ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕιδήσεις

Σε Λεωφόρο Δημήτρη Χριστόφια ονοματοδοτήθηκε τμήμα της Λεωφόρου Αμμοχώστου στη Λάρνακα

Σε Λεωφόρο Δημήτρη Χριστόφια ονοματοδοτήθηκε τμήμα της Λεωφόρου Αμμοχώστου στη Λάρνακα, ύστερα από απόφαση του Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση ονοματοδότησης της Λεωφόρου Αμμοχώστου στη Λάρνακα σε Λεωφόρο Δημήτρη Χριστόφια, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού είπε ότι ο εκλιπών «έδεσε τη ζωή του με τη ζωή των πολλών, με τον αγώνα της Κύπρου για δικαίωση, με τους αγώνες των εργαζομένων και των αδυνάτων. Γι’ αυτό και έμεινε η ανάμνηση του ζωντανή» είπε και πρόσθεσε πως ο Δημήτρης Χριστόφιας «πέρασε πλέον στην Ιστορία ως πολιτική φυσιογνωμία με διεθνή εμβέλεια, ιστορικός ηγέτης του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος που άφησε πίσω του παράδειγμα και πολιτική παρακαταθήκη».

Πρόσθεσε πως ο Δημήτρης Χριστόφιας «τίμησε την εμπιστοσύνη των εργαζομένων και των απλών ανθρώπων όσο βρισκόταν στην πολιτική. Πορεύτηκε χωρίς σκιές, με καθαρά χέρια και με συνέπεια στα πιστεύω, τις αρχές και τα ιδανικά του ΑΚΕΛ, της κοσμοθεωρίας και της ιδεολογίας του» είπε και σημείωσε ότι ο Χριστόφιας «πίστευε στην ιστορική αποστολή του Κόμματος των εργαζομένων και στις δυνάμεις του, στην προοπτική της Κύπρου να επανενωθεί και στην προοπτική του λαού της να χτίσει από κοινού το δικό του μέλλον».

Αναφερόμενος στις θητείες του Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Βουλής, ο Αντρος Κυπριανού είπε πως «ανέβασαν την κοινοβουλευτική διπλωματία σε άλλα επίπεδα. Αναβάθμισαν το θεσμικό ρόλο του Κοινοβουλίου, αλλά και την καθημερινή πολιτική του λειτουργία, πήραν βήματα μπροστά τη Δημοκρατία στον τόπο μας».

Στην ομιλία του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στη θητεία του Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας και είπε πως «όση κριτική κι αν της ασκήθηκε, υπήρξε μια περίοδος κατά την οποία ο κυπριακός λαός άκουγε την αλήθεια. Είχε απέναντι του ένα Πρόεδρο που μιλούσε ειλικρινά και για πρώτη φορά στην ιστορία, κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια εφικτή, λειτουργική και ρεαλιστική πολιτική πρόταση για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ τις δύσκολες ώρες για την οικονομία, έγινε κατορθωτό, να ανοίξει ένα άλλο παράθυρο προοπτικής, αυτό της ενέργειας».

Η επιδίωξη συνέχισε «να καταστεί η ενέργεια παράγοντας ειρήνης για την χώρα και ευημερίας για το λαό, θωρακίστηκε με την πολιτική που ακολουθήθηκε τότε. Επιπλέον σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, χαράκτηκε γραμμή αντίστασης και προστασίας, προς όφελος των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων».

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, συνέχισε «καταξιώθηκε ως πολιτική προσωπικότητα και διεθνώς, αλλά και ως ένας σπουδαίος άνθρωπος, γνήσιος Κύπριος» για τον οποίο από τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, τη Μόσχα, το Πεκίνο, την Αυστραλία μέχρι τους Συλλόγους, τις γειτονιές, τις συνοικίες, τα εργοτάξια, τους τόπους δουλειάς, ηγέτες κρατών και κομμάτων, αλλά και απλοί άνθρωποι που έτυχε να τον συναντήσουν, αναφέρουν πως ήταν ένας άνθρωπος «που διακρινόταν για την ειλικρίνεια, την ανθρωπιά, την αμεσότητα και την πολιτική του σκέψη».

Αφού ανέφερε πως «όλοι καταλήγουν πάντα στην κουβέντα τους να μιλούν για ένα ηγέτη που είχε όραμα για την Κύπρο, που ήταν καθαρός, έντιμος και ειλικρινής» σημείωσε πως ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν ένας ηγέτης «που αν και έφτασε στα ψηλότερα σκαλοπάτια παρέμεινε ένας από αυτούς, δεμένος για μια ζωή με τους απλούς και ταπεινούς, αυτούς που πάλεψε μαζί τους, πόνεσε και αγωνίστηκε μαζί τους».
Από την πλευρά της η σύζυγος του εκλιπώντος, Ελση Χριστόφια μετέφερε «από μέρους της οικογένειας αγωνιστικό, εγκάρδιο χαιρετισμό. Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης πληροφορηθήκαμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας αποφάσισε, να ονοματοδοτήσει συγκεκριμένη λεωφόρο, σε Λεωφόρο «Δημήτρη Χριστόφια».

Ταυτόχρονα εξέφρασε «θερμές ευχαριστίες και απεριόριστη εκτίμηση στο Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας» αφού όπως εξήγησε «σίγουρα η απόφασή τους δεν είναι άσχετη με τους ισχυρούς δεσμούς που έδεναν τον Δημήτρη Χριστόφια με τον Δήμο και τους Δημότες της Λάρνακας. Από όποιο αξίωμα κι αν υπηρέτησε, ΓΓ του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «ο Δημήτρης μας» όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούσαν οι απλοί άνθρωποι, βρισκόταν συνεχώς σε εγρήγορση και πρωτοστατούσε στην προώθηση προβλημάτων που απασχολούσαν τον κόσμο της Λάρνακας».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι «σήμερα αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε ένα ιστορικό ηγέτη του τόπου μας και τιμούμε τη μνήμη του αείμνηστου τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Ηταν χαρισματικός, βαθιά δημοκράτης, γνήσιος, έντιμος και ειλικρινής».
 
Πρόσθεσε πως «από τις γειτονιές του κατεχόμενου Δικώμου που τόσο αγάπησε και τον αγάπησε αλλά δεν αξιώθηκε να το δει ελεύθερο από την τουρκική κατοχή, βρέθηκε στην ηγεσία του ΑΚΕΛ, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων και στο ύπατο αξίωμα του Πρόεδρου του Δημοκρατίας. Διαγράφοντας μια πορεία γεμάτη αγώνες και προσφορά για τον τόπο μας, με τεράστια αποθέματα αγάπης για την Κύπρο και τους συνανθρώπους μας».

Σημειώνεται ότι στην τελετή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι κομμάτων, ο Δήμαρχος Λειβαδιών, μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Λάρνακας και Λειβαδιών και εκπρόσωπος της Μητρόπολης Κιτίου, του στρατού και της Αστυνομίας.

Related Articles

Back to top button
Close