ΕιδήσειςΚόσμος

Στα δύο μοιράστηκε η τουρκική βουλή κατά τη συζήτηση του υπομνήματος για τη Λιβύη

Στα δύο μοιράστηκε η τουρκική εθνοσυνέλευση σε σχέση με το υπόμνημα για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη Λιβύη, σχολιάζουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

ΑΚΡ και MHP που ψήφισαν υπέρ του υπομνήματος υποστήριξαν ότι με αυτό προστατεύουν την ‘γαλάζια πατρίδα’, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης CHP, IYI Parti και HDP υποστήριξαν ότι μπορεί να οδηγηθούν σε μια διαμάχη όπως το Βιετνάμ και ότι η Τουρκία δεν πρέπει να οδηγηθεί σε ένα ‘proxy war’.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Βουλευτής του Καλού Κόμματος Αϊτούν Τσιράι λαμβάνοντας πρώτος το λόγο ανέφερε ότι δεν ισχύει το επιχείρημα πως “στην περίπτωση που καταρρεύσει η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης η γαλάζια πατρίδα θα χαθεί”, προσθέτοντας ότι “η κυβέρνηση ενθαρρύνει μια αδιέξοδη μετανάστευση στη Λιβύη” και πως “η Τουρκία θα γίνει αντικείμενο μίσους στον αραβικό κόσμο”.

Εγκρίθηκε η αποστολή στρατευμάτων

Την έγκρισή του για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη έδωσε το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας.

Όπως μεταδίδει με έκτακτη ενημέρωση το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το κοινοβούλιο επικύρωσε την πρόταση που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη. Αυτό που απομένει πλέον είναι πότε ο Ερντογάν θα κάνει πράξη τα λεγόμενά του και θα συνδράμει στρατιωτικά στην κυβέρνηση Σαράτζ.

Υπέρ της αποστολής στρατευμάτων ψήφισαν 325 βουλευτές, με 184 μόνο να εναντιώνονται στα σχέδια του τούρκου προέδρου.
Αναμενόμενη εξέλιξη

Η εξέλιξη αυτή, η οποία βέβαια ήταν αναμενόμενη καθώς το κόμμα του Ερντογάν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στον τούρκο πρόεδρο να κάνει πράξη τις εξαγγελίες του περί στρατιωτικής στήριξης στην κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράτζ κατά παράβαση βέβαια του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ και παρά τα αυστηρά μηνύματα της διεθνούς κοινότητας.


Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close