Ατζέντα

Σαν σήμερα: 15 Απριλίου 1896 – Λήγουν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα

Από τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896, Κύπριοι αθλητές συμμετείχαν σ’ αυτούς ως μέλη της εθνικής ομάδας της Ελλάδος. Χαρακτηριστικό το όνομα του Αναστάση Ανδρέου.

Η αναβίωση των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων έγινε στα τέλη του 19ου αιώνα, μετά τη σύλληψη της ιδέας από τον Γάλλο βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν ο οποίος εισηγείται στις 25 Νοεμβρίου1892 την αναδιοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Στις 23 Ιουνίου 1894 ιδρύεται στο Παρίσι από τον βαρόνο Πιερ Ντε Κουμπερτέν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Πρώτος της πρόεδρος αναλαμβάνει ο Έλληνας Δημήτρης Βικέλας

Οι πρώτοι νεότεροι Ολυμπιακοί αγώνες, που πήραν παγκόσμιο χαρακτήρα, έγιναν στην Αθήνα στις 6 Απριλίου 1896 όπου λαμβάνουν μέρος 311 αθλητές από 13 χώρες, εκ των οποίων οι 230 είναι Έλληνες. Γνωστοί και ως Αγώνες της 1ης Ολυμπιάδας, διοργανώθηκε στην Αθήνα από τις 25 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 1896 (6 Απριλίου – 15 Απριλίου με το γρηγοριανό Ημερολόγιο). Επειδή η Αρχαία Ελλάδα ήταν το μέρος που “γεννήθηκαν” οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η Αθήνα θεωρήθηκε ως η ιδανικότερη επιλογή για να φιλοξενήσει και την πρώτη διεξαγωγή των σύγχρονων. Η επιλογή της διοργανώτριας χώρας έγινε σε συνέδριο που οργάνωσε ο Πιερ ντε Κουμπερτέν, Γάλλος παιδαγωγός και ιστορικός, στο Παρίσι, στις 23 Ιουνίου 1894. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ιδρύθηκε επίσης κατά τη διάρκεια αυτού του συνεδρίου.

Αν και ο αριθμός των αθλητών που πήραν μέρος ήταν μικρός, παρόλα αυτά η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη μέχρι τότε σε αθλητική διοργάνωση. Οι Αγώνες είχαν μεγάλη επιτυχία και υπήρξε μεγάλη συμμετοχή του ελληνικού κοινού, ιδιαίτερα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το μοναδικό Ολυμπιακό στάδιο που χρησιμοποιήθηκε κατά τον 19ο αιώνα. Σημαντική στιγμή για τους Έλληνες ήταν η νίκη του Σπύρου Λούη στον μαραθώνιο. Πιο επιτυχημένος αθλητής των Αγώνων αναδείχθηκε ο Γερμανός παλαιστής και γυμναστής Καρλ Σούμαν, ο οποίος κέρδισε συνολικά τέσσερα χρυσά μετάλλια.

Μετά το τέλος των Αγώνων, ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄, καθώς και πολλοί άλλοι (μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί αθλητές), υποστήριξαν την ιδέα να διοργανωθούν και οι επόμενοι Αγώνες στην Αθήνα. Ο Κουμπερτέν όμως ήταν αντίθετος με αυτό, ενώ είχε ήδη αποφασιστεί το Παρίσι ως η επόμενη διοργανώτρια πόλη. Έτσι, οι Αγώνες του 1900 έγιναν στη Γαλλία, αλλά επισκιάστηκαν από τη Διεθνή Έκθεση που συνδιοργανώθηκε εκείνη την περίοδο στην πόλη του Παρισιού. 

Είχαν γίνει και πιο πριν προσπάθειες αναβίωσης των αγώνων από Πελοποννήσιους, ήδη από το 1838, οι δε πρώτοι (τοπικοί) Ολυμπιακοί έγιναν εκεί το 1859. Ολυμπιακοί αγώνες είχαν οργανωθεί και διεξαχθεί στην Αθήνα το 1875 και το 1889. Μάλιστα μεταξύ των νικητών των αγώνων του 1885 ήταν και ο Κύπριος φοιτητής τότε της Νομικής Θεοφάνης Θεοδότου, που μαζί με τον αδελφό του Αντώνη και τον ξάδελφό του Αριστόδημο Φοινιέα ίδρυσαν αργότερα (1894) τον Γυμναστικό Σύλλογο «Παγκύπρια» (Γ.Σ.Π.) της Λευκωσίας. Mε τη διεθνή διοργάνωση του 1896, οι Ολυμπιακοί αγώνες καθιερώθηκαν ως το σημαντικότερο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια.

ΠΗΓΗ: polignosi.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close