ΕιδήσειςΚύπρος

Στις 30 Ιουνίου τελειώνει η σχολική χρονιά

Ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου ενημέρωσε την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ότι γίνονται σχεδιασμοί, σε συνεργασία με τη διυπουργική Επιτροπή, για την επαναλειτουργία των σχολείων, η οποία θα γίνει στη βάση των εισηγήσεων των επιδημιολόγων και ότι η ύλη για τις εξετάσεις θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, διευκρινίζοντας ότι η σχολική χρονιά λήγει στις 30 Ιουνίου
 
Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε στην Επιτροπή ότι με το τέλος των αργιών του Πάσχα έγινε μια επαναδιοργάνωση στο πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με επιμερισμό των διαθέσιμων πρωινών ωρών, ώστε να επωφεληθούν και οι μαθητές/μαθήτριες Δημοτικής Εκπαίδευσης,  για την οποία οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν με εγκύκλιο.
  Διευκρίνισε ότι για τη Δημοτική Εκπαίδευση άρχισε ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως διδασκαλίας για την 5η και 6η τάξη Δημοτικού Σχολείου, ενώ, όπως σημείωσε, όσον αφορά στις υπόλοιπες τάξεις οι εκπαιδευτικοί θα έρχονται σε καθημερινή επικοινωνία με τις τάξεις τους και για τον σκοπό αυτό μπορούν να αξιοποιούν και τα καθημερινά τηλεοπτικά μαθήματα, τα οποία στο εξής θα μεταδίδονται για όλες τις τάξεις, χωρίς βεβαίως να περιορίζεται η δυνατότητα για δικούς τους παιδαγωγικούς σχεδιασμούς.

Αναφορικά με τις ανάγκες των μαθητών/μαθητριών σε ψηφιακές συσκευές και διαδίκτυο, ο Υπουργός ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή άρχισαν οι διαδικασίες για να καταγραφούν οι ανάγκες σε συνδέσεις στο διαδίκτυο και συσκευές. Οι μισές από τις συσκευές αυτές εξασφαλίστηκαν από πόρους του Υπουργείου και οι άλλες μισές εξασφαλίστηκαν από ευγενικές προσφορές από φιλανθρωπικούς οργανισμούς, ιδιωτικές εταιρείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις, αφού αυτός ήταν ο πιο σύντομος τρόπος για την κάλυψη των αναγκών. Το ίδιο συνέβη και με τις συνδέσεις στο διαδίκτυο, αφού οι μισές καλύφθηκαν από δωρεές παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και οι άλλες μισές χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο.

Για τους μαθητές/μαθήτριες που δεν έχουν ακόμα κάποια ψηφιακή συσκευή, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι στο ΥΠΠΑΝ κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προμηθευτούμε, το ταχύτερο, αριθμό συσκευών τύπου ταμπλέτας. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να μας εμποδίζει από το να προχωρήσουμε με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε ότι ήδη έγινε επιμόρφωση εκπαιδευτικών, ετοιμάστηκαν ενημερωτικά βίντεο και θέσαμε σε λειτουργία γραμμή επικοινωνίας για ερωτήματα γονέων/κηδεμόνων σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Παράλληλα, σημείωσε ότι τη δυνατότητα που αποκτήσαμε, να μπορούμε να αξιοποιήσουμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία, θα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και στο μέλλον.

Επισήμανε, επιπρόσθετα, ότι στο ΥΠΠΑΝ έχει γίνει πλήρης σχεδιασμός και για την επαναλειτουργία των σχολείων και για τις Παγκύπριες εξετάσεις και μόλις ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από την Κυβέρνηση θα ανακοινωθεί και η ύλη για τις εξετάσεις. Αυτό είναι κάτι που θα γίνει τις επόμενες μέρες. Πρόσθεσε ότι η σχολική χρονιά λήγει στις 30 Ιουνίου και στον βαθμό που μας επιτρέπεται το διάστημα των δυο μηνών θα αξιοποιηθεί.

Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλά επιμέρους θέματα, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Προδρόμου, μεταξύ των οποίων οι κατατακτήριες εξετάσεις, οι εξετάσεις για σχολές φυσικής αγωγής, για τα μουσικά σχολεία κ.ο.κ., τα έχουμε καταγράψει, και τις επόμενες μέρες θα ενημερώσουμε το κοινό και την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ενώ θα γίνουν συζητήσεις με εκπροσώπους των ιδιωτικών σχολείων και ανακοινώσεις για θέματα που τους απασχολούν, σχετικά με τις δικές τους εξετάσεις και εγγραφές.

Τέλος, όσον αφορά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι σε επικοινωνία με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, αλλά, ιδιαίτερα και με τις πρυτανικές Αρχές των δημόσιων πανεπιστημίων. Τα Πανεπιστήμια, όπως ανέφερε, ακολουθούν τις  γενικές οδηγίες της Κυβέρνησης, διέκοψαν τη φοίτηση και προχώρησαν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση.  Ενώ γίνονται και συνεννοήσεις προκειμένου και στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος να ληφθούν υπόψη οι έκτακτες φετινές συνθήκες.

Στη συνέχεια, σημείωσε ο κ. Προδρόμου, σε συνεννόηση με τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), και με πρωτοβουλία της Προέδρου του κας Μαίρης Κουτσελίνη, εξασφαλίστηκε ότι τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές μορφές ενδιάμεσης και τελικής αξιολόγησης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση  (ΕΝQA), μεταξύ των οποίων εξ αποστάσεως αξιολόγηση.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός απάντησε σε σωρεία ερωτήσεων που τέθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής, ενώ έγινε συνεννόηση και για επόμενες τηλεδιασκέψεις και ενημέρωση


Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close