Συνεντεύξεις

Σοφία Παπαδοπούλου: Νιώθω τυχερή στο Πολυδύναμο

“Νιώθω τυχερή που έχω επαφή με τόσο μεγάλο φάσμα ηλικιών, δηλαδή με παιδιά και  με ηλικιωμένους”, δηλώνει στην ιστοσελίδα μας η Διευθύντρια του Πολυδύναμου Κέντρου Λακατάμιας, Σοφία Παπαδοπούλου, η οποία επεξηγεί ότι από τα άτομα τρίτης ηλικίας παίρνει εμπειρίες, ενώ στα παιδιά δίνει. Βρίσκεται στο πόστο της εδώ και πέντε χρόνια, είναι ιδιαίτερα αγαπητή στα μέλη του Πολυδύναμου τα οποία χαρακτηρίζει ως μια οικογένεια.

Το Πολυδύναμο Κέντρο ιδρύθηκε το 1999, ως συνεχιστής του ΣΚΕΛ και ως φορέας κοινωνικής αρωγής και πρόνοιας, με σκοπό να δημιουργήσει κοινωνικά προγράμματα που θα προσφέρουν κοινωνική στήριξη σε όλες τις ευπαθείς ομάδες του Δήμου Λακατάμιας. Ο χώρος προσφέρει άνεση και κλιματισμό.

Η κα. Παπαδοπούλου μας μίλησε για τα προγράμματα που προσφέρει το Πολυδύναμο, μας μιλά για την οικογένεια αυτή και την επαφή με τα μεγάλα και μικρά παιδιά…..

-Ποια προγράμματα προσφέρονται στο Πολυδύναμο;

Αυτή την περίοδο προσφέρονται δυο προγράμματα.

1)            Το πρόγραμμα συνταξιούχων

Λειτουργεί από  το Νοέμβριο του 2007 και έχει στόχο την υγιή, δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση των ατόμων της τρίτης ηλικίας που διαμένουν στο Δήμο Λακατάμιας.

2)            Πρόγραμμα Παιδικής Λέσχης

Το πρόγραμμα λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2007 με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου, του Δήμου Λακατάμιας και του κράτους. Στην παρούσα φάση το πρόγραμμα λειτουργεί αυτόνομα, με μοναδική χρηματοδότηση από το Γραφείο Ευημερίας.

Σε πρώτο στάδιο λειτούργησαν τρεις παιδικές λέσχες σε σχολεία – σταθμούς της Λακατάμιας. Σήμερα λειτουργεί μια παιδική λέσχη στις εγκαταστάσεις του Πολυδύναμου Κέντρου Λακατάμιας.

-Τι ακριβώς προσφέρει το κάθε ένα πρόγραμμα;

Στα μέλη του προγράμματος Συνταξιούχων, μεταξύ άλλων προσφέρεται η δυνατότητα:

*             Παροχής προγεύματος και επιλογή αγοράς μεσημεριανού φαγητού από την κουζίνα του Κέντρου.

*             Συμμετοχή σε δραστηριότητες, όπως γυμναστική, θέατρο, μουσική, χειροτεχνία, συζήτηση για θρησκευτικά θέματα και εξομολόγηση με τον Πρωτοπρεσβύτερο Αντρέα Σπυρίδη.

*             Συμμετοχή σε μονοήμερες εκδρομές.

*             Χρήση του λεωφορείου του Δήμου για μεταφορά από και προς το Πολυδύναμο Κέντρο.  Το ένα εκ των δύο λεωφορείων που χρησιμοποιούνται είναι δωρεά του αείμνηστου συνδημότη κ. Χάρη Γρούτα με σκοπό την κοινωνική προσφορά προς τους δημότες Λακατάμιας, που βρίσκονται στην Τρίτη ηλικία.

Οι ηλικιωμένοι μεταβαίνουν στο Πολυδύναμο γύρω στις 8:00 π.μ. και μένουν μέχρι τις 12:00.

Στο πρόγραμμα της Παιδικής Λέσχης τα παιδιά δημοτικής και προδημοτικής ηλικίας παραλαμβάνονται από το σχολείο τους μόλις σχολάσουν και μεταφέρονται στο Πολυδύναμο Κέντρο με τα λεωφορεία του Δήμου. Προσφέρεται μεσημεριανό φαγητό και απογευματινό σνακ. Τα παιδιά κατά την παραμονή τους διαβάζουν, παίζουν και δραστηριοποιούνται με ασφάλεια. Κατά το διάβασμα, τα παιδιά χωρίζονται σε τρία τμήματα, όπου στο καθένα υπάρχει εκπαιδευτικός, για να παρέχει βοήθεια στα παιδιά.

Κατά τους θερινούς μήνες, όπου τα Δημοτικά Σχολεία παραμένουν κλειστά, το πρόγραμμα λειτουργεί και ως Καλοκαιρινό Σχολείο. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, να προσφέρει χαμηλές τιμές για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα με στόχο την εξυπηρέτηση των γονέων με χαμηλά εισοδήματα.

Τα παιδιά μπορεί να παραμείνουν στο Πολυδύναμο μέχρι τις 6:00μ.μ., ενώ κατά τις σχολικές αργίες το Κέντρο ανοίγει από τις 7:00 π.μ. και κλείνει στις 6:00μ.μ.

-Δώστε μας στοιχεία για τον αριθμό των ατόμων που συμμετέχουν στα προγράμματα.

Στο πρόγραμμα ηλικιωμένων αυτή τη στιγμή συμμετέχουν 30-35 άτομα. Ο αριθμός αυξομειώνεται καθώς οι ηλικιωμένοι συχνά απουσιάζουν για διάφορους λόγους.  Σημειώνουμε ότι για να γίνονται δεκτά μέλη, θα πρέπει να μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται.

Στο πρόγραμμα της Παιδικής Λέσχης έχουμε 62 παιδιά.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι το καλοκαίρι μεταφερόμαστε σε κάποιο σχολείο, λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, για να μπορούν να εξυπηρετηθούν περισσότερα παιδιά. Μέγιστος αριθμός εξυπηρετούμενων είναι τα 175 παιδιά.

-Στην πρόσφατη εκδήλωση που έγινε για την κοπή της βασιλόπιττας των ηλικιωμένων δηλώσατε ότι τα μέλη του Πολυδύναμου νιώθουν σαν οικογένεια.

Ναι, είμαστε μια οικογένεια και αυτό το εισπράττουμε από τα μέλη μας. Κάθε πρωί όταν μαζεύονται και διαπιστώνουν ότι λείπει κάποιος ή κάποιοι ενδιαφέρονται και ρωτούν για την υγεία τους. Εκφράζουν την ανησυχία τους σαν να πρόκειται για ένα μέλος της οικογένειάς τους. 

Τον Αύγουστο, όπου το Πολυδύναμο παραμένει κλειστό, με την επιστροφή τους το Σεπτέμβρη, παραπονιούνται ότι τους έλειψε το Πολυδύναμο.

Πώς επιβιώνει το Πολυδύναμο Κέντρο;

Το Πολυδύναμο Κέντρο υπάγεται το Δημαρχείο, αλλά είναι ιδιωτικού δικαίου. Διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο απαρτίζεται από 14 άτομα: τον/ την εκάστοτε Δήμαρχο, από 6 Δημοτικούς Συμβούλους και από 7 εκπροσώπους του ΣΚΕ Λακατάμιας.

Επιβιώνει κυρίως από την κρατική χορηγία, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι μειωμένη.

Άλλες οικονομικές βοήθειες είναι κάποιες εκδηλώσεις που διοργανώνονται, καθώς και εισφορές από κηδείες στις οποίες οι συγγενείς του εκλιπόντος αποφασίζουν να συνεισφέρουν στο Πολυδύναμο Κέντρο, μέρος των εισφορών που εισπράττουν από τους συλλυπηθέντες.

Επίσης, κάποιες εταιρείες ευαισθητοποιημένες για την κοινωνική προσφορά προς τους δημότες, δίνουν κάθε χρόνο εισφορές προς το Πολυδύναμο. Σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα ξεκαθαρίζεται ο σκοπός που θα διατεθούν τα χρήματα.

-Είστε σε επαφή με άτομα τρίτης ηλικίας το πρωί και το απόγευμα με παιδιά. Πώς νιώθετε, πώς το ζείτε αυτό;

Νιώθω τυχερή, γιατί έχω επαφή με όλο το φάσμα των ηλικιών. Ο τρόπος βέβαια, που αντιμετωπίζω τα μέλη και των δύο προγραμμάτων δε διαφέρει ιδιαίτερα. Η διαφορά είναι ότι από τους συνταξιούχους παίρνω εμπειρίες, ενώ  στα παιδιά δίνω εμπειρίες.

-Ποιες άλλες δραστηριότητες έχετε;

Τα τελευταία χρόνια μαζεύουμε ρούχα, παπούτσια και παιδικά παιχνίδια. Με αυτό τον τρόπο επωφελούνται οικογένειες που έχουν ανάγκη και παίρνουν ότι χρειάζονται.

Με την ανάδειξη της Λακατάμιας σε Δήμο κάποια προγράμματα που γίνονται από το ΣΚΕΛ τα ανάλαβε ο Δήμος.  Έτσι το 1995 πραγματοποιήθηκε έρευνα για τις ανάγκες των ηλικιωμένων της Λακατάμιας, τα πορίσματα της οποίας ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία του Πολυδύναμου Κέντρου.

Επίσης ο Δήμος στο παρελθόν λειτουργούσε και πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας, το οποίο στη συνέχεια ανάλαβε εξολοκλήρου το Γραφείο Ευημερίας.

Τέλος θα πρέπει να πούμε ότι στα προγράμματα του Πολυδύναμου Κέντρου υπάγονται και οι δραστηριότητες του Ανοικτού Σχολείου.

Φωτογραφίες από την πρόσφατη εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτα στο Πολυδύναμο, όπου ο φωτογραφικός φακός της ιστοσελίδας μας ήταν εκεί.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close