ΚοινωνικάΤοπικά Νέα

Σε δύο στάδια ο νέος αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας – Παλαιχωρίου, ανέφερε ο Γιάννης Καρούσος

Σε δύο στάδια θα υλοποιηθεί η κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Παλαιχωρίου, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια νέου δρόμου στην κοινότητα Απλικιού που φέρει την ονομασία «Οδός Ανδρέα Κολιαντρή», στη μνήμη του Ανδρέα Κολιαντρή που απεβίωσε αιφνιδίως τον περασμένο Μάρτη. 

Αναφερόμενος στον νέο αυτοκινητόδρομο, ο κ. Καρούσος είπε ότι σε πρώτο στάδιο θα προωθηθεί το τμήμα του δρόμου από Ανάγυια μέχρι την Αγροκηπιά.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος, πρόσθεσε, θα είναι μήκους 8 χλμ και θα περιλαμβάνει επιπλέον 8,5χλμ δευτερεύον οδικό δίκτυο. Το έργο διαλαμβάνει επίσης, συνέχισε, μία υπέργεια γέφυρα, δύο ισόπεδους κυκλικούς κόμβους στην περιοχή Εργατών παρά τη Βιομηχανική Περιοχή και στην συμβολή με το δρόμο προς Αγροκηπιά, δύο ανισόπεδους κόμβους στις συμβολές με τους δρόμους προς Άγιο Ιωάννη και προς το Περιφερειακό Γυμνάσιο στη Μαλούντα, καθώς και προσβάσεις τόσο προς τις Κοινότητες όσο και προς τις γεωργικές περιοχές. Το κόστος υπολογίζεται σε €72.590 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, συν το κόστος των απαλλοτριώσεων, όπως δήλωσε.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι για την προώθηση του έργου έχει εξασφαλιστεί περιβαλλοντική έγκριση. Αναμένονται όμως οι μελέτες κάποιων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας για να ολοκληρωθούν τα κατασκευαστικά σχέδια καθώς και τα έγγραφα των Προσφορών, όπως και η ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, το έργο περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του Τμήματος Δημοσίων Έργων και η προκήρυξη προσφορών αναμένεται να γίνει αρχές του 2022 νοουμένου ότι θα ολοκληρωθούν έγκαιρα όλες οι εκκρεμείς διαδικασίες. «Η έναρξη των εργασιών τοποθετείται περί το φθινόπωρο του 2022 με διάρκεια κατασκευής γύρω στα 3 – 3,5 χρόνια».

Σε δεύτερο στάδιο, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, θα προωθηθεί το τμήμα του δρόμου από Ανθούπολη μέχρι Ανάγυια μήκους 9 χλμ το οποίο έχει περιληφθεί στο έργο για την κατασκευή του Περιμετρικού Αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας ως Φάση Γ.

Για το τμήμα αυτό, είπε, προωθείται η ολοκλήρωση των μελετών και των απαλλοτριώσεων με στόχο να καταστεί δυνατή η κατασκευή του το συντομότερο. Αναμένεται, συνέχισε, η συγχρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο των Διευρωπαϊκών Δικτύων (CEF) με το συνολικό κόστος της φάσης αυτής να υπολογίζεται γύρω στα €89.250.000 εκ. συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Πέραν των μεγάλων οδικών Έργων, το Τμήμα Δημοσίων Έργων θα συνεχίσει παράλληλα σε συνεργασία με την Κοινότητα να εκτελεί μικρά βελτιωτικά έργα στον υφιστάμενο δρόμο, ανέφερε. Εντός του νέου χρόνου, συνέχισε, υπάρχει προγραμματισμός όπως το Επαρχιακό Γραφείο Δημοσίων Έργων Λευκωσίας, αντικαταστήσει σε μεγάλο μήκος τα υφιστάμενα βαθιά χωμάτινα αυλάκια του δρόμου, με αβαθή αυλάκια από σκυρόδεμα και μικρά τοιχαράκια όπου απαιτείται, τα οποία είναι ασφαλή για οχήματα και πεζούς.

«Σε συνδυασμό με τον εξωραϊσμό της περιοχής τον οποίο έχει αναλάβει η Κοινότητα με το πλήθος τριανταφυλλιών και άλλων φυτών που έχει φυτέψει, ο δρόμος κατά μήκος του Απλικίου καθίσταται όαση πρασίνου», κατέληξε.

Related Articles

Back to top button
Close