ΕιδήσειςΚύπρος

Στις Βρυξέλλες για το απευθείας εμπόριο

Στο άκουσμα πως υπάρχει ενδεχόμενο να επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση για τον Κανονισμό του Απευθείας Εμπορίου ΕΕ-κατεχομένων στις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικράτησε μια ανησυχία ανάμεσα στα πολιτικά κόμμα στο νησί. Αυτές τις μέρες, Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού βρίσκονται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν, πέραν του Κυπριακού και των τουρκικών προκλήσεων, το ζήτημα αυτό με αξιωματούχους και πολιτικές ομάδες.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ενώπιον των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ τόνισε πως «είναι σημαντικό για την Κύπρο και την ΕΕ το θέμα να παραμείνει κλειστό και να αποσυρθεί, ή αν δεν συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία, να παραμείνει παγοποιημένο». Το ζήτημα του Κανονισμού για το Απευθείας Εμπόριο αναμένεται να συζητηθεί στη διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρά τις αρχικές πληροφορίες που ήθελαν το θέμα να συζητείται σήμερα. Από το 2010 μέχρι και σήμερα το θέμα παρέμεινε παγοποιημένο, καθώς η Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκρινε τον Οκτώβριο του 2010 πως ο Κανονισμός έχει βασιστεί σε λανθασμένη νομική βάση. Η συζήτηση στη διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων θα γίνει στο πλαίσιο της συνηθισμένης διαδικασίας, κατά την οποία οι αρχηγοί συζητούν τα εκκρεμούντα ζητήματα στις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα οποία δεν συζητήθηκαν κατά τις προηγούμενες θητείες, με στόχο να αποφασίσουν ποιο θα είναι το μέλλον των ζητημάτων αυτών. Ο Κανονισμός του Απευθείας Εμπορίου αποτελεί ένα από αυτά τα ζητήματα, καθώς η υιοθέτηση ή απόσυρσή του από τα όργανα της ΕΕ εκκρεμεί από τον Ιούλιο του 2004 όταν ολοκληρώθηκε η συγγραφή του.

Θέσεις πολιτικών ομάδων

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποφάσισε να προωθήσει τη διά παντός απόσυρση του κανονισμού, έτσι ώστε να μην επανέλθει ξανά προς συζήτηση στο μέλλον. Βασικό επιχείρημα ήταν ότι ο κανονισμός έχει λανθασμένη νομική βάση, σύμφωνα με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και του Συμβουλίου, και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να γίνει συζήτηση γι’ αυτόν. Μέσω e-mail, οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες ενημέρωσαν πως θα αμφισβητήσουν το αίτημα του ΕΛΚ για απόσυρση του συγκεκριμένου κανονισμού, ενώ προωθούν ουσιαστική συζήτηση και κατάληξη επί του θέματος. Βασικός λόγος διαφωνίας για τους S&D είναι το γεγονός πως θεωρούν ότι η απόσυρση του κανονισμού θα ήταν αντίθετη με τους στόχους που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματα της 26ης Απριλίου του 2004, για ενδυνάμωση της προσπάθειας προς επανένωση της Κύπρου. Όπως επισημαίνουν, ο κανονισμός ήρθε ως αποτέλεσμα της πρόσκλησης του Συμβουλίου για λήψη μέτρων προς άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και προς την προώθηση για επανένωση μέσω της υποβοήθησης της οικονομικής ανάπτυξης των Τ/Κ. Θεωρούν μάλιστα πως η απόσυρση θα στείλει λανθασμένα πολιτικά μηνύματα για την προσπάθεια επανένωσης του νησιού. Η λογική αυτή βρίσκει στήριξη και στην ομάδα των Πρασίνων. Η πολιτική ομάδα της Αριστεράς θεωρεί πως το θέμα πρέπει να παραμείνει παγοποιημένο, καθώς οτιδήποτε άλλο ελλοχεύει κινδύνους με απρόβλεπτη κατάληξη. Πάντως, τον Οκτώβριο του 2010 απόσυρση του κανονισμού είχε ζητήσει με επιστολή του και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Το θέλουν οι Τ/Κ

Η παρεμπόδιση της εφαρμογής του Κανονισμού για Απευθείας Εμπόριο θα είναι εις βάρος της νοοτροπίας για μία λύση με τους Τ/Κ, διεμήνυσε με δηλώσεις του ο «βουλευτής» του τ/κ κόμματος UBP, Ογκιουζχαν Χασιπογλου. Ο Χασίπογλου σε γραπτή του δήλωση αναφέρει πως «δεν περνά ούτε μέρα που να μην μας αποδεικνύουν οι Ε/Κ τις κακές προθέσεις έναντι των Τ/Κ». Διερωτήθηκε μάλιστα πώς γίνεται από τη μια η ε/κ πλευρά να λέει πως είναι έτοιμη για συζητήσεις σε τριμερή ή πενταμερή για το Κυπριακό, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να εμποδίσει τη συζήτηση για το απευθείας εμπόριο στο Ευρωκοινοβούλιο. Ενημέρωσε μάλιστα πως αντιπροσωπεία από τη «βουλή» θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να κάνει εκστρατεία υπέρ της εφαρμογής του κανονισμού. Η ίδια αντιπροσωπεία αναμένεται να έχει συναντήσεις με πολιτικές ομάδες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, όπως είπε. Προειδοποίησε μάλιστα πως ενδεχόμενη διαγραφή του Κανονισμού για το Απευθείας Εμπόριο θα αναγκάσει τους Τ/Κ να αποστασιοποιηθούν από την ΕΕ.

ΠΗΓΗ: “Πολίτης”

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close