ΕιδήσειςΚύπρος

Σοβαρός τραυματισμός 29χρονου από έκρηξη πυροτεχνήματος

Σοβαρός τραυματισμός 29χρονου σημειώθηκε από ρίψη πυροτεχνήματος σε χωριό της επαρχίας Λάρνακας. Η αστυνομία διερευνά υπόθεση για παράνομη κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών, αμελείς και απερίσκεπτες πράξεις.
 
Σύμφωνα με την αστυνομία, γύρω στα μεσάνυχτα μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας ένας 29χρονος, ο οποίος έφερε σοβαρό τραύμα στην παλάμη του αριστερού του χεριού, καθώς και ακρωτηριασμό δακτύλων.

Σύμφωνα με την επί καθήκοντι ιατρό του Νοσοκομείου, ο 29χρονος υπέστη ακρωτηριασμό φαλάγγων, μικρού, μέσου και παράμεσου δακτύλου.

Ακολούθως, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε πολυκλινική της επαρχίας Λεμεσού, όπου αναμένεται να τύχει χειρουργικής επέμβασης. Η κατάσταση της υγείας του σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν εμπνέει ανησυχία.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στους επί καθήκοντι αστυνομικούς, το πυροτέχνημα το είχε προμηθευτεί προηγουμένως από περίπτερο.

Ο Περιφερειακός Αστυνομικός Σταθμός Κοφίνου συνεχίζει τις εξετάσεις.

Με αφορμή το εν λόγω περιστατικό, υπενθυμίζεται ότι η χρήση πυροτεχνημάτων χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή, είναι παράνομη.

Ως εκ τούτου, καλείται το κοινό να εφαρμόζει τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας και να εξασφαλίζει σχετική άδεια από τον Επιθεωρητή Εκρηκτικών Υλών, η οποία στην κάθε περίπτωση ορίζει εξουσιοδοτημένο/αδειούχο πρόσωπο για πυροδότηση των πυροτεχνημάτων σε συγκεκριμένη ημέρα, ώρα και τόπο.

Κίνδυνοι

Κατά την πυροδότηση πυροτεχνημάτων αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες μέχρι και 400 βαθμών κελσίου και ταχύτατα κινούμενες μάζες θερμών αερίων. Πέραν αυτών κατά την εκτόξευση και έκρηξή τους μπορεί να εκτοξευθούν πολύ επικίνδυνα θραύσματα.

Όλα τα αδειοδοτημένα πυροτεχνήματα περνούν από αυστηρούς ελέγχους ποιότητας και σωστής/ορθόδοξης κατασκευής και αυτό πιστοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από συγκεκριμένους οργανισμούς και γι αυτό και φέρουν οδηγίες στα ελληνικά, καθώς και τη σήμανση/διαπίστευση CE.

Βάσει των πιο πάνω κάθε προσπάθεια πυροδότησης/χρήσης κάποιου πυροτεχνήματος είτε από αναρμόδιο/ανεκπαίδευτο πρόσωπο, είτε μη πιστοποιημένου/αδειοδοτημένου πυροτεχνήματος, αυξάνει γεωμετρικά και την πιθανότητα ατυχήματος, ακούσιας έκρηξης ή και ανάφλεξης με αποτέλεσμα την πολύ σοβαρή πιθανότητα πρόκλησης πολύ σοβαρών τραυματισμών ακόμα και θανάτων, όχι μόνον του χρήστη αλλά και ανυποψίαστων πολιτών ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις.

Μια άλλη πολύ σοβαρή παράμετρος είναι η πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιάς, κάτι που μπορεί να γίνει σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από το σημείο πυροδότησης/χρήσης του πυροτεχνήματος.

Αστυνομία

Ως Αστυνομία είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο θέμα αυτό, με γνώμονα πάντοτε την ασφάλεια του κοινού και καλούμε όλους να ευαισθητοποιηθούν και να συμβάλουν, ο καθένας όπως και όταν μπορεί σε αυτή τη συλλογική κοινή προσπάθεια για εξάλειψη αυτού του τόσο ενοχλητικού και κυρίως επικίνδυνου φαινομένου.

Ως εκ τούτου, προτρέπουμε το κοινό εκεί και όπου αντιλαμβάνεται πιθανή παρανομία να ενημερώνει αμέσως τον τοπικό Αστυνομικό σταθμό ή τη Γραμμή του Πολίτη στο 1460 για να υπάρξει άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση.

Τονίζεται τέλος ότι, πέραν των όποιων κινδύνων ελλοχεύουν από την παράνομη ρίψη πυροτεχνημάτων, η μη συμμόρφωση με τη σχετική Νομοθεσία αποτελεί αδίκημα και οποιοσδήποτε εντοπίζεται να παρανομεί θα διώκεται ποινικά σύμφωνα με τον Νόμο.

Related Articles

Back to top button
Close