικών μηχανισμών γενικότερα, αλλά, και πρέπει να το τονίσουμε και αυτό,  και της μεγάλης κοινωνικής προσπάθειας στην οποία στο τέλος της ημέρας, όλοι συμμετέχουμε.

Θα ήθελα να καταλήξω τονίζοντας, ότι παρά την απόλυτα φυσιολογική κόπωση που είναι διάχυτη, στον ορίζοντα τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα. Τα στατιστικά λένε ακριβώς αυτό: ναι, μπορεί να υπάρχουν ή και να υπάρξουν ακόμα και κάποιες άλλες αυξήσεις κρουσμάτων. Η επιστήμη όμως έχει κάνει το έργο της και η αντιστοιχία σε αρνητικές εκβάσεις πάει προς μείωση και κατά συνέπεια πάει προς το καλύτερο. Με τη βοήθεια του χρόνου ευελπιστώ ότι αυτά ακριβώς τα στατιστικά στοιχεία θα μας δίνουν ολοένα και πιο αισιόδοξα μηνύματα.

Δείτε πιο κάτω στατιστικούς πίνακες για την πορεία της πανδημίας με τον εμβολιασμό:

Related Articles

Back to top button
Close