Top NewsΚοινωνικάΤοπικά Νέα

Σε έξαρση το «παρκάρω όπου θέλω»…Έμεινε με ένα τροχονόμο ο Δήμος (φώτος)

Ανεξέλεγκτη είναι σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Λακατάμιας με το παρκάρισμα ανεπίδεκτων μαθήσεως οδηγών, οι οποίοι σταθμεύουν όπου γουστάρουν και δεν τους νοιάζει αν  εμποδίζουν τους άλλους. Καταλαμβάνουν ράμπες, διαβάσεις πεζών, στάσεις λεωφορείων, πεζοδρόμια, παρκάρισμα σε πεζοδρόμιο και δρόμο, πάρκινγκ πάνω σε νησίδα ή και χώρους στάθμευσης αναπήρων.

Αυτή είναι η προσφιλής τακτική των κακομαθημένων οδηγών που βάζουν με τέτοιο τρόπο τα αυτοκίνητα τους ώστε αναγκάζουν τους πολίτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το πεζοδρόμιο, είτε είναι αναγκασμένοι να το κάνουν, να κάνουν … «ντρίμπλες» για να περπατήσουν και να εκθέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο.

Ακόμη, με την τακτική «παρκάρω όπου θέλω», η οποία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα πολλών Κύπριων οδηγών, κι όχι μόνο στη Λακατάμια, δημιουργείται πρόβλημα πολλές φορές στην κυκλοφορία, ή τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των υπόλοιπων οδηγών που διακινούνται στην περιοχή.

Άστε που η ζωή γίνεται αφόρητη για τους ανάπηρους που είναι υποχρεωμένοι ή θέλουν να κυκλοφορήσουν.

Τι λέει η Δήμαρχος

Ως πηγή του κακού, η Δήμαρχος  Λακατάμιας Δρ. Φωτούλα Χατζήπαπα εντοπίζει την νοοτροπία πολλών οδηγών οι οποίοι θέλουν να παρκάρουν έξω από το κατάστημα ή την καφετέρια που θα πάνε. «Καλέσαμε καταστηματάρχες και δώσαμε οδηγίες για το πού θα σταθμεύουν οι πελάτες τους. Στη Λακατάμια έχουμε χώρους για πάρκινγκ και δεν μπορεί να προβληθεί ως δικαιολογία ότι δεν βρίσκουν χώρο για το αυτοκίνητο τους. Όμως η νοοτροπία να το σταθμεύουν έξω  από εκεί που θα πάνε και να μην  περπατήσουν έστω για λίγο, δημιουργεί αυτό το πρόβλημα», επεσήμανε η Δήμαρχος.

Ο Δήμος έχει μείνει με ένα τροχονόμο, καθώς ο δεύτερος που υπήρχε αφυπηρέτησε πρόωρα και ως τώρα δεν έχει αναπληρωθεί η θέση του. «Και όταν είχαμε δυο πάλι δεν ήταν αρκετοί, πόσο μάλλον τώρα που έμεινε ένας», μας είπε η κ. Χατζήπαπα. «Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται με τα εξώδικα, αλλά πρέπει να αποκτήσουν οδική συνείδηση και συμπεριφορά οι οδηγοί», πρόσθεσε.

Κάθε τόσο, έρχονται, σύμφωνα με την κ. Δήμαρχο, αστυνομικοί από την Τροχαία Αρχηγείου στη Λακατάμια και προβαίνουν σε ελέγχους.

Αυτό όσον αφορά τις εμπορικές οδούς. Στις γειτονιές, πάλι δημιουργείται πρόβλημα με το παρκάρισμα. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η κακή συνήθεια να παρκάρουμε στο δρόμο, έξω από το σπίτι μας. Κι όταν υπάρχουν δυο αυτοκίνητα το ένα απέναντι από το άλλο είναι ζήτημα αν χωρά ένα λίγο μεγάλο αυτοκίνητο να περάσει. «Κτίζουμε τα σπίτια μας με χώρο για πάρκινγκ για δυο αυτοκίνητα. Στο τέλος κάθε σπίτι μπορεί να έχει και τέσσερα αυτοκίνητα», μας είπε η Δήμαρχος.

Στο θέμα με το ιδιαίτερο πρόβλημα για τους ανάπηρους που δημιουργείται από το «παρκάρω όπου θέλω», η κ. Χατζήπαπα μας ανέφερε ότι λόγω εμπειρίας, έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στους ανάπηρους και καλεί όλους όσους αντιμετωπίζουν τέτοια  προβλήματα να τα γνωστοποιούν στο Δημαρχείο. «Πρόσφατα είχαμε μια κυρία στο Συνοικισμό Αγίου Μάμα που είχε πρόβλημα με τη ράμπα στο πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι της και φροντίσαμε να λυθεί», ανέφερε.

Έλεγχος για πάρκινγκ αναπήρων ακόμη και σε ιδιωτικούς χώρους

Για τους χώρους στάθμευσης αναπήρων πρόσφατα σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία τονίζει ότι οι χώροι στάθμευσης με σήμανση και μπλε χρώμα ανήκουν μόνο στα άτομα με αναπηρία. Είτε το σημείο αναφοράς είναι οι δημόσιοι χώροι στάθμευσης οχημάτων, είτε και ιδιωτικοί χώροι σε πολυκατοικίες, γραφεία και καταστήματα, η Νομοθεσία προβλέπει την καταγγελία των υπεύθυνων οδηγών οχημάτων, τόσο μέσω επιβολής εξώδικου χρηματικού προστίμου, όσο και μέσω της ποινικής δίωξής τους.

Προνοείται ποινή φυλάκισης μέχρι 1 χρόνο ή/και χρηματικό πρόστιμο 1285€ για όσους σταθμεύουν σε χώρο ΑμεΑ παράνομα ή χρησιμοποιούν την μπλε κάρτα παράνομα.

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα είναι από το φακό της ιστοσελίδας μας:

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close