ΕιδήσειςΚόσμος

Συγκλονίζουν τα στοιχεία από τις συγκρούσεις των 11 ημερών Ισραήλ – Παλαιστινίων

Το Ισραήλ και η Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, συμφώνησαν σε εκεχειρία η οποία τέθηκε σε ισχύ χθες Παρασκευή, μετά από έντεκα ημέρες εχθροπραξιών που άφησαν τουλάχιστον 248 νεκρούς στην παλαιστινιακή πλευρά και 12 νεκρούς στην ισραηλινή.

Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία και αριθμοί των αποτελεσμάτων αυτών των συγκρούσεων, των πιο θανατηφόρων μετά τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2014.

Λωρίδα της Γάζας

Από τις 10 Μαΐου, 248 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 66 παιδιών, σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας που έγιναν σε απάντηση εκτόξευσης ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα προς το Ισραήλ, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται δύο γιατροί, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του τμήματος εσωτερικής παθολογίας στο Νοσοκομείο Shifa, το κύριο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας.

Περισσότεροι από 1.900 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν επίσης, συμπεριλαμβανομένων 560 παιδιών, αναφέρει η ίδια πηγή.

Περίπου 91.000 κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα εκτοπίστηκαν, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Σχεδόν 1.500 κτιριακές εγκαταστάσεις επλήγησαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, συμπεριλαμβανομένων 205 πολυώροφων πολυκατοικιών και σπιτιών που καταστράφηκαν πλήρως, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Εβδομήντα πέντε κυβερνητικές και δημόσιες εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές, πάλι σύμφωνα με το ισλαμικό κίνημα.

Δεκατέσσερα χιλιόμετρα αγωγών ύδατος, 50 πηγάδια και 17 χιλιόμετρα αγωγών αποχέτευσης υπέστησαν ζημιές.

Κόπηκαν εννέα γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος και επλήγησαν 31 υποσταθμοί και 79 χιλιόμετρα καλωδίων.

Περισσότερα από 450 οχήματα καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Τρία τεμένη καταστράφηκαν ολοσχερώς και μία εκκλησία υπέστη ζημιές.

Ισραήλ

Ως αποτέλεσμα των ρουκετών που εκτόξευσε η Χαμάς προς το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένων 6χρονου Ισραηλινού, 16χρονης Αραβοϊσραηλινής και του πατέρα της.
Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται επίσης ινδή υπήκοος και δύο ταϊλανδοί υπήκοοι.

Σύμφωνα με τη Magen David Adom (MDA), το τοπικό ισοδύναμο του Ερυθρού Σταυρού, 357 άτομα τραυματίστηκαν.

Από τις 4.070 ρουκέτες που εκτόξευσε η Χαμάς, το 90% αναχαιτίστηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος, ανέφερε ο στρατός.

Αντικείμενο αξιώσεων αποζημίωσης έχουν αποτελέσει 2.061 σπίτια και 1.367 αυτοκίνητα που χτυπήθηκαν από ρουκέτες στο νότιο και κεντρικό Ισραήλ, δήλωσε η ισραηλινή φορολογική υπηρεσία, η οποία χειρίζεται αυτές τις υποθέσεις.

Κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Στη Δυτική Οχθη, υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967, οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων άφησαν μέσα σε έντεκα ημέρες πάνω από 25 παλαιστίνιους νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων εφήβων, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον πέντε επιτιθέμενοι κατά των ισραηλινών δυνάμεων πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ (in.gr)

Related Articles

Back to top button
Close