ΕιδήσειςΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο -5% η συρρίκνωση της οικονομίας το 2020, ελέω της πανδημίας

Στο -5% διαμορφώθηκε η συρρίκνωση της οικονομίας το 2020, διαψεύδοντας τις προβλέψεις που έκαναν λόγω για βαθύτερη ύφεση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Εν μέσω της πανδημίας του Covid-19 η κυπριακή οικονομία επέστρεψε σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης έπειτα από πέντε συνεχόμενα χρόνια μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Το 2020 χαρακτηρίστηκε ωστόσο από τους δύο συνεχόμενους μήνες γενικού Lockdown στην οικονομία, τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί τομείς της οικονομίας να υπολειτουργούν, ενώ ο τουρισμός δέχθηκε συντριπτικό πλήγμα με τις αφίξεις να καταγράφουν μείωση 84% για όλο το 2020.

“Τα πραγματικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Κύπρο για όλο το 2020 είναι της τάξης του 5,1%, σημαντικά μικρότερη από τις όποιες προβλέψεις είχαν γίνει κατά τη διάρκεια του έτους. Η μείωση του Κυπριακού ΑΕΠ για το 2020, είναι επίσης σημαντικά μικρότερη συγκριτικά με το σύνολο της Ευρωζώνης (-6,8 %) αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (-6,4%).

Τα πραγματικά πλέον στοιχεία, επιβεβαιώνουν τόσο την αποτελεσματικότητα των πολιτικών στήριξης της Κυβέρνησης στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους όσο και την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του Κυπριακού ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου του 2020 σε σχέση με τρίτο τρίμηνο, ήταν 1,4% που αποτελεί τον τρίτο καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη,  η οποία στο σύνολο της σημείωσε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του -0,6%”, σημειώνει σε δήλωση του ο Υπουργός Οικονομικών.

Related Articles

Back to top button
Close