ΕιδήσειςΚύπρος

Σε πόλη της Ευρώπης τον Νοέμβριο η τριμερής

Η τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο μισό του Νοεμβρίου, ανακοίνωσε χθες ο Μπαρίς Μπουρτσιού, εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, προαγγέλλοντας και άτυπη πενταμερή. Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί ο χώρος πραγματοποίησης της συνάντησης, με το Παρίσι να βγαίνει εκτός επιλογών. Τα Ηνωμένα Έθνη προχωρούν με την έκθεση για το Κυπριακό και δεν θα περιμένουν την τριμερή. 

Ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις Αναστασιάδη, ο οποίος δήλωσε έτοιμος για την τριμερή αφήνοντας αιχμές ως προς τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί τοποθετήθηκε μέσω γραπτής δήλωσης. 

Ο Μπαρίς Μπουρτσιού σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν και με την τουρκοκυπριακή πλευρά επαφές για την προετοιμασία της τριμερούς. Η οποία, σύμφωνα με τον Μπουρτσιού, θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο μισό του Νοεμβρίου. 

Το προηγούμενο διάστημα η τουρκοκυπριακή πλευρά, απαντώντας σε πληροφορίες περί συνάντησης των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 12 Νοεμβρίου, είχε διαμηνύσει ότι δεν υπήρξαν επαφές από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας (τις οποίες δημοσιεύσαμε και χθες), τα Ηνωμένα Έθνη συνέχισαν τις τελευταίες ημέρες επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης. Με τη δήλωση Μπουρτσιού φαίνεται να έχει αποδώσει καρπούς η προσπάθεια του διεθνούς οργανισμού. 

Στη γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων ανέφερε ότι όταν καθορισθεί ο χρόνος και το μέρος της τριμερούς συνάντησης, ως αποτέλεσμα των επαφών που ο ΓΓ του ΟΗΕ συνεχίζει, ο Μουσταφά Ακιντζί, όπως είχε πει στον Αντόνιο Γκουτέρες στη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, θα συμμετάσχει με αποφασιστικότητα και εποικοδομητική στάση.

Ο Μπ. Μπουρτσιού αναφέρει ότι εκτός από την τριμερή που προβλέπεται να γίνει πριν το τέλος του χρόνου, αμέσως μετά και στο πλαίσιο μιας καλής προετοιμασίας, πολύ πιθανόν να γίνει και μια άτυπη πενταμερής συνάντηση.

Η εκκρεμότητα για τον τόπο πραγματοποίησης της τριμερούς έχει να κάνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, και με το ότι η τουρκική πλευρά έδειξε να μην ευνοεί το Παρίσι. Και ο λόγος, αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, είναι γιατί τόσο η Τουρκία όσο και η τουρκοκυπριακή ηγεσία θεωρούν ότι η Γαλλία είναι πολύ φίλα προσκείμενη στους Ελληνοκύπριους. Είναι εξάλλου γνωστό ότι η τουρκική πλευρά απέρριπτε συναντήσεις για το Κυπριακό σε χώρες-μέλη της ΕΕ υποστηρίζοντας πάντα ότι δεν είναι ουδέτερος τόπος γιατί η Κύπρος είναι μέλος της Ένωσης. Γι’ αυτό και θα αναμένεται στις επόμενες ημέρες να ξεκαθαρίσει το σκηνικό ως προς τον τόπο που θα βρεθούν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ετοιμάζεται η Σπέχαρ 

Τα Ηνωμένα Έθνη φαίνεται πως δεν θα περιμένουν τα αποτελέσματα της τριμερούς ή και άτυπης πενταμερούς για την έκθεση επί των εξελίξεων στο Κυπριακό που είχε ζητήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, περί τα τέλη Οκτωβρίου θα διαβιβαστεί στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη από την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, προκαταρκτικό προσχέδιο της έκθεσης για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, το οποίο ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή από το γραφείο της κ. Σπέχαρ και θα οριστικοποιηθεί στη συνέχεια από τον ίδιο τον ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες και την Ειδική του Απεσταλμένη Τζέιν Χολ Λουτ.

Το ΚΥΠΕ, επικαλούμενο ενημερωμένη πηγή, αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή το γραφείο της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ετοιμάζει προκαταρκτικό προσχέδιο της έκθεσης που θα διαβιβαστεί στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ώστε να ολοκληρωθεί από την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, αλλά και τον ίδιο τον κ. Γκουτέρες, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Σε ερώτηση αν η κ. Σπέχαρ θα έχει συναντήσεις με τους δυο ηγέτες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο της εργασίας που γίνεται για ετοιμασία του προκαταρκτικού προσχεδίου της έκθεσης από τα ΗΕ στην Κύπρο, η ίδια πηγή είπε πως αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, προσθέτοντας πως «αυτή τη φορά είναι ο ΓΓ που ηγείται των προσπαθειών και έτσι αυτός και γενικά οι άνθρωποι στη Νέα Υόρκη θα είναι σε καλύτερη θέση να δώσουν την ενημέρωση (προς το Συμβούλιο Ασφαλείας) από ό,τι η κ. Σπέχαρ». Η ίδια πηγή επεσήμανε πως στην έκθεση θα περιλαμβάνονται, ως είθισται, και αναφορές σε ό,τι αφορά τα ΜΟΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είχε ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ, με το ψήφισμά του που εγκρίθηκε στις 25 Ιουλίου για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), να υποβάλει, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες.

ΠΗΓΗ: Ο Φιλελεύθερος

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close