ΕιδήσειςΚύπρος

Τι ξεχώρισε από τη δράση Αστυνομίας για πάταξη κάθε μορφής εγκλήματος

Οι δράσεις της Αστυνομίας για αντιμετώπιση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και άλλων μορφών παραβατικότητας, συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα, με τα μέλη της Δύναμης να επιτηρούν παράλληλα, την τήρηση και εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται για αναχαίτιση της πανδημίας του COVID-19.

Η αναγνώριση δύο γυναικών πιθανών θυμάτων εμπορίας προσώπων και η σύλληψη υπόπτου για την εκμετάλλευσή τους, οι συλλήψεις δύο υπόπτων σχετικά με υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, οι συλλήψεις τεσσάρων υπόπτων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών και η κατάσχεση ποσότητας δύο κιλών κοκαΐνης, καθώς και η σύλληψη προσώπου σε σχέση με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε περιοχή στο Πέρα Χωρίου Νήσου, ξεχωρίζουν ανάμεσα στο ευρύ φάσμα του έργου που επιτέλεσε η Αστυνομία κατά το χρονικό διάστημα από το Σάββατο 10 Ιουλίου, μέχρι και χθες Σάββατο, 17 Ιουλίου. Την εβδομάδα σημάδεψε ο φόνος, όπως διαπιστώθηκε, 60χρονου στην επαρχία Πάφου, με την Αστυνομία να διεξαγάγει έρευνες για εντοπισμό των δραστών και προσαγωγή τους ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Οργανωμένο έγκλημα: Εμπορία προσώπων

Στην αναγνώριση και διάσωση δύο γυναικών ηλικίας 23 και 25 ετών, πιθανών θυμάτων εμπορίας προσώπων, προχώρησε το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων – ΓΚΕΠ, με την Αστυνομία να έχει προχωρήσει στην ποινική δίωξη υπόπτου προσώπου, με την άμεση καταχώρηση της υπόθεσης για εκδίκαση από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού. Ο κατηγορούμενος φέρεται να προσέγγισε τα θύματα και να τα στρατολόγησε για εμπορία με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση. Οι  δύο νεαρές μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο για σκοπούς προστασίας, όπως προνοεί η σχετική νομοθεσία.

Ενώπιον Δικαστηρίου κατηγορούμενος για εμπορία προσώπων

Η εξειδικευμένη και μεθοδική αξιολόγηση και διερεύνηση πληροφοριών από τα μέλη του ΓΚΕΠ, απέδωσε καρπούς και σε άλλη μία υπόθεση εμπορίας, η εκδίκαση της οποίας ολοκληρώθηκε στις 09 Ιουλίου, με το Δικαστήριο να καταδικάζει τους τρεις κατηγορούμενους σε ποινές φυλάκισης. Θύμα των τριών καταδικασθέντων ήταν γυναίκα που αυτοί εξανάγκαζαν καθημερινά σε επαιτεία.

Η διερεύνηση της υπόθεσης από το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο, 2020. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν μία γυναίκα και δύο άντρες. Το Δικαστήριο καταδίκασε την κατηγορούμενη σε ποινή φυλάκισης διάρκειας δύο ετών και τους άλλους δύο κατηγορούμενους σε ποινές φυλάκισης διάρκειας 20 μηνών αντίστοιχα.

Ποινική καταδίκη για υπόθεση εμπορίας προσώπων

Οργανωμένο έγκλημα: Εμπορία ναρκωτικών

Νέα επιτυχία για την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών αποτέλεσε η κατάσχεση ποσότητας κοκαΐνης βάρους πέραν των δύο κιλών και η σύλληψη τεσσάρων προσώπων, κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης την περασμένη Τετάρτη 14 Ιουλίου, στη Λευκωσία. Οι τέσσερις ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση με δικαστικά εντάλματα για σκοπούς αστυνομικών εξετάσεων.

Κατοχή ναρκωτικών – συνελήφθησαν τέσσερα πρόσωπα

Επιτυχία για την ΥΚΑΝ αποτέλεσε την περασμένη Τετάρτη και η ποινή φυλάκισης διάρκειας 13 ετών, που επέβαλε σε 33χρονο το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας, αφού τον έκρινε ένοχο για την εισαγωγή στη Δημοκρατία ποσότητας κάνναβης συνολικού μικτού βάρους 27 κιλών, τον περασμένο Απρίλιο. Ο 33χρονος συνελήφθη από μέλη της ΥΚΑΝ στις 12 Απριλίου το βράδυ, όταν μετά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, με πτήση από χώρα του εξωτερικού, τα μέλη της ΥΚΑΝ και λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων, διενήργησαν έλεγχο σε αποσκευή του, εντός της οποίας ανευρέθηκε η μεγάλη ποσότητα κάνναβης, μέσα σε 128 νάιλον συσκευασίες.

Ποινική καταδίκη

Κατάσχεση 32 κιλών κάνναβης και σύλληψη δύο προσώπων από την ΥΚΑΝ

Καταπολέμηση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο

Η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προχώρησε στη σύλληψη δύο υπόπτων ηλικίας 22 και 46 ετών, το περασμένο Σάββατο και την περασμένη Δευτέρα αντίστοιχα, στο πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων κατοχής και διανομής υλικού παιδικής πορνογραφίας. Της σύλληψης των δύο υπόπτων προηγήθηκε η διαβίβαση πληροφοριών από την EUROPOL, στο πλαίσιο και της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας για αντιμετώπιση του οργανωμένου, διασυνοριακού, αλλά και διαδικτυακού εγκλήματος, με τις εξετάσεις που ακολούθησαν από τα μέλη της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να οδηγούν στην ταυτοποίηση και σύλληψη των δύο υπόπτων.

Απόκτηση/κατοχή – Απόκτηση πρόσβασης – Διανομή παιδικής πορνογραφίας – Συνελήφθη 22χρονος

Κατοχή – Απόκτηση πρόσβασης – Διάδοση παιδικής πορνογραφίας – Συνελήφθη 46χρονος

Αντιμετώπιση πυρκαγιών και προστασία του περιβάλλοντος

Σε άλλη μία σύλληψη υπόπτου για πρόκληση πυρκαγιάς στην ύπαιθρο, προχώρησαν μέλη της Αστυνομίας την περασμένη Τρίτη, 13 Ιουλίου. Στο πλαίσιο διερεύνησης για τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε κοίτη ποταμού στην περιοχή Πέρα Χωρίου Νήσου, στις 07 Ιουλίου, μέλη του τοπικού Αστυνομικού Σταθμού Πέρα Χωρίου, προχώρησαν στη σύλληψη άντρα ηλικίας 38 ετών, μετά από στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του για την πρόκληση της φωτιάς. Από την πυρκαγιά είχαν καεί δύο εκτάρια άγριας βλάστησης.

Αναφορικά με φωτιά – Σύλληψη

Με σκοπό την προστασία των δασικών περιοχών και του ευρύτερου περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν ως αιτία πρόκλησής τους ανθρώπινες δραστηριότητες, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Στη μάχη για την πρόληψη των πυρκαγιών έχουν τεθεί, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη, και μη στελεχωμένα πτητικά μέσα – Drones – με τη χρήση των οποίων, σε καθημερινή και ολοήμερη βάση, διεξάγεται επίγεια και εναέρια επιτήρηση των περιοχών της Υπαίθρου.

Κλοπές

Για το αυτόφωρο αδίκημα της κλεπταποδοχής και παραποίησης των αναγνωριστικών στοιχείων μοτοσικλέτας που είχε κλαπεί, προχώρησαν στη σύλληψη 32χρονου μέλη της Αστυνομίας, την περασμένη Τετάρτη στη Λεμεσό. Τον 32χρονο εντόπισαν μέλη του Ουλαμού Πρόληψης Εγκλήματος – ΟΠΕ Λεμεσού, λίγο μετά τα μεσάνυκτα, να εργάζεται με σμιρίλιο στο μπροστινό μέρος της μοτοσικλέτας, σε υποστατικό στη Λεμεσό. Σε έλεγχο που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι η μοτοσικλέτα, αξίας 4,000 ευρώ, είχε κλαπεί τον περασμένο Ιούνιο, ενώ βρισκόταν σταθμευμένη έξω από την οικία του ιδιοκτήτης της, στη Λεμεσό.

Άλλο ένα πρόσωπο, ηλικίας 18 ετών, συνελήφθη από μέλη της Αστυνομίας στη Λευκωσία, επίσης για αυτόφωρο αδίκημα, αφού εντοπίστηκε να επιβαίνει μοτοσικλέτας, για την κατοχή της οποίας ο ίδιος δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις. Τον 18χρονο εντόπισαν τα μέλη της Αστυνομίας σε περιοχή στο Στρόβολο, πέντε λεπτά μετά τα μεσάνυκτα της περασμένης Τετάρτης. Από τον έλεγχο που έγινε στον αριθμό πλαισίου που έφερε η μοτοσικλέτα, ο αριθμός δεν φαίνεται να ανήκει σε εγγεγραμμένη μοτοσικλέτα.

Αυτόφωρη σύλληψη 32χρονου στη Λεμεσό για κατοχή κλοπιμαίας μοτοσικλέτας – Για παράνομη κατοχή μοτοσικλέτας υπό κράτηση 18χρονος στη Λευκωσία

Διεθνής Αστυνομική Συνεργασία

Η διεθνής συνεργασία της Αστυνομίας Κύπρου με αστυνομικούς οργανισμούς άλλων χωρών καθώς και τις Interpol και Europol, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη προσώπου που καταζητείτο από τις Αρχές της Λευκορωσίας, για προσαγωγή του ενώπιον της Δικαιοσύνης σχετικά με υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε κατά τα έτη 2015 και 2016 στη Λευκορωσία. Πρόκειται για άντρα ηλικίας 38 ετών, ο οποίος το περασμένο Σάββατο, 10 Ιουλίου, μετέβη στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να αναχωρήσει από την Κύπρο και συνελήφθη με δικαστικό ένταλμα από μέλη της Αστυνομίας για σκοπούς έκδοσής του στις Αρχές της Λευκορωσίας.

Ο Περί Φυγόδικων Νόμος – Σύλληψη

Συνεχίζονται οι έρευνες σχετικά με τον φόνο 60χρονου στην Πάφο

Σε σχέση με τον φόνο 60χρονου, η απανθρακωμένη σορός του οποίου εντοπίστηκε την περασμένη Πέμπτη, 15 Ιουλίου, στην περιοχή Αναρίτας, στην επαρχία Πάφου, η Αστυνομία συνεχίζει εντατικά τις επισταμένες έρευνες και εξετάσεις, με τη λήψη καταθέσεων και την αξιολόγηση μαρτυρικού υλικού, προκειμένου να εντοπιστούν και συλληφθούν οι δράστες.

Υπόθεση φόνου με θύμα 60χρονο διερευνά η Αστυνομία

Ως Αστυνομία καλούμαστε να διαφυλάξουμε την τάξη και την ασφάλεια της κοινωνίας μας και να εργαζόμαστε για την ασφάλεια του πολίτη και της περιουσίας του. Το Αστυνομικό Σώμα δίνει καθημερινό αγώνα κατά του εγκλήματος με κύριο στόχο την πρόληψη, την καταπολέμηση και την εξιχνίασή του, αλλά και τον εντοπισμό, σύλληψη και προσαγωγή των παρανομούντων ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Related Articles

Back to top button
Close