ΕιδήσειςΚύπρος

Τέλος του 2019 έρχεται η Αστυνομία Ζώων

Μπορεί το Υπουργικό Συμβούλιο να ενέκρινε σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Σαββίδη που αφορά στην ίδρυση Αστυνομίας Ζώων, αλλά θα χρειαστούν ακόμη μερικοί μήνες για να συζητηθεί και εγκριθεί από τη Βουλή. Πολλοί συνδημότες μας έχουν κατοικίδια και ασφαλώς το θέμα αφορά και ενδιαφέρει πολλούς.

Για να εφαρμοστεί ο Νόμος πρέπει να περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο. Το σχετικό νομοσχέδιο οδηγείται στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, αντί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Παρά τον μεγάλο όγκο εργασίας που έχει ενώπιον της η Επιτροπή Νομικών, εντούτοις εκφράζεται η αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος του 2019 θα είναι έτοιμο για να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ποιες περιπτώσεις αφορά

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η Αστυνομία Ζώων θα παρεμβαίνει σε περιπτώσεις κατά τις οποίες πρόσωπο χορηγεί ή προμηθεύει οποιοδήποτε δηλητήριο ή άλλη βλαβερή ουσία σε ζώο (όχι μόνο σκύλους ή γάτους), ή προκαλεί τη λήψη από οποιοδήποτε ζώο ή, όντας ιδιοκτήτης ή κάτοχος ζώου, επιτρέπει τη χορήγηση ή προμήθεια δηλητηρίου ή άλλης βλαβερής ουσίας σε ζώο, αλλά και σε περίπτωση που γίνεται θανάτωση ζώου για σκοπούς ψυχαγωγίας ή άλλους ανεπίτρεπτους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ζώων ως στόχων εξάσκησης. Επίσης, η Αστυνομία Ζώων θα παρεμβαίνει εάν διαπιστώνεται με οποιονδήποτε τρόπο περιαγωγή ζώου σε κατάσταση επέλευσης φρικτού θανάτου, καθώς και σε περιπτώσεις που διοργανώνονται αγώνες μεταξύ ζώων ή με ζώα, κατά τη διάρκεια των οποίων το ζώο υφίσταται κακομεταχείριση ή θανατώνεται.

Επιπρόσθετα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως η Αστυνομία Ζώων δύναται να επέμβει όταν γίνεται χρήση ζωντανών ζώων για εκπαίδευση σκύλων ή έλεγχο της επιθετικότητάς τους, εκτός όταν οι σκύλοι εκπαιδεύονται ή δοκιμάζονται σε τεχνητή φωλιά και σε συνθήκες που καθορίζονται με κανονισμούς, καθώς και όταν γίνεται χρήση ζώων για εκθέσεις, διαφημίσεις, παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών ή για παρόμοιους σκοπούς, όταν αυτό συνεπάγεται την πρόκληση πόνου, ταλαιπωρίας ή τραυματισμού σε αυτά. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τον υπεύθυνο Αστυνομίας Ζώων θα τον διορίζει ο αρχηγός Αστυνομίας.

Ακόμη, η ομάδα δύναται να επέμβει σε περίπτωση που γίνει καταγγελία για πρόσδεση και έλκυση του ζώου σε αυτοκινούμενο όχημα με τρόπο που δυνατόν να του προκαλέσει καταπόνηση, τραυματισμό ή ταλαιπωρία.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close