ΚοινωνικάΤοπικά Νέα

Σύναξη των αρχιστρατήγων Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ και των λοιπών Ασωμάτων Δυνάμεων

Η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει σήμερα τη Σύναξη των αρχιστρατήγων Μιχαήλ, Γαβριήλ  και Ραφαήλ και των λοιπών Ασωμάτων Δυνάμεων.

Πανηγυρίζει ο Καθεδρικός Ναός Αρχαγγέλου Μιχαήλ της Μητροπόλεως Κυρηνείας, η Ιερά Μονή Αντιφωνητή πλησίον της Καλογραίας, η Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ πλησίον της κοινότητας Αναλιόντα και το Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στον Αρχάγγελο, στη Λευκωσία. Πανηγυρίζουν επίσης οι ναοί του Αρχαγγέλλου στα Λατσιά, στο Καϊμακλί και του Τρυπιώτη στη Λευκωσία και την ορεινή κοινότητα του Πεδουλά.

Ο Aρχάγγελος  Μιχαήλ είδε τον Εωσφόρο και το τάγμα του, το πρώτο τάγμα των Αγγέλων, να πέφτει από ψηλά και να γκρεμίζεται, όταν νόμισε, από αλαζονεία, ότι μπορεί να ανέβει πιο ψηλά από την παντοδυναμία του Θεού. Τότε, ο Μέγιστος των Αγγέλων Μιχαήλ κάλεσε όλες τις ουράνιες δυνάμεις να παραμείνουν σταθερές στο θέλημα του Θεού και να υμνολογήσουν το Θεό, λέγοντας το «στώμεν καλώς! στώμεν μετά φόβου! Πρόσχωμεν!».

Οι πιστοί, ενθυμούμενοι αυτή την ιερή στάση των εννέα Αγγελικών Ταγμάτων, τα οποία σταθεροποιήθηκαν στο καλό και υπηρετούν με συνέπεια τη φιλανθρωπία του Θεού για χάρη του ανθρώπου, τελούν πανηγυρική σύναξη των Αγγέλων.  

Η Αγία Γραφή αναφέρει σε πολλά σημεία την επικοινωνία των ανθρώπων με τους αγγέλους και ιδιαίτερα με τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Συγκεκριμένα, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίσθηκε στον Αβραάμ και έσωσε  τον Ισαάκ, τον οποίο ήταν έτοιμος να θυσιάσει.  Επίσης εμφανίστηκε στο Λώτ, για να τον σώσει, όταν ο Θεός αποφάσισε να καταστρέψει τα Σόδομα και τα Γόμορρα.

Επιπλέον, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ μεταξύ άλλων θαυμαστών γεγονότων, οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από τη δουλεία της Αιγύπτου στη γη της επαγγελίας. 

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ  ανήγγειλε, ως γνωστό,  στην Παρθένο Μαρία, το χαρμόσυνο μήνυμα για τη γέννηση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.

 Και σε άλλα σημεία της Αγίας Γραφής, συναντούμε τους αγγέλους να διαβιβάζουν  στους ευσεβείς  ανθρώπους το θέλημα του Θεού, που αποβλέπει πάντα στην προστασία και τη λύτρωσή μας.

Οι χριστιανοί, έχοντας συνείδηση ότι όπου επισκιάσει η χάρις των αγγέλων του Θεού, φυγαδεύεται η δύναμη του διαβόλου, ζητούν διακαώς στις προσευχές τους να έχουν στη ζωή τους Άγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγό και «φύλακα Άγγελο» των ψυχών και των σωμάτων τους. Άγγελο πρεσβευτή στο θρόνο του Θεού παρακαλούμε να έχουμε, για να βρούμε ο κάθε άνθρωπος έλεος και χάριν την ημέρα της κρίσεως.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

ΠΗΓΗ: churchofcyprus.org.cy

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close