ΕιδήσειςΚόσμος

Συμφωνία επετεύχθη στις Βρυξέλλες μεταξύ ΕΕ και ΗΒ για τη μελλοντική σχέση

Συμφωνία επετεύχθη στις Βρυξέλλες μεταξύ ΕΕ και ΗΒ για τη μελλοντική σχέση μετά την 1η Ιανουαρίου. Μετά από ολονύχτιες εντατικές διαβουλεύσεις οι δύο πλευρές συμφώνησαν και στο τελευταίο ανοικτό ζήτημα, αυτό της αλιείας και των σχετικών ποσοστώσεων.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύθηκε στο σεβασμό των κανόνων της κοινής αγορά για να έχει πρόσβαση σε αυτή, περιλαμβανομένων ισχυρών κανόνων για ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού και μια συμφωνία για προβλεψιμότητα στο πεδίο της αλιείας.

Με συγκινητικούς τόνους, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι «πετύχαμε μια καλή συμφωνία». Επισήμανε ότι «μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα απ’ ό,τι ξεχωριστά» και πρόσθεσε: «Η συμφωνία είναι δίκαιη, ισορροπημένη και σωστή». «Οι διαπραγματεύσεις ήταν εξαιρετικά δύσκολες», τόνισε και συμπλήρωσε: «Ήταν πολλά τα διακυβεύματα, πρόκειται για μια συμφωνία για την οποία άξιζε να δώσουμε τη μάχη». 

Η ίδια τόνισε ότι η κοινή αγορά θα παραμείνει δίκαιη, υπογραμμίζοντας ότι το βασικό ζήτημα ήταν πάντα η κυριαρχία. «Καμία συμφωνία στον κόσμο δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα», είπε και διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για το Brexit. Η συμφωνία «θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην ΕΕ, θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Η Ευρώπη προχωρά τώρα», σημείωσε η φον ντερ Λάιεν.

Μπαρνιέ: Διατηρούμε την ενότητά μας

Από την πλευρά του, ο ειδικός διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε απολύρως ικανοποιημένος: «Σήμερα είναι ημέρα ανακούφισης. Αλλά υπάρχει και κάποια λύπη, λαμβάνοντας υπόψη τι είχαμε και θα θα έχουμε».

«Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, η καλύτερη συμφωνία με τον γείτονα, φίλο και σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια, η Ε.Ε. επέδειξε ενότητα και αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ίδια ενότητα».

Η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close