ΔήμοςΗ Πόλη Μας

Στα μοβ το Δημαρχείο Λακατάμιας για την Μαστοκυττάρωση

Στα μοβ βάφτηκε χθες το κτήριο του Δημαρχείου Λακατάμιας, στηρίζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης, για την Μαστοκυττάρωση.

Η Μαστοκυττάρωση είναι μια σπάνια νόσος με επιπολασμό 1 στα 10,000 άτομα και χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικές συσσωρεύσεις μαστοκυττάρων, στο δέρμα, στο μυελό των οστών και τα εσωτερικά όργανα (συκώτι, σπλήνα, γαστρεντερικό σύστημα και στους λεμφαδένες).

Στις περιπτώσεις που εμφανίζεται στην ενηλικίωση τείνει να καταλήγει σε χρόνια και επηρεάζει το μυελό των οστών παράλληλα με το δέρμα, ενώ κατά την παιδική ηλικία εμφανίζεται μόνο στο δέρμα με την εμφάνιση δερματικών βλαβών, χωρίς επηρεασμό των εσωτερικών οργάνων που συνήθως εξαφανίζονται στην εφηβεία. Στους περισσότερους ενήλικες τείνει να είναι επίμονη και μπορεί να εξελιχθεί σε συστημική Μαστοκυττάρωση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κατηγοριοποιήσει τη Ματοκυττάρωση στις εξής παθήσεις, τη Δερματική Μαστοκυττάρωση και τη Συστημική Μαστοκυττάρωση καθώς επίσης το Σύνδρομο ενεργοποίησης των Μαστοκυτάρων.

Παγκύπρια Κοινότητα Μαστοκυττάρωσης – Cyprus Mastocytosis Community

Related Articles

Back to top button
Close