ΕιδήσειςΚύπρος

Π. Προδρόμου: Άμεση εκπόνηση ενός σχεδίου για εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εκπονηθεί άμεσα ένα σχέδιο, το οποίο να είναι περιβαλλοντικά φιλικό, δηλαδή να χρησιμοποιηθεί εναλλακτική πηγή ενέργειας και όχι συμβατικός ηλεκτρισμός, για την εγκατάσταση κλιματιστικών, ούτως ώστε να μπορεί να το συγκεκριμένο σχέδιο να ενταχθεί και για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Για το θέμα της σύσκεψης, ο Υπουργός προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Όπως ανέφερε: «Γνωρίζοντας και τις θέσεις και εισηγήσεις των εταίρων μας στην εκπαίδευση, σήμερα έχουμε μια συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τους οργανωμένους γονείς και εκπροσώπους των μαθητών, με στόχο να προχωρήσουμε για να υλοποιήσουμε και την πολιτική θέση του Υπουργείου -γιατί είναι και πολιτική του Υπουργείου και δική μου επιθυμία- να ξεκινήσουμε με ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για τον κλιματισμό στα σχολεία.

Πρέπει να πω ότι πρόκειται για μια πολιτική που συμπεριλαμβάνεται και στις προγραμματικές θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο ΥΠΠΑΝ ήδη έχουμε προγραμματισμό και πολιτική που εφαρμόζεται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου ήδη ξεκίνησε για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 405 σχολικά κτήρια και αυτό είναι κάτι που θα μας διευκολύνει.

Πρόθεσή μας είναι να εκπονηθεί αμέσως ένα σχέδιο, το οποίο να είναι περιβαλλοντικά φιλικό, δηλαδή να χρησιμοποιηθεί εναλλακτική μορφή ενέργειας και όχι συμβατικός ηλεκτρισμός, για την εγκατάσταση κλιματιστικών. Στόχος μας να μπορεί να ενταχθεί [αυτό το σχέδιο] και για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στο επίπεδο της ΕΕ.

Αυτός είναι ο σχεδιασμός, σήμερα όμως θα πρέπει να συζητήσουμε, να θέσω υπόψη και των εταίρων μας, όλα τα δεδομένα που έχουμε στο ΥΠΠΑΝ -τις μελέτες που έχουν γίνει από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου και από άλλους εξωτερικούς φορείς- ούτως ώστε να προχωρήσουμε συγκροτημένα.

Υπενθυμίζω ότι και στο κτηριολογικό πρόγραμμα του ΥΠΠΑΝ όσα σχολεία αναβαθμίζονται, όπου γίνεται αντισεισμική αναβάθμιση, θα είναι κτήρια φιλικά προς το περιβάλλον, κτήρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Από το 2017 τα σχολικά κτήρια είτε που αναβαθμίζονται είτε που κατασκευάζονται είναι ενεργειακής κλάσης Α’. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε κι ένα άλλο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζει το Υπουργείο και πάλι για τα σχολικά κτήρια και για τη βιοκλιματική κατάσταση των κτηρίων αυτών. Άρα, συνολικά, θα φροντίσουμε, ούτως ώστε το συντομότερο δυνατόν να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που δυστυχώς και με την κλιματική αλλαγή φαίνεται να επιδεινώνονται.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, ο Υπουργός ανέφερε: «Το χρονοδιάγραμμα είναι το συντομότερο δυνατόν, με βάση τα πραγματικά δεδομένα και όχι το τι νομίζει ο καθένας. Όσο πιο γρήγορα επιτρέπουν τα τεχνικά δεδομένα και οι αναγκαίες εργασίες. Υπάρχουν εργασίες που πρέπει να γίνουν, έχω πει ότι ήδη υπάρχει προγραμματισμός με χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αντίστοιχα θα γίνει πρόγραμμα για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις των σχολείων.

«Άρα», πρόσθεσε, «εμείς επειγόμεθα πρώτα από όλα για να υποβάλουμε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο και αμέσως στο Ταμείο Ανάκαμψης. Δηλαδή, το συντομότερο δυνατόν με βάση τις προδιαγραφές και τα τεχνικά δεδομένα, η εφαρμογή θα γίνει βεβαίως σταδιακά».

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close