Top NewsΚοινωνικάΤοπικά Νέα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σε μαρασμό η Λαϊκή στη Ανθούπολη, τι λένε οι πωλητές

Του Νίκου Νικολάου

Φθίνει συνεχώς η Λαϊκή στην Ανθούπολη η οποία εδώ και χρόνια λειτουργεί στο πλακόστρωτο κάτω από την εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και δίπλα από το Νηπιαγωγείο του Συνοικισμού Ανθούπολης κάθε Κυριακή. Όλοι οι πωλητές  με τους οποίους μιλήσαμε μας ανέφεραν ότι η δουλειά τους επηρεάστηκε πολύ, κατά 40% ή και πάνω από 50% κι ο κύριος λόγος είναι η λειτουργία των υπεραγορών την Κυριακή.

Ο κράχτης των υπεραγορών μας σκοτώνει, μας δήλωσαν χαρακτηριστικά. Επίσης, δεν θα βοηθήσει ούτε το νομοσχέδιο που προωθείται, σύμφωνα με το οποίο μόνο οι παραγωγοί θα μπορούν να στήνουν πάγκους στις Λαϊκές.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΠΥΡΟΥ

Σε ερώτηση αν είναι καλύτερα τώρα τα πράγματα στη Λαϊκή μετά την οικονομική κρίση, ο Φίλιππος Σπύρου από τη Δευτερά είπε «καλύτερα δεν είναι αλλά το πρόβλημα είναι πως όταν έχεις ανάγκη πρέπει να δουλέψεις. Βεβαίως-πρόσθεσε- κι εμείς θέλουμε να ξεκουραστούμε το Σαββατοκύριακο». Ο κ Φίλιππος είναι παραγωγός  και είναι από τους πρώτους πέντε πωλητές, όπως μας είπε, που ξεκίνησαν στη Λαϊκή Ανθούπολης.

«Σε σχέση με πιο παλιά έπεσε η δουλειά μας και ο λόγος κατά τη δική μου άποψη είναι επειδή είναι ανοικτές οι μεγάλες υπεραγορές την Κυριακή, ενώ παλαιότερα ήταν κλειστές. Με αυτή την εξέλιξη τα πράγματα άλλαξαν, σημείωσε για να προσθέσει ότι παλαιότερα οι πελάτες της Λαϊκής στην Ανθούπολη ήταν μόνο οι κάτοικοι του Συνοικισμού. Τώρα όμως έμαθαν και έρχονται κι από τη Λακατάμια αλλά και γύρω χωριά.

Σε ερώτηση αν ο νόμος για να δικαιούνται να πωλούν την πραμάτεια τους στις Λαϊκές μόνο οι παραγωγοί, ο κ. Φίλιππος μας ανέφερε «είναι από το 2013 που προωθείται ο νόμος αλλά δεν εφαρμόζεται».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΕΡΒΑΣ

Το θέμα είναι ότι ανοίγουν υπεραγορές και φρουταρίες την Κυριακή, εξηγεί για την πτώση της δουλειάς τους ο Μιχάλης Σερβάς από την Περιστερώνα, ο οποίος είναι παραγωγός. «Η δουλειάς μας επηρεάστηκε αρκετά, κάτω του μισού», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά την προώθηση νομοσχεδίου ώστε στις λαϊκές να διαθέτουν τα πράγματά τους μόνο οι παραγωγοί-κι όχι και οι έμποροι- μας είπε: «όχι, δεν νομίζω να μας βοηθήσει. Εγώ π.χ., είμαι από την Α περιοχή και παράγω τέσσερα είδη για μια περίοδο 3-4 μηνών. Μετά τι γίνεται; Ο κόσμος θα έρχεται και δεν βρίσκει τα αγαθά αυτά. Ο άλλος π.χ. είναι φρουτοπαραγωγός. Θα έρχεται για 3-4 μήνες πάλι. Τι θα κάνει μετά»;

«Πήγαν να διορθώσουν κάποια πράγματα με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζουν, αλλά δημιουργούν άλλα προβλήματα γιατί  αυτά τα πράγματα είναι αλληλένδετα», επεσήμανε θέτοντας το ερώτημα αν δεν έλθω εγώ στη Λαϊκή, τα πράγματα μου τι θα γίνουν; Δεν θα στείλω στη χονδρική αγορά; Ποια θα τα αγοράσει; Καταλήγοντας διερωτήθηκε «από τη στιγμή που το εμπόριο είναι ελεύθερο σε τι αποσκοπούν αυτά;

ΚΥΠΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Ορισμένα είδη παραγωγής δικής του που καλλιεργεί στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου ο Κύπρος Κυπριανού με καταγωγή από τα Αγρίδια αλλά διαμένει στη Λευκωσία και έρχεται κάθε Κυριακή μόνο στη Λαϊκή Ανθούπολης για να διαθέσει τα λιγοστά προϊόντα του. «Είναι μέτρια τα πράγματα, παλαιότερα είχε παραπάνω κίνηση. Λιγόστεψε κι ο κόσμος στο Συνοικισμό, ενώ και λόγω των υπεραγορών που είναι ανοικτές την Κυριακή επηρεάστηκε η δουλειά μας».

ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

«Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι λιγόστεψε η δουλειά. Εδώ μέχρι τις 1:00μ.μ. γινόταν πανηγύρι από τον κόσμο που πηγαινοερχόταν, ενώ τώρα είναι 9:00 το πρωί και μετράς τον κόσμο που ήλθε. Έτσι το πράγμα που έχει εδώ από όλους τους πωλητές, για να πωληθεί πρέπει να αγοράσει ο καθένας από ένα μονοκάμπινο»… Με αυτά τα χαρακτηριστικά λόγια περιέγραψε την κατάσταση ο Πέτρος Χαραλάμπους από το Φαρμακά, ο οποίος πουλά φρούτα και λαχανικά δικής του παραγωγής.

«Επίσης, πρόσθεσε, εμείς πουλάμε στις πιο χαμηλές τιμές. Οι υπεραγορές έχουν αγγουράκι-ντομάτα 2.30-2.40 ευρώ, εμείς  τα έχουμε 1.30-140 ευρώ. Αλλά δεν έχει δουλειά, Μας κτύπησαν πολύ οι υπεραγορές που μένουν ανοικτές την Κυριακή.  Διότι ο κόσμος πάει να αγοράσει γάλα, ψωμί και ψωνίζει και τα λαχανικά του. Οι πωλήσεις μας έπεσαν σημαντικά», κατέληξε.

ΣΩΦΡΟΝΗΣ ΚΑΣΤΡΟΥ

Οι υπεραγορές που είναι ανοικτές την Κυριακή μας επηρέασαν κατά 40% μας είπε ο Σωφρόνης Κάστρου, παραγωγός φθαρτών από το Μένοικο.

Παρόλο που οι τιμές στη Λαϊκή είναι πολύ καλύτερες, ο κόσμος δεν τις προτιμά. «Έχουμε σχεδόν τις μισές τιμές, αλλά ο κράχτης των υπεραγορών μας «σκοτώνει».

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ & ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΑΒΒΑ

«Κάθε χρόνο και χειρότερα», είναι οι δουλειάς στη Λαϊκή σύμφωνα με τον Χαράλαμπο και τον Νικόλα Σάββα, δυο νεαρούς  οι οποίοι εδώ και 10 χρόνια ασχολούνται με το επάγγελμα. «Ο λόγος, πρόσθεσαν, είναι επειδή κάθε γωνιά και κάθε γειτονιά, ανοίγει φρουταρία ή υπεραγορά, ειδικά. Στην Ανθούπολη-Λακατάμια σε μια συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν 4-5 υπεραγορές που μένουν ανοικτές ως αργά τόσο την Κυριακή, όσο και την Τετάρτη. Ο κόσμος πηγαίνει κάθε μέρα στις υπεραγορές και ψωνίζει και δεν περιμένει την Κυριακή να πάει στη Λαϊκή», μας είπαν.

Οι δυο νεαροί κατάγονται από το  Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας και έχουν προϊόντα δικής τους παραγωγής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΗΣ

«Η κίνηση δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια όταν ήταν κλειστά τα καταστήματα την Κυριακή. Είναι πιο λίγη και ο κύριος λόγος είναι οι υπεραγορές που είναι ανοικτές την Κυριακή», ανέφερε ο Παναγιώτης Κουτής από την Άσσια, ο οποίος είναι έμπορος και παίρνει προϊόντα από παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται από το Καμπί Φαρμακά, ακόμη και από την Πάφο.

«Οι τιμές μας είναι πολύ καλύτερες από τα σούπερ-μάρκετ, αλλά ο κόσμος φαίνεται ότι βολεύεται με τις υπεραγορές και δεν έρχεται όπως προηγουμένως», πρόσθεσε.

ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΑΝΔΡΕΟΥ

«Τίποτα σχεδόν δεν κάνουμε τώρα», μας είπε η κα Περσεφόνη Ανδρέου. Ο λόγος είναι επειδή άνοιξαν πολλές φρουταρίες, υπεραγορές, αλλά και η οικονομική κρίση».

Η κα Ανδρέου είναι παραγωγός, πρόσφυγας από το Μάσαρι Μόρφου και νυν κάτοικος Ακακίου.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close