ΕιδήσειςΚύπρος

Στα ύψη τα ναύλα για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο

Κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των αεροπορικών ναύλων για τον Οκτώβριο, που κυμαίνεται από 60 – 75%, διαπιστώνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, επισημαίνοντας πως οι αυξήσεις αυτές δεν δικαιολογούνται, καθώς ο μήνας αυτός δεν συγκαταλέγεται στους μήνες αιχμής.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Μάριος Δρουσιώτης ανέφερε πως σε έλεγχο αεροπορικών εισιτηρίων που έγινε στις 23 Ιουλίου για αναχώρηση στις 14 Οκτωβρίου και επιστροφή στις 20 Οκτωβρίου οι τιμές για Αθήνα με επιστροφή άρχιζαν από 119 ευρώ. Σήμερα για τις ίδιες ημέρες αναχώρησης και επιστροφής η τιμή για Αθήνα έφτασε στα 191 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση πέραν του 60%.

Τα ίδια δεδομένα ισχύουν και για την Θεσσαλονίκη, αφού για τις ίδιες ημέρες αναχώρησης και επιστροφής η τιμή τον Ιούλιο ήταν 134 ευρώ και σήμερα είναι 223 ευρώ, που μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 66%.

Ακόμη πιο ακριβά είναι τα ναύλα για το Λονδίνο, αφού τον Ιούλιο μπορούσες να κλείσεις αεροπορικό εισιτήριο με 197 ευρώ, ενώ σήμερα η τιμή έχει εκτοξευθεί στα 345 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 75%.

Ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι αυτές οι αυξήσεις δεν είναι συνηθισμένες διότι ο Οκτώβρης δεν συγκαταλέγεται στους μήνες αιχμής, τονίζοντας πως οι αυξήσεις θα δικαιολογούνταν ως ένα βαθμό αν μιλούσαμε για μήνες αιχμής. «Σε περιόδους μη αιχμής η επίδραση στις τιμές είναι ελάχιστη και δεν δικαιολογείται», ανάφερε ο κ. Δρουσιώτης.

Ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε πως το ίδιο φαινόμενο με τις αυξήσεις των αεροπορικών ναύλων παρουσιάστηκε και πριν από περίπου ενάμιση χρόνο όταν έκλεισε η Cobalt, λέγοντας πως δεν είναι εύκολη η αναπλήρωση των κενών θέσεων που αφήνει πίσω της μια αεροπορική εταιρεία. 

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η περίοδος που διανύουμε δεν προσφέρεται για αξιόπιστη σύγκριση επειδή είναι μια ρευστή περίοδος και θα πρέπει να αναμένουμε να ολοκληρωθεί ο επαναπατρισμός των επιβατών που έχουν μείνει εκτός Κύπρου, προκειμένου να αρχίσει να ξεκαθαρίζει το πεδίο. Πέραν του διπλάσιου οι τιμές, επιβεβαιώνουν και οι τουριστικοί πράκτορες

Την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, επιβεβαιώνει και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Άκης Κελεπέσιης, επισημαίνοντας πως από χθες που κήρυξε πτώχευση η Thomas Cook οι τιμές των εισιτηρίων παρουσιάζουν αύξηση πέραν του 50%. Μιλώντας στον Active ο κ. Κελεπέσιης ανέφερε πως μέσα σε ένα χρόνο χάθηκαν τρεις αεροπορικές εταιρείες (Cobalt, Germania, Thomas Cook), εξέλιξη που πιέζει αισθητά το πτητικό πρόγραμμα από και προς την Κύπρο, ανεβάζοντας ταυτόχρονα τις τιμές των ναύλων. Ο κ. Κελεπέσιης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ζήτηση και η προσφορά θα ρυθμίσει την κατάσταση σε βάθος χρόνου, ενώ διατύπωσε την άποψη πως το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα ξενοδοχεία και όχι στα τουριστικά γραφεία. Παράπονα επιβατών

Στο μεταξύ, όπως γράφει το BBC, επιβάτες που έκλεισαν πτήσεις με την Thomas Cook προσπαθούν τώρα να βρουν εναλλακτικές επιλογές, ωστόσο καταγγέλλουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν τριπλασιαστεί. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι επιβάτης κατήγγειλε ότι την Κυριακή η τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου για πτήση από την Γλασκώβη προς την Ρόδο ήταν 280 αγγλικές λίρες και τώρα η τιμή παρουσιάζεται στις 1000 αγγλικές λίρες. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές αντανακλούν τη μεγάλη ζήτηση σε δρομολόγια σε συνδυασμό με τις περιορισμένες θέσεις.

Πηγή: philenews

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close